Тази неделя, 12 септември, от 15:30 ч., в ефира на БНТ 1 се завръща предаването „Библиотеката“, посветено на книги, хора и идеи. Водещата Анна Ангелова и гостите ѝ ще продължат да говорят за важното от света на литературата, а предаването ще разшири формата си с нови рубрики и лица.

Местим се в най-спокойния ден от седмицата, защото вярваме, че книгите заслужават особено внимание. Нашето мото е „Библиотекатамясто за книги, хора и идеи“, а  нашата цел – да разширяваме и да надграждаме това пространство, съчетавайки класическо и модерно“, споделя водещата и продуцент на предаването Анна Ангелова.

Предаването започва нови рубрики, първата от които е „Писма от Чикаго“ с журналиста  Симеон Гаспаров. Той ще разказва за литературния живот отвъд океана, като ни представя емблематични пространства и ни среща с

личности, които променят езика,

средата и нагласите. „Писма от Чикаго“ е нашият начин да градим връзки със света, но и да не забравяме кои сме ние.“, допълва Анна Ангелова.

Запазват се рубриките „Литературни разходки“ и „Какво чете…“, както и тематичните модули „Музикална библиотека“ и „Кино библиотека“. Предаването ще постави фокус и върху научна, научно-популярна и икономическа литература. Ще представя и

специални тематични броеве,

посветени на личности, произведения и събития, ще продължи да се ангажира и с важни обществени теми и дебати, да организира дискусии и да споделя инициативи и каузи, свързани с четенето, книгите и образованието.

Първият брой на предаването е посветен на 700-годишнината от смъртта на „бащата на италианския език“ – Данте Алигиери. Годишнина, която светът ще отбележи на 14 септември. Една от инициативите е произведението „Божетсвена комедия“ да бъде изпратено в Космоса. За езика, преводите и връзката на „Божествена комедия“ със съвременна България, Анна Ангелова ще разговаря с преводачката от италиански Дария Карапеткова и литературният експерт Йордан Ефтимов.

Жаклин Вагенщайн пък ще открехне завесата към тазгодишното издание на

кино-литературния фестивал „Синелибри“,

който ще се проведе също под мотото „Божествена комедия“. В студиото ще участва и журналистът-емигрант Симеон Гаспаров, който представя своята нова книга „Ефектът на езерото. Упражнения по рокеднрол откровения“ и рубриката си в „Библиотеката“. Самият Гаспаров също е бил вдъхновен да пише от Данте, а един от литературните му герои носи името на вечния поет.

„Библиотеката“ ще продължи да бъде красивото бягство на зрителите от политическата седмица, но същевременно и възможност да преосмислим времето, процесите и историята чрез книгите. Един телевизионен час, изпълнен с уют и смисъл за аудитория от зрели, мислещи, четящи, пътуващи, виждащи и мечтаещи хора, за които #четенетоЕважно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара