Благодарение на все по-изгодните самолетните билети и нови възможности за пътуване със самолет, въздушният транспорт става все по-популярен и широко използван. За някои хора полетите се превръщат почти в ежедневие и дори начин за придвижване до работното място. Експертите от туристическа агенция eSky дават няколко съвета, които да осигурят комфорт и добра физическа кондиция по време на полет.

Движете се

Пътуването със самолет увеличава риска от разширение на вените, отоци или схващания на крайниците. Това може да бъде предотвратено с кратки разходки по пътеката, когато това е позволено, или чрез изправяне и раздвижване на място. В допълнение, не забравяйте да облечете удобни и свободни дрехи – така ще се чувствате по-комфортно.

Хидратирайте се

Доказано е, че пътуването със самолет води до изсушаване на кожата, така че вземете в ръчния си багаж малка разфасовка хидратиращ крем, за да избегнете неприятно усещане и дискомфорт по кожата.

Заложете на вода и фрешове

При всеки полет е нормално да усещате, че ушите ви заглъхват, тъй като налягането се променя по време на излитане и кацане – това също може да доведе до усещане за подутост. Можете да намалите неприятното усещане като избягвате консумацията на газирани напитки – наблегнете на минерална вода и фрешове.

Внимавайте с алкохола

Колкото и изкушаващо да е да изпиете едно-две питиета, които да ви отпуснат, особено, ако се страхувате от летене, консумацията на малко повече алкохол на 10 000 м. височина може да се превърне в кошмар. Налягането на борда води до много по-бърза абсорбация на алкохола и съответно реакция на ефекта му от страна на организма. Именно поради тази причина, след две чаши във въздуха е възможно да се напиете така, както с бутилка на земята.

Подгответе се за новата часова зона

Приспособяването към друга часовата зона, различна от тази, с която е свикнал биологичния ни часовник, за едни е по-лесно, за други по-трудно. Не допускайте грешката да се опитвате да живеете по стария начин на новото място. Всъщност, ако можете, опитайте да „настроите“ ежедневието си според новата часова зона още няколко дни преди да заминете, като си лягате и ставате съответно по-рано, когато летите на изток, и по-късно, когато летите на запад.

Взимайте само проверени лекарства

На пръв поглед приемането на медикаменти като приспивателни или такива против прилошаване по време на полет, звучи добра идея, но се уверете, че знаете точно какво приемате и как то може да се отрази на състоянието ви. Няма да е никак приятно на борда да установите, че например сте алергични към някоя от активните съставки или че лекарството има странични ефекти. Затова приемайте само медикаменти, с които вече имате опит и знаете как се отразяват на организма ви.

Лошо ви е? Потърсете помощ

Чувствате се зле, гади ви се или пък имате световъртеж, но се надявате, че ще премине? Можете да изчакате малко, но ако усещате, че няма подобрение, никога не се колебайте да извикате стюардесата и да потърсите помощ. Кабинният екипаж е добре обучен да се справя с широк спектър от проблеми – от физическо неразположение и безпокойство до израждане на бебе на борда, така че в повечето случаи ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара