След впечатляващия успех на сериала Queen’s Gambit, интересът към играта на шах също претърпя огромен скок. Една класическа интелектуална игра, която се играе от векове, се превърна във вдъхновение, но и в повод за дискусии относно равнопоставеността на участниците. Според настоящия номер 1 в света на шаха Магнус Карлсен, въпросът относно превеса на мъжете спрямо жените в играта е изключително комплексен. Въпреки всичко, има множество примери за успешни състезатели и гросмайстори от нежния пол, които се доближават до образа на Бет Хармън в Queen’s Gambit и са способни да разбият всички стереотипи.

Според двукратната шампионка на САЩ по шахмат за жени Дженифър Шахади повишеният интерес на дамите към шаха не е само следствие от нашумелия сериал. Дженифър е добре позната в света на шаха и покера и е наистина отдадена на каузата за постигане на равенство между играчите в тези игри, които все още се смятат по-подходящи за мъже. През 2022 г. тя издаде и поредната си книга с едноименното заглавие „Кралици на шаха“, в която разказва собствената си история, както и историите на други световноизвестни шахматистки.

Освен с книгите и публикациите си по темата, Дженифър се занимава с различни програми за обучение по шахмат и има собствена неправителствена организация в сферата. За нея играта на шах е вид медитация, която може да бъде от полза на всеки човек, независимо дали се занимава с играта професионално или любителски. В забързаното ежедневие имаме нужда от едно занимание, което да ни отдели от проблемите и да ни накара да се фокусираме, а не да разхвърляме мислите си и именно това може да бъде шахът.

Бившата номер 8 в световния шахмат и обявена за най-успешна жена в спорта Джудит Полгар също е на мнение, че жените могат да бъдат не по-малко успешни в играта от мъжете. Самата тя доказва този факт малко преди оттеглянето си от шаха през 2014 г., като разгромява 11 световни шампиони, включително Гари Каспаров и Магнус Карлсен. Според Полгар ключът към успеха е в окуражаването да се стремиш нависоко и добрата подготовка.

Съвременните технологии също оказват доста голямо влияние на класическата игра и на самите играчи. Едни от най-известните дами в шаха са стриймъри, които играят в онлайн пространството или заснемат партиите си и ги споделят в социалните мрежи. Сред тях е шведката Ана Крамлинг, която придоби огромна популярност в света на шаха, въпреки че беше на около 17,000 място в света според официалните класации. Ана създава интересно съдържание, което привлича и вдъхновява много зрители да се вълнуват от играта на шах. Преди няколко месеца нейната улична партия срещу Магнус Карлсен в парк Ретиро в Мадрид събра над 3 милиона гледания в YouTube.

Крамлинг вероятно вече е по-известна от майка си, Пиа, гросмайстор и една от най-добрите жени в шаха от близо 40 години. „Тя беше наистина известна по времето си“, казва Ана за майка си. „Но сега има нов начин да бъдеш известен в шаха и това не означава, че трябва да си най-добрият в света.“

Друга популярна шах кралица в Twitch и YouTube е Александра Ботез, която стана ФИДЕ майстор на Международната федерация по шахмат през изминалата година. Американско-канадската състезателка започва да стриймва шах партии през 2016 г., а каналите ѝ вече имат над 2 милиона последователи. Като виден представител на жените в шаха, Александра Ботез беше избрана в Борда на директорите на „Фондация Сюзън Полгар“, организация, чиято цел е да премахне бариерите в играта.

Новите технологии допринасят за развитието на шаха и чрез предоставянето на равен достъп на всички желаещи да се научат и да практикуват онлайн. Платформи като chess.com са изключително популярни както за аматьори, така и за професионалисти. Сайтът допринася за превръщането на играта във вид електронен спорт, като започва да си партнира със стрийминг платформата Twitch през 2017 г. Привличането на стриймъри и eSports звезди в комбинация с популяризирането на сериала Queen’s Gambit водят до бум в интереса към сайта и към шаха въобще. Революцията в технологиите и начина на игра, както и постоянният достъп благодарение на интернет платформите, несъмнено ще доведе и до революция в шаха и ще създаде едно ново поколение от интернет гросмайстори.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара