Норвегия е втори по големина износител на морска храна в света. През 2014 година Норвегия доставя 2, 7 тона морска храна в повече от 140 страни. Всеки ден по света се сервират 37 милиона ястия с норвежка морска храна. Само за 36 часа известната норвежка сьомга стига от Северно море до магазините в България.

Daniel Rouge Madsen

По случай Дните на норвежката морска кухня у нас клиентите на МЕТРО могат да закупят норвежка сьомга на промоционални цени.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът днес, е осигуряването на достатъчно количество здравословна храна за бързо нарастващото население на Земята. Отговорът на Норвегия е развиването на аквакултура.

Хилядолетната практика в риболова и желанието да се съхрани морето, за да може то да изхранва бъдещите поколения.

Уникалната комбинация от природа, култура и управление  на Норвегия позиционира норвежката морска храна на световно ниво от гледна точка на качество, традиция и устойчивост. Географската позиция на Норвегия в близост до Норвежко море и Баренцово море дава възможност на норвежките рибари за лесен достъп до  многобройни морски видове. В допълнение богатството на морските ресурси, което датира от векове, е създало основата на местните общества по морските брегове на Норвегия. И така се е създала културата по отношение на норвежката морска храна.  Управлението на норвежкия риболов гарантира, че норвежката морска храна се добива по отговорен начин.

Seafood-from-Norway_max

Процесът на отглеждане на норвежка сьомга започва на сушата в инкубатор. Както и при сьомгата в природата, оплождането на хайвера се извършва в сладка вода. След 10–16 месеца в сладка вода, сьомгата е готова да бъде поставена в рибовъдното  съоръжение в морето. Норвежките сьомги се отглеждат в акваферми в морето и във фиорди за 14–22 месеца. Когато рибите достигнат тегло от 4–6 кг., те са готови за преработка. Сьомгата се транспортира с кораби с резервоари за жива риба до съоръженията за преработка на риба, където се почиства, измива и сортира по размер и качество. След това се изпраща за преработка в Норвегия, за продажба в търговската мрежа, или се експортира по суша или въздух до 140 страни в цял свят.

NorwayFjords21

Първото съоръжение в света за отглеждане на сьомга е било построено от двамата братя Грьонтвед през 1970 година. Днес съоръженията за аквакултура – аквафермите за сьомга, повече от 1000 – са закотвени за морското  дъно на места с подходящи условия. Чрез автоматични системи рибата се изхранва с прецизно балансирани гранулирани фуражни култури, използва се високотехнологично оборудване за наблюдението на условията, при които тя се отглежда, като се следи съдържанието на кислород, водните течения, температурата на водата. Допуска се едва 2.5% от обема на едно съоръжение да се запълва с риба.

Daniel Rouge Madsen_2

Топ готвачът Даниел Руше Мадсън (Daniél Rougé Madsen) показа няколко забележителни рецепти със сьомга при откриването на Дните на норвежката морска храна. Като баща на две деца шеф Мадсън не пропусна да подчертае, че норвежката сьомга е изключително подходяща да бъде включена в детското меню. За да подкрепи тази идея, докато е в България, той ще заснеме кратко видео с деца, с които ще приготви свежa, леснa и здравословнa рецептa със сьомга.

Норвежката сьомга съдържа редица хранителни вещества и важна част за балансиран хранителен режим. Тя е отличен източник на протеин, както и на витамини D, A и B12, йод, антиоксиданти и важните морски омега-3 мастни киселини.

Протеините в норвежката сьомга съдържат всички необходими амино-киселини и затова са достатъчни за основен източник на протеин в хранителния режим.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара