По традиция на провеждащата се в момента Алея на книгата в София бяха връчени наградите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. В осмото издание на конкурса първа награда и издаване на книга спечели 30-годишната хасковска поетеса София Милева със стихотворението си „Необичане“. Наградата й бе връчена от Гичка Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови – 1914” – Петрич, което е организатор на конкурса. Именно от там започва поетическата си кариера големият поет Евтим Евтимов.

Венко Евтимов връчи втора награда на барда Татяна Йотова от Айтос за стихотворението й „Сезонен коктейл“.

Конкурсът е анонимен. Журито, председателствано от литературния критик и издател Пламен Тотев и с членове – поетесите Петя Хантова и Катя Кирянова, избра най-добрите творби, след което беше разкрита анонимността на авторите. Сред големия брой участвали стихотворения в конкурса имаше и други добри творби, но се оказа, че те са били или вече публикувани, или не са на любовна тематика. Затова трета награда не бе присъдена.

Награждаването преля в литературно четене в памет на Евтим Евтимов. Утвърдени поети четоха както негови, така и свои произведения. Добромир Банев – истински наследник на Евтим Евтимов, прочете три свои нови и непубликувани стихотворения. В четенето взеха участие и Петя Хантова, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов – лауреат на „Горчиво вино“ 2018, Катя Кремзер, Костадин Филипов, Виктория Катранова, Елисавета Шапкарева и Мая Панайотова.

Маргарита Петкова не успя да участва в четенето, тъй като по същото време беше в Петрич, където БНТ снима филм за Евтим Евтимов.

Ето стихотворението на София Милева, спечелило първа награда:

Необичане

Някой ден сърцето ми ще спре.

Не от обич, а от необичане.

Гледам към безкрайното море –

уча се да бъда безразлична.

 

Гледам и към черните скали –

нещо във душата ми се счупи.

Няма да се трогнеш, че боли.

Знам, че няма. Ти си неподкупен.

 

Гледам нероденото момче.

Галя го и реша му косите.

Времето не спира да тече.

Времето изтича през очите.

 

Някой ден сърцето ми ще спре.

Ще е самота. Ще бъде тихо.

Крия се зад черното перде

и не искам нищо, абсолютно нищо…

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара