Пиерфранческо Фавино e роден в Рим преди 53 години и започва кариерата си в италианското кино и телевизия в началото на 90-те. Участвал е в близо 90 продукции до днес като талантът му бързо му носи и участия в холивудски филми. Бил е Христофор Колумб в “Нощ в музея”, работил е два пъти с режисьора Рон Хауърд – като инспектор в “Ангели и демони” с Том Ханкс и Юън Макгрегър, както и състезател от Формула едно в “С пълна газ”, снимал се е и с Брад Пит в “Z-та световна война”.

Носител е на три статуетки на италианския еквивалент на наградите “Оскар” – “Давид Ди Донатело” – за филма на Микеле Плачидо “Romanzo Criminale”, за “Romanzo di una strage”, който разказва историята на бомбен атентат в банка в Милано. Третата дойде преди две години за филма “Предателят” на Марко Белокио. Именно този филм беше и повод за втората ни среща на червения килим на Европейските филмови награди – той беше

номиниран за най-добър актьор

за ролята си в криминалната драма, посветена на живота на мафиота Томасо Бушета през 80-те години.  Разказва ми малко за процеса на своята трансформация “трудно е, защото всичко, което се знаеше за героя, той е искал да го знаем, но трябваше  да открием и това, което не е искал”, споделя актьорът. “Той създава собствена идея за живота си и аз исках да намеря скритото.”

В рамките на Синелибри го гледаме в три различни превъплъщения, а той е много добър и в смесването на култури и езици. В “Носталгия” – италианското предложение за “Оскар”, той е Феличе, който се завръща след 40 години в родния Неапол. По едноименния роман на Ермано Рия, филмът на Марио Мартоне ни води по уличките на града още от самото начало, тъй като главният герой е там, за да прекара

последните дни на майка си

с нея. От самото начало има усещането все едно е чужденец, попаднал там, тъй като той живее в Египет всички тези години. Преживяванията от буйната му младост обаче също започват да го посрещат и то не с отворени обятия.

В “Колибрито” по международния бестселър на Сандро Веронези, Пиерфранческо е Марко Карера, по прякор „Колибрито“. Проследяваме живота му, който е съпътстван от фатални съвпадения, загуби и всепоглъщаща любов. Запознанството му с Луиза Латес –

красиво и необикновено момиче,

води до любов, което няма да угасне. Докато брачният му живот се развива в Рим, където са съпругата му Марина и дъщеря им Адел. „Колибрито“ е разказ за изконната сила на живота, за мощта на илюзиите и спомените, а компания на Пиерфранческо му прави талантливата Беренис Бежо.

“Обещания” е третото заглавие по романа на Аманда Стерс, която е и режисьор, както и част от международното жури на Синелибри 2022. Историята е на Александър и Лаура, които се запознават и веднага усещат привличане. Какъв е проблемът? Той има семейство, а тя е сгодена. Паралелно се запознаваме и с детството на Александър, който е преживял трагедия, както и скачаме напред във времето. Постепенно и други семейни тайни започват да излизат наяве. Може ли

привличането между двама души

да не умре и много години по-късно? Трябва да видите финалната сцена на филма, за да си отговорите на този въпрос.

А колко е трудно да смесваш езици и култури за европейски актьор и творец? “Ние имаме много силно кино и може би трябва да вярваме повече в него,” казва Пиерфранческо. “Аз работя в САЩ, защото съм европеец и това търси света. Различни хора и ние можем да им го дадем, както и те на нас.

Много е хубаво да си заобиколен от творци

от всякакви националности и всички да принадлежите към една голяма идея – тази на киното. Това е невероятно усещане и много ми се иска да се случва все по-често. Всичко опира до културата, гордея се с това, че съм европеец и каквото мога да добавя от произхода си като италианец, е прекрасно.”

Актьорът има две дъщери с половинката си и негова колежка Ана Ферзети.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара