Българската педиатрична асоциация, Фондация „За доброто“, Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница”, Националната мрежа за децата,  родители, граждани и лекари настояваме за спешно изработване на пътна карта за създаването на национална детска болница.

Настояваме Народното събрание и Министерският съвет да определят националната педиатрия за най-важен приоритет на Министерството на здравеопазването и да изискат ясни срокове и отговорности за създаването ѝ. Целият процес – от анализа до откриването на новата педиатрия може да бъде завършен в рамките на 4 години. Точно толкова бяха изгубени с договора за негодна, незаконна и морално остаряла сграда.

Свикахме пресконференцията в деня преди свикването на 48-ото Народно събрание, след като 2 редовни и 2 служебни правителства не можаха или не искаха да започнат прозрачна процедура за създаването на чаканата от 40 г. педиатрия. Очакваме Народното събрание да намери

воля за политически консенсус

в подкрепа на българските деца и да стане гарант за бързи и адекватни стъпки за създаването на истинска болница за децата.

Недопустимо е, че в момента проектът за националната педиатрия е занулен. В същото време в публичността се появиха твърдения, че Министерство на здравеопазването обмисля да даде зелена светлина за построяването на голяма частна детска болница. Това може да отложи за неизвестно бъдеще или да осуети напълно изграждането на национална институция, прилагаща националната политика в областта на детското здравеопазване. Нека да е ясно: никой от нас не е против частната педиатрия.

Но тя може да се появи едва след като бъде открита националната.

„Не трябва да се търси бързо и краткосрочно решение, необходими са цялостна политика и воля да се действа. Основа на така желаната национална детска болница трябва да бъдат комплексната грижа за детското здраве и предоставянето на най-високо ниво медицински услуги дългосрочно.“, заяви председателят на БПА проф. Литвиненко.

Ако няма национална педиатрия, нищо не спира голямата частна болница да привлече основния ресурс добре подготвени специалисти и финансови средства. Нищо не я задължава да се ангажира с лечението на тежки заболявания с продължително лечение и недостатъчно финансиране, вместо да се насочи изключително към лечението на по-леки заболявания с по-добре финансирани клинични пътеки.

И в досегашната практика съществуващите частни болници пренасочват финансово нерентабилните случаи към държавните отделения и към сега действащата СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

„Един от въпросите, които поставя създаването на частна педиатрична болница е дали ще има равнопоставен достъп за онези родители, които не са достатъчно състоятелни. Защото и в момента

най-тежките случаи се лекуват в държавните болници.

Частната инициатива би помогнала много в доболничната помощ и в отдалечени райони с най-висока детска смъртност – Сливен, Силистра, Видин. Има нужда от равномерно разпределение на педиатирчната помощ.“, каза  д-р Благомир Здравков от СБАЛДБ “Иван Митев”

„Частната инициатива не може да обхване всички – и различните етноси, и онези със специални потребности, и тежко болните.“ е мнението на проф. Анна Кънева от МБАЛ „Национална кардиологична болница“.

„Детското здравеопазване е фундамент от националната сигурност. Без да сме се погрижили за здравето на децата и следващите поколения, за каква национална сигурност говорим? Затова Народното събрание трябва да поеме политическата отговорност и да накара изпълнителната власт да гарантира бързото и качествено изграждане на националната детска болница и

дълбока реформа в детското здравеопазване“,

заяви Надежда Рангелова от фондация „За доброто“. „Политиците нямат нито право, нито време да неглижират детската болница – това е дневният ред на обществото.“, подчерта тя.

„Никой не може да се сърди на частните инвеститори, че гонят своя стопански интерес. Нашият разговор е с държавата, която десетилетия наред отказва да изпълни задълженията си към децата“, допълни Надежда Цекулова от НГИ „За истинска детска болница“. „Искаме ясна визия за детското здравеопазване – за финансирането му, за развитието на кадрите в педиатрията и за създаване на

национална детска болница

като елемент от тази визия. Искаме същите тези неща вече три години и не желаем да чакаме повече“, заяви тя.

Продължаващото пренебрегване на националната детска болница струва живота на много деца в България, превръща много семейства в здравни емигранти или разчитащи на милостта на обществото родители, които се борят за децата си. Детската смъртност у нас е над два пъти по-голяма от средната в Европа, а България продължава да е единствената в Европейския съюз, която няма

национална детска болница.

„Всички политически партии обявяват детското здравеопазване за приоритет. За да е реалност това, обаче, е нужно осъзнаване, че националната детска болница е въпрос на консенсус в името на интереса на децата. Ние сме готови да предоставим пространство и подкрепа за постигането на това съгласие.“, каза Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

След края на пресконференцията Министерство на здравеопазването обяви, че застава твърдо зад нуждата от изграждането на държавна многопрофилна педиатрична болница и започва да предприема конкретни действия в тази посока.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара