Само допреди няколко години малко хора знаеха какво е глутен, а още по-малко бяха наясно какво причинява консумацията му. Днес диетолози, специалисти по хранене и блогъри се надпреварват да обясняват за вредите от него и да преписват магически качества на безглутеновото хранене.

 

 

Имената на различни знаменитости като Гуинет Полтроу, Рейчъл Уайз и Виктория Бекъм се свързват с безглутеновия режим на хранене, а броят на безглутеновите продукти, предлагани на пазара, расте всеки ден.

Какво всъщност е глутенът?

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Той е слепващият агент, който прави хляба пухкав и въздушен, а тестото за пица – еластично. Глутенът е онази съставка, заради която обичаме тестените изделия.

Целиакия и глутенова непоносимост

С глутена се свързват две сериозни състояния на организма: целиакията (известна още като глутенова ентеропатия) и глутенова непоносимост. Целиакията е автоимунно заболяване, при което дори троха хляб може да бъде разпозната от организма като заплаха и да активира имунен отговор. Имунната реакция уврежда ганглиите, които образуват абсорбиращата повърхност на тънките черва и може да доведе до атрофия на червата. Това намалява способността на тънките черва да абсорбират хранителни вещества, причинява гастроентерологични проблеми, хранителни дефицити и анемия, а може да отключи и други автоимунни заболявания. Когато целиакията не се лекува и болният не спазва безглутенов режим на хранене, може да развие рак на органите по хранопровода, остеопороза, стерилитет и други заболявания.

Симптомите на целиакията са влошено общо здравословно състояние, стомашни спазми, диария и подуване, кожни проблеми, мигрена, хронична умора, депресия, афти, зъбни проблеми, отоци. Има обаче и случаи, при които заболяването протича асимптоматично и може да мине доста време, докато лекарите го открият.

Глутеновата непоносимост е вид хранителна алергия. Тя протича със същата симптоматика като целиакията, но за разлика от нея не води до изменения в тънките черва.

В голям процент от случаите на проблеми с глутена се наблюдава генетична предразположеност. Броят на заболяванията все повече расте заради влошеното качество на храната през последните години.

Продължителната консумация на консервирана, химизирана и обработвана храна изтощава организма и отслабва способността му да преработва глутена, а всяко следващо поколение наследява храносмилателните нарушения, възникнали при предходното.

Според официалната статистика за САЩ един на всеки 133 американци е болен от целиакия, а между 5% и 10% от населението е с глутенова непоносимост. Счита се, че близо 97% от засегнатите не са официално диагностицирани. В България липсва официална статистика, но броят на хората, при които консумацията на глутен причинява проблеми, се увеличава всяка година.

Лечението

Всяко добро лечение зависи от правилната диагностика. По отношение на целиакията съществуват два вида изследване. Едното е кръвно, но то не е достатъчно надеждно. Затова при сериозни съмнения за целиакия се прави второ изследване; гастроскопия, или взимане на материал от тънките черва, за да се провери степента на увреденост.

За момента не съществува медикаментозно лечение за целиакия. Болните трябва да спазват строга безглутенова диета – като напълно изключат от менюто си храни, садържащи глутен: пшеница, овес, ръж, ечемик, бял хляб, овесени ядки, сладкиши и тестени изделия. Глутенът се използва като слепващ агент в състава на почти всички готови сосове, дресинги, кетчуп, горчица, инстантни продукти, супи, кремове и консерви, съдържащи нишесте, така че автоматично и те отпадат от менюто.

В резултат на диетата симптомите намаляват и напълно изчезват, а здравословното състояние на пациентите се подобрява значително. Ако диетата се наруши обаче, може да настъпи рязко влошаване. При по-леката форма на глутенова непоносимост, без чревна атрофия, може след известно болният да опита да консумира малки количества глутен.

Новата gluten-free мода

Заради повишения брой диагностицирани хора с целиакия или глутенова непоносимост безглутеновите диети станаха доста популярни и започнаха да се предлагат като универсален лек срещу всякакви заболявания. Производителите пък съзряха нова пазарна ниша и започнаха да предлагат безглутенови алтернативи на доста продукти. Луксът да се храниш без глутен обаче си има цена. Според статистиката безглутеновите храни са средно с 242% по-скъпи от глутеновите.

Безглутеновата диета е съставена предимно от пресни плодове и зеленчуци, чист протеин, ядки и култури като киноа, елда, амарант и нахут, което като цяло я прави по-малко натоварваща за организма и консумацията й води до облекчаване симптоматиката на различни заболявания и до намаляване на теглото.

Но медалът си има и обратна страна.

Без глутен не означава без мазнини или без калории.

При отсъствието на глутен производителите използват повече мазнини или захар, за да заместят слепващата му функция. Така едни безглутенови бисквити могат да се окажат по-калорични от глутеновия им еквивалент. А при неправилно планиране на режима и изключване от менюто на богатите на витамини пълнозърнести храни, е възможно някои хранителни вещества като витамин В, желязо, цинк и фибри да не попаднат в храната. Затова е препоръчителна консултация с хранителен специалист.

Преди години производителите и техните лобита заклеймиха мазнините като основен виновник за хроничните заболявания и затлъстяването на жителите на развитите държави. На пазара се изсипаха тонове fat-free продукти, за да стане ясно след време, че тези храни само ни лишават от есенциални мастни киселини и че проблемът не е толкова в количеството, колкото в качеството на консумираните мазнини.

Сега gluten-free е на път да се превърне в новата fat-free мода. Но въпреки че безглутеновата диета, особено когато е добре планирана, може да бъде един пълноценен и балансиран хранителен режим, тя далеч не е лек за всички болести, нито е еднопосочен билет за влакчето към перфектна фигура.

* Цитираните в статията статистически данни са на National Institutes of Health, Univ. of Chicago Celiac Disease Center и са валидни за изминалата 2012 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара