Легендарната британска модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, съобщиха с официално изявление от нейната модна къща. Новината бе оповестена в официалния ѝ Instagram профил.

Снимка: Instagram профил на легендарната дизайнерка

Майката на пънка във висшата мода е издъхнала в дома си в Южен Лондон, заобиколена от най-близките си хора. Модната дизайнерка бе определяна като една от смелите и влиятелни личности на нашето време. Нейните дрехи акцентираха върху различната идентичност, а модните ѝ ревюта носеха обществени послания.

Грандама на британската мода, една от най-влиятелните фигури в световните модни среди,

кралица на пънк модата.

В продължение на десетилетия медии и коментатори увенчават името на неподражаемата дизайнерка с хвалебствени определения. Ала може би онова, което толкова дълго я държи на върха, е нейната нестандартна, екстравагантна природа на вечна бунтарка, непобираща се в норми и рамки. С изкусните си умения и с неукротима фантазия тя показва как изкуството на обличането може да променя облика и мисленето на човека и на света. Чувствителна към пулса на обществото, със същото усърдие и страст Уестуд се изявява и като политическа активистка, ангажирана със социални и благотворителни каузи.

Творенията й са предизвикателни,

нестандартни, в бунтарски дух, каквато е и тя самата в публичните си изяви. Стилистката използва дрехите, за да шокира, дразни и провокира реакция, но също така и за да вдъхновява промени. Тя налага блузоните от мохер, плетени на големи игли – толкова хлабави, че се вижда през тях, тениските, нарязани и надраскани на ръка, тоалетите с шевове и етикети от външната страна, демонстриращи конструкцията на произведението.

„Вивиан Уестууд почина мирно днес в обкръжението на своето семейство в Клапхем, Южен Лондон. Светът се нуждае от такива личности като Вивиан, за да се промени към по-добро“, казва се в разпространения текст.

„Ще продължа с Вивиан в сърцето. Работихме заедно до края и тя ми даде толкова много. Благодаря ти, любима“, написа съпругът на дизайнерката Андреас Кронталер.

Вивиан Уестууд е смятана за

създателка на пънк стила във висшата мода.

Тя е родена на 8 април 1941 г. в село в графство Чешир, Северозападна Англия, и завършва гимназия в град Дарбишър. През 1958 г. се мести с родителите си в Лондон, където получава художествена подготовка в престижните училища „Хароу“ и „Трент парк“. През 1970 г. започва да се занимава с моден дизайн и разработва стила на костюмите на пънк групата Sex Pistols, чийто мениджър е тогавашният й партньор Малкълм МакЛарън. Това й носи световна известност.

Уестууд става втората жена моделиер във Великобритания, след Мери Куонт, която е представяла свои колекции в Париж.

Тя има две рицарски звания –

през 1992 г. получава от кралица Елизабет II титлата дама офицер на Ордена на Британската империя, а през 2006-а – дама командор на същия орден. Три пъти е обявявана за най-добър моден дизайнер на Великобритания. Неин принцип е да се купуват по-малко, но по-качествени неща.

Вивиян Уестууд има двама синове. Бен – от първия й брак с Дерек Уестууд, е еротичен фотограф, а Джоузеф – от връзката й с МакЛарън е основател на известната марка бельо Agent Provocateur. През 1992 г. Вивиан се омъжва за австриеца Андреас Кронталер – неин студент по моден дизайн, който е с цели 25 години по-млад от нея. Уестууд бе запален градинар и вегетарианка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара