Греяното вино освен наслада за небцето, носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, които предлагат и съвети кои алкохолни питиета да се избягват по празниците, предаде БТА.

Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино

Червеното вино – ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за

намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата

също така изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфилът – друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за

контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Британски учени същевременно предупреждават по празниците особено да се внимава с питиета като шери и портвайн. Те се отличават с много бързото им поглъщане от организма при сравнително високо съдържание на етанол – около 20 процента.

Експертите

не препоръчват и консумацията на уиски

и други концентрати, тъй като те могат да причинят силно опиянение. Заради високия градус тези питиета бавно се резорбират в кръвоносната система, тъй като потискат работата на клетките на черния дроб. По този начин въздействието на концентратите е по-дълго.

Специалистите отбелязват и опияняващия ефект на пенливите вина. Според тях е безсмислено да се редува алкохол с вода, за да се забави опиянението, тъй като това е безполезно при концентрати с алкохолно съдържание над 40 процента.

Източник: БТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара