Карстен Зойберт е генерален мениджър на Kempinski Hotel Grand Arena Bansko от юни 2015 г. Има над 13 години стаж в туристическата индустрия, трупайки опит в Германия, Швейцария, Австрали, Великобритания и Китай. Започва кариерата си в Кемпински през 2006 г.

DSC02418 - fixed (Copy)Какво ново готвите за клиентите на Kempinski в Банско през новия зимен сезон, г-н Зойберт?

Продължаваме да работим усилено по обновяването и усъвършенстването на цялостното ни обслужване, на всички менюта – за да сме наистина сигурни, че предлагаме оптимума и че ще продължим да бъдем най-добрия хотел за ски и почивка в България.

Току-що получихте още две награди, които ви титуловат именно като такива, нали?

Да, бяхме избрани от World Travel Awards за Най-добър СПА курорт на България – за девети път. И според класацията World SPA Awards, фокусирана специално в сферата на СПА услугите, сме най-добрият СПА хотел в България за 2016 г.

Indoor swimming pool 1_6173_Original (Copy)

И при двете селекции гласуването е онлайн – от гости и хора от туристическата индустрия – тъй че наградите са наистина представителни и престижни.

Номинирани сме и за най-добър ски хотел на България, но крайното класиране ще е ясно през ноември. Чакаме изхода с нетърпение, защото се надяваме да спечелим тази награда за 4-та поредна година.

Ski Slopes KHGA 1_3193_Original (Copy)

Ще изненада ли с нещо гостите си Kempinski The Spa през зимата – уелнес центърът е ключов елемент от цялостната концепция на веригата Kempinski?

Освен че добавяме в СПА менюто обичайните сезонни масажи, предназначени за стопляне и отпускане след дългия скиорски ден в планината, имаме и нов мениджър на СПА центъра. Той е мъж, казва се Вайз Дракела и се надявам, че ще ни зарадва с нови вдъхновяващи идеи.

Последния път, когато бях гост на хотела, пробвах по ваша препоръка традиционната процедура за лице и тяло с розово масло и много ми хареса…

Мисля, че масажът с розово масло е много добър пример за концепцията на Kempinski Grand Arena Bansko да предлагаме изживяване, съобразено с региона. Гледаме на себе си като на европейски бранд и искаме да се фокусираме в посланията именно върху нашата автентичност, но с локална специфика. Традиционната процедура с българска висококласна козметика с розово масло е тъкмо част от този стремеж. Неин своеобразен кулинарен аналог е Ризотото с бански старец и пъпеш, или Рикота кремът с горски ягоди в ресторанта ни Come Prima.

Kempinski Hotel Grand Arena, Bansko 1.-5.-11.08

Там кухнята е средиземноморска, но с добавка на характерни съставки и продукти от региона на Банско. Работим с доставчици от близките околности: билките за чая, както и медът са от Пирин (всеки гост получава бурканче с него като комплимент на тръгване от хотела – бел.ред.), баницата е от местна фурна, яйцата, сиренето, кашкавалът, както и някои меса идват от тукашни производители. Да не пропусна и плодовете и зеленчуците, както и много вкусната речна пъстърва, с която се снабдяваме директно от планината. България има много какво да предложи, както и регионът.

Заслугата за този умел микс на средиземноморски и български вкусове в менюто на Come Prima на новия ви главен готвач ли се дължи?

Той e в Банско вече от една година – германец е и се казва Карстен като мен, което е чисто съвпадение. Карстен Рабе има изключително голям опит в престижни ресторанти из целия свят – в Европа, Азия, Средния Изток, Африка… Донесе със себе си влиянието на различни кухни и майсторското им съчетаване. Като добавим и филипинския шеф в нашия автентичен Суши бар и Тепаняки грил, който ще отвори отново за ски сезона в средата на декември – предстоят много вълнуващи кулинарни преживявания и тази зима.

Teppanyaki Chef_9645_Original (Copy)

А за отминалия вече летен сезон каква е равносметката?

Това лято беше рекордно като цифри и за Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, и, мисля, за самото Банско. Всичките допълнителни съоръжения, които бяха осигурени като атракция за туристите – като най-дългата надуваема пързалка в Европа на Бъндеришка поляна, например – привлякоха голям брой посетители. Струва ми се, българите започват да разбират, че ски курортите през лятото са всъщност много привлекателни места.

Преди началото на сезона построихме нова детска площадка и нов басейн за децата – семействата, които ни гостуваха, бяха изключително доволни от тези придобивки.

Outside swimming pool 2_6169_Original (Copy)

Друго сполучливо нововъведение е нашият Спортен консиерж, който отговаря за активните занимания и разходките и е на линия целогодишно. Тъй като познава в детайли планината, а освен това е и сертифициран ски инструктор, тя е винаги готова да предложи конкретни маршрути за зимни или летни преходи, може да бъде наета и като водач.

Вие самият как си почивате – обичате ли планинските преходи?

Хайкигът е мое хоби от малък. Все пак съм роден в Мюнхен, близо до Алпите – много обичам планината и изобщо природата. Обичам още да играя голф.

Как ви се струва тогава Пирин? Имате ли си някой любим маршрут тук?

Много харесвам маршрута над хижа Вихрен до езерото Окото. Също разходките над Добринище. Но през последните месеци нямам много свободно време, защото то е заето от 4-месечния ми син. Той е новото ми хоби.

Bella Vista Terrace1_3159_Original (Copy)

Как се чувствате в България – вече от година сте в страната ни?

Прекрасно е тук. Хората са сърдечни, добронамерени и гостоприемни. Харесвам и самото Банско.

Дойдохте от Китай – не беше ли много драстичен скокът в начина ви на живот?

Изкарахме със семейството ми в Пекин последните 3 години, преди да дойда в България. Да се преместиш от град с 80 милиона жители в градче с 8000 жители като Банско определено е огромна крачка. Най-после имаме чист въздух за дишане. Иначе двете места са несравними като начин на живот – тук нямаш някои от удобствата на мегаполиса, но и проблемите, които го съпровождат – като трафика, замърсяването на околната среда и т.н.

Това е първата ви позиция като генерален мениджър. Какви са наблюденията ви за туристическата индустрия в България?

Туризмът ви има голям потенциал за развитие. Но България според мен може да се продава много, много по-добре. Имате магнетична природа, но в Западна Европа все още не ви познават като дестинация.   България би трябвало да е много по-уверена в себе си, защото това, с което разполага като естествени прелести и история, е наистина изумително. Самата индустрия трябва да работи много по-усилено за промотирането не само на конкретен хотел или курорт, а и на самата България като бранд.

Lobby bar1_6158_Original (Copy)

И друго – на хората, които са заети в този бизнес, е редно да се отдава повече уважение. Това е една от най-трудните работи за вършене и невинаги тя е добре възнаградена. Да работиш в сферата на обслужването от мнозина се смята като “второкласна” работа. Но за мен това е удивителна, първокласна работа, защото ако умееш да осигуряваш незабравими пътешествия и преживявания, значи си способен да правиш хората щастливи. А какво по-възнагражаващо от това?! Това може да се случи обаче само ако самите служители са щастливи – ако ги третираш с нужния респект, ако ги квалифицираш непрестанно, ако ги поощряваш.

През лятото Kempinski Hotel Grand Arena Bansko по традиция е част от организацията на музикалните фестивали в града – Банско бийт, Джаз фестът, балканският Бохеми, Опера фестът… Какво ще се случва на “фестивалния фронт” през зимата?

Подготвяме няколко кулинарни фестивала. За втори път организираме Празник на тайландската кухня в продължение на 2-3 дни през януари или февруари (датите в момента се уточняват – бел.ред.). Ще ни гостуват специално майстори готвачи от Тайланд. Те тръгват на гастрол из Европа, за да популяризират тайландската кухня, и една от спирките им е Банско.

Lobby bar area_6159_Original (Copy)

Работим съвместно с индонезийското посолство и по зимен Фестивал на индонезийската кухня за 2-3 дни. През това лято започнахме да предлагаме прочутото индонезийско кафе Kopi Luwak (най-ексклузивното и скъпо кафе в света, което се прави от ръчно брани кафеени зърна, преработвани в храносмилателните системи на азиатски палмови цибетки) и то се радва на добър интерес.

Банско беше домакин на няколко пъти досега на състезания от Световната купа по ски. Как ще е тая година?

През зимата отново ще се състоят много важни състезания – ФИС Световната купа по сноуборд ще се проведе в Банско в началото на февруари. Това ще е страхотно събитие и част от участниците в надпреварата ще отседнат при нас.

Facade summer night 2_6151_Original (Copy)

Какъв е профилът на вашия лоялен клиент?

Основните ни клиенти са българи, които се връщат отново и отново при нас. Много от тях са от София и идват за уикендите, или за ски и планински почивки. Но имаме като гости все повече експатове (чужденци, които живеят за постоянно в България или в околните страни – бел.ред.). Много туристи идват от Гърция, Турция, Великобритания, Израел. Все повече хора идват от Германия, Швейцария и Австрия – те обикновено пристигат в България за няколкодневна обиколка – изкарват ден-два в София, отбиват се в Пловдив, Велинград, Банско, отиват до морето… И това е страхотно, защото така успяват да видят цялата страна, а тя, както вече казах, има много какво да предложи. И ще става все по-популярна.

Junior Suite evening_11213_Original (Copy)

Какво е Банско за вас като бранд, коя е уникалната му маркетингова харастеристика – планината, ските, музиката, СПА-релаксът или храната?

Брандът “Банско” е пакетът от всички тези неща. Човек може да дойде за няколко дни тук и всеки негов ден да бъде различен. Да изключи телефона си и да изкара няколко дни високо в планината, да си презареди батериите със СПА-процедури, да се отдаде на активен спорт, да се смеси с хората по време на купоните на открито, да прати децата си да пояздят, да се наслади на местната храна…Това е уникалното на Банско.

Come Prima wine wall_8800_Original (Copy)

Какво мислите за българската кухня?

Много ми харесва, защото е вкусна и ароматна, с много подправки, без да е люта. Обичам пресните български зеленчуци, розовите домати, а най-много обичам шопската салата, защото е семпло, лесно и вкусно ястие, което всеки може да приготви.

Нали не се състезавате с механите в Банско?

Не, разбира се. Често дори препоръчваме на гостите си, които отсядат за няколко дни в хотела ни, да идат да пробват в някоя механа и местната българска кухня – как иначе ще усетят региона. Ние естествено искаме да се хранят в ресторантите ни, които предлагат фантастична храна, но традиционните механи са част от преживяването “Банско”. Съветваме ги обаче да ни питат кои са добрите места, защото иначе лесно могат да попаднат в капан.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара