За „завод за раждания“ и „индустриализация на ражданията“ пишат гръцките медии, като съобщават за разкритията около скандала с незаконните осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури в Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит, пише БТА.

Сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки.

Според съобщението на гръцката полиция организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на Крит, в Атина и в Солун.

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог, основател и управител на клиниката. Заедно с втория човек в йерархията на организацията, 44-годишен ембриолог, той вербувал „посреднички“ в Крит, Солун, както и в чужбина, за да открият и да получат съгласие от жени, чужди гражданки в уязвимо положение, да ги прехвърлят в Гърция и да ги експлоатират като донори на яйцеклетки или като сурогатни майки.

Впоследствие чрез експлоатацията на жените били изпълнявани поръчките на „клиенти“ от цял свят (двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки), които не изпълнявали законните предпоставки за осиновяване.

След това жените или били подлагани на специална терапия като донори на яйцеклетки, които били използвани за инвитро опрождане и в програми за сурогатно майчинство, или били настанявани в контролирани от престъпната организация помещения с цел да прекарат бременността си, а после срещу заплащане да предадат новородените. В някои случаи, преди жените да бъдат използвани като сурогатни майки, те били експлоатирани допълнително и като донори на яйцеклетки.

В случаи на заинтересовани родители от страни, където процедурата за придобиване на дете чрез сурогатна майка е забранена, ражданията се деклалирали като осиновявания.

Също така членовете на групата действали като посредници при осиновявания срещу заплащане, а също така системно извършвали измама, като заблуждавали жени, че са ги подложили на процедура по ембриотрансфер (прехвърляне на ембриона в бъдещата майка при инвитро оплождане).

Сред задържаните са и „посредничките“, които отговаряли за надзора и настаняването на експлоатираните жени, а една от тях – и с намирането на бездетни и хомосексуални двойки, предимно от Италия, желаещи да имат дете.

Смята се, че организацията е развивала дейност от цяло десетилетие. Само от декември 2022 г. досега са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно; 98 жени, експлоатирани като сурогатни майки; 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство; 4 незаконни осиновявания; 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 г.

Групата е печелела между 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се изчислява, че фиктивните ин витро процедури са ѝ донесли печалба от още около 120 хиляди евро.

Полицията съобщава, че по време на операцията в различни жилища в Ханя са намерени 30 жени, гражданки на чужди страни, които са били или донори на яйцеклетки, или бременни сурогатни майки. На тях е предоставена психологическа и друга подкрепа от държавата и от неправителствена организация.

Сайтът in.gr описва жилищата в Ханя, в които били настанени експлоатираните жени, като „дупки“. Според информация на местния информационен портал cretalive.gr 30-те жени, открити в жилищата, били от Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България. Те имали сериозни финансови проблеми, когато с тях се свързали членове на престъпната група, за да ги убедят да станат сурогатни майки.

Когато пристигали те били поставяни под непрекъснат надзор. Позволявало им се да излизат само до супермаркета или за медицински изследвания в Центъра за инвитро оплождане, т.е. в седалището на престъпната организация.

Пак по данни на местния сайт жените получавали заплащане в порядъка на 600 евро месечно.

„Прото тема“ съобщава, че сред деветимата задържани по случая има и една бременна жена, както и майка с дете на деветдневна възраст, което трябвало да бъде продадено в Северна Гърция. Жената от Румъния била задържана във вторник на летището „Елефтериос Венизелос“ в Атина, където била на път да предаде детето си на клиентите. С нея била и посредничка в „сделката“, друга румънка, служителка в Центъра за инвитро оплождане в Ханя.

За „индустриалния“ мащаб на операцията е показателен случаят с една от експлоатираните жени, която има 6 деца и е станала два пъти сурогатна майка.

Двойка, която за малко да стане жертва на групата, е разказала пред телевизия „Алфа“ за огромните суми, които били искани от хората, за да получат дете или дори само за ембриотрансфер.

„Цената“ е 70 хиляди евро, за да вземеш „готово“ бебе. Разбрахме, че готовите оплодени яйцеклетки за родители с невъзможност за оплождане на собствени струват 7000 – 9000 евро. Тогава започнахме да си мислим, че първият ни ембриотрансфер е бил фиктивен и че двете ни оплодени яйцеклетки са станали обект на търговия“, казва свидетелят.

Разбиването на престъпната група обаче постави въпроса какво ще стане със законните процедури, извършвани от Центъра за инвитро оплождане в Ханя. Председателят на гръцката Национална служба за асистирана репродукция Николаос Врахнис заяви след разкритията пред АНА-МПА, че службата му е в непрекъснат контакт със заместник-научния ръководител на центъра на о. Крит и с останалия персонал, за да бъдат взети необходимите мерки за запазване на генетичния материал от пациенти, който се съхранява замразен в криогенната банка в Ханя. Също така той увери, че всички медицински процедури, които са в развитие, ще бъдат завършени.

Врахнис каза още, че от май 2021 г., когато е бил създаден надзорен съвет към Националната служба, срещу центъра в Ханя не са постъпвали никакви оплаквания.

Вчера обаче министърът на здравеопазването Михалис Хрисохоидис освободи Врахнис от поста му заради случая на о. Крит.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара