„Внимавайте какво говорите. Аз съм богинята Изида, боготворят ме милиони, които вярват в мен“. Репликата произнася Елизабет Тейлър през 1963 г. в ролята си на Клеопатра в едноименния филм за последната египетска царица.

224334-007.psd

„До голяма степен тази фраза важи за самата Лиз“, казва известната светска журналистка и неофициален биограф на актрисата Лиз Смит в предговора на книгата My Elizabeth, издадена от Glitterati. В нея фотографът Фируз Захеди събира снимки и спомени от приятелството си с Елизабет Тейлър.

680_005 001Много от тях се публикуват за първи път. При първата им среща през 1976 г. той е на 27 години, а тя – на 44. Много бързо си допадат, тя почти майчински го взима „под крилото си“ и му помага да си проправи път като един от известните фотографи в Холивуд. До смъртта й през 2011 г. той остава „придворен фотограф на последната голяма кралица на Холивуд“, по думите на специалния кореспондент на списанията „Венити феър“ и „Интервю“ Боб Колачело.

108
Снимки From My Elizabeth by Firooz Zahedi copyright © 2016, published by Glitterati Incorporated www.GlitteratiIncorporated.com

Захеди я следва във Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Европа. На снимките тя

готви обяд за приятели, гримира се за роля,

MY ELIZABETH 3Dподремва на яхта в Кан. Двамата пътуват и до родния му Иран. Самата Лиз Тейлър казва през 2006 г., че това са „спомени от нашите щастливи дни заедно, когато сме били добри, лоши, развълнувани, игриви“.

Всъщност идеята за книгата се ражда още тогава, но така й не се стига до нейната реализация чак до днес. Тогава фотографът обещава на актрисата неговата част от печалбата да дари за нейната фондация за борба против СПИН. Малко преди смъртта си на 23 март 2011 г. тя се съгласява Фируз да снима дома й в „Бел еър” за интериорното списание „Аркитекчъръл дайджест“. В книгата могат да се видят и няколко от снимките, направени там ден след смъртта й.

005

Лиз Смит си спомня среща с Лиз Тейлър, докато снима филма „Синята птица“ в Русия през 1976 г. В момент на откровение актрисата й казва:

„Имам толкова много в себе си, но никога няма да го пусна.

Всичко е тук“, свива юмрук и притиска гърдите си.

187927_6

Елизабет Тейлър не си спомня някога да не е била известна. Първата си роля играе 9-годишна и много скоро се превръща в звезда. С годините тя си дава сметка, че никога няма да може да избяга от славата си. Истерията около богатите й колекции от бижута и съпрузи, клюките и прожекторите не й позволи да се оттегли на спокойствие. Тогава Лиз Тейлър взима решение да използва таблоидите в полза на голямата кауза на живота си, борбата срещу СПИН.

184527_A_6

Фируз Захеди я снима за корицата на „Венити феър“ от ноември 1992 г. От списанието настояват

Тейлър да държи разопакован презерватив.

Опасенията му как да й съобщи новината тя разсейва моментално и се съгласява.

„Чудя се на какво отгоре славата ми не угасва. Но откакто се ангажирах с борбата против СПИН, благославям всяка отвратителна снимка, всички гадни шеги, всеки неверен слух, всеки верен слух, всичките скандалите. Моята луда слава ми позволи да върша тази работа. Накрая всичко имаше смисъл“, споделя Елизабет Тейлър на Лиз Смит.

346B_020 001

Facebook Twitter Google+

0 Коментара