Напоследък се чувстваш затрупан от неудачи, свои и чужди проблеми. Преследват те мисли, че си направил грешен избор, че е трябвало да постъпиш по друг начин във важни за теб ситуации. Струва ти се, че най-добре е да започнеш отначало. Само че не си много наясно как става тази работа. Спокойно! Щом имаш желание, всичко останало е относително лесно.

cherry-blossoms-679551_960_720 (2)

Най-подходящото време е сега

Можеш, разбира се, да чакаш положението да се влоши толкова, че обстоятелствата да те принудят да започнеш на чисто. Проблемът е, че не знаеш кога точно ще стане това и вероятно ще се чувстваш зле с месеци, може би и с години. Няма смисъл да си пропиляваш живота в страдание и правене на неща, които не харесваш.

Безсмислено е също да чакаш подходящия момент, за да отхвърлиш всичко, което ти тежи и да започнеш отначало. Такъв може никога да не дойде. Винаги ще се намира нещо важно, което да не ти позволи да се отървеш от товара си. Ти ще си го измислиш и ще го слагаш пред себе си и живота с лек багаж от чисто шубе.

Затова е най-добре да започнеш промяната в момента, в който усетиш, че имаш нужда от нея.

Ако правиш малки промени по пътя към живота, който искаш, те винаги ще са в подходящия момент

Не знам как си представяш започването отначало, но се надявам, че не си представяш как всичко се променя изведнъж. Това обикновено се случва след големи катаклизми и лични драми, които всъщност не искаш да преживяваш.

Започни да правиш малки промени. Спри да се срещаш с хората, които те натоварват ненужно. Престани да се раздаваш на тези, които изискват без да ти дават нищо в замяна. Направи постъпки да си смениш работата, ако не я харесваш. Говори с партньора си, ако усещаш, че връзката ви боксува. Ако ти е скучно, пътувай, чети книги, намери си хоби. Променяй всеки ден по нещо, което не харесваш, така няма да изпиташ голямо сътресение и ще ти се струва, че всичко се нарежда от само себе си, т. е. ще правиш каквото трябва в точния момент.

Приеми, че никога не можеш да започнеш отначало

Освен ако не получиш амнезия или не се озовеш на самотен остров, няма как да стане. Ти си сбор от всичко, което ти се е случило до момента – от средата, в която си живял и живееш, от своите избори, навици, обкръжение. Не можеш да избягаш от тях. Можеш обаче да избереш как да използваш натрупаното знание и опит, за да промениш живота си.

Затова сам по себе си изразът „искам да започна отначало“ не е особено подходяща формулировка за промяна. Стъпи на сигурно, започни с „днес ще правя нещо, което ми харесва и ще общувам с хора, които обичам и уважавам“. След това ще трябва само да поддържаш курса.

От ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара