В началото на 2023 г. честваме не само настъпването на Новата година, но и 160 години от рождението на големия български писател, интелектуалец и общественик Алеко Константинов – Щастливеца.

Снимка: Студийна снимка. Източник: ДА „Архиви“, 1898 г.

Тази годишнина ще бъде отпразнувана с импровизирано събиране, което ще се състои на 1 януари 2023 г. в 18:00 ч. около паметника на Щастливеца на бул. „Витоша“ 67-69 в София, съобщиха организаторите. Там ще бъдат поднесени цветя.

Мотото на събитието гласи: „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо!“.

Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от „Бай Ганьо“.  Изявление ще направят проф. Александър Кьосев и писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др.  Накрая ще поканим и желаещите от публиката да прочетат любими цитати.

Носете си книгата!

Събранието е и своеобразен протест срещу подмяната на родолюбието с неговите фалшиви двойници и изпразнени от съдържание символи. Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е  представен в българския парламент и няма място в политическия живот.

Организаторите канят да се присъединят всички почитатели на Алеко и единомишленици – граждани, физически лица, читатели, граждански и политически организации.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара