И до днес онази вечер през 1961 г. си остава един от най-изключителните моменти в дългата и плодовита кариера на 81-годишния фотограф Дъглас Къркланд.

int-1
Снимки From With Marilyn: An Evening/1961 Deluxe Edition by Douglas Kirkland by Douglas Kirkland, © 2013, published by Glitterati Incorporated www.GlitteratiIncorporated.com

 

int-5Той е снимал много от най-известните звезди в историята като Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Марлене Дитрих, Майкъл Джексън, Анджелина Джоли. И все пак интересът на хората почти неизменно клони към въпроса „Какво се случи с Мерилин?“. Само част от отговора е фотосесията, която тогава снима за 25-годишнината на списание Look. Сега снимките излизат в луксозното издание на книгата With Marilyn: An Evening/1961 (Glitterati). Извън визуалния резултат фотографът си спомня: „Беше нещо изключително интимно“.

int-3Няколко дни преди снимките той отива в дома на Мерилин в Бевърли Хилс, придружаван от двама асистенти. Изумен е от малкия апартамент, приличащ повече на стая в луксозен хотел. Мерилин е приятна, „почти игрива“. И все пак, още от уговорката на детайлите онази вечер до края на снимките по-късно, тя е тази, която диктува правилата на играта. Идеята за сюжета на фотосесията също е нейн. Тя казва на Къркланд какво им е необходимо:

легло, бял сатенен чаршаф, баладите на Франк Синатра и шампанско „Дон Периньон“.

int-8

На тръгване агентът й уточнява, че Мерилин скоро е боледувала и затова е отслабнала. Свалените килограми я радват, за разлика от размера на гърдите й, които намира за малки.

int-6В деня на снимките 27-годишният Дъглас Къркланд  е в студиото в седем вечерта. През следващите два часа дори му хрумва какво ще обяснява, ако тя изобщо не се появи и му се наложи да се върне в Ню Йорк без снимки. Но в 9,30 ч. Мерилин все пак идва, „по-скоро ефимерна, отколкото реална“. Той хваща своя фотоапарат „Хаселблад“ и застава на фалшив „балкон“, за да я снима отгоре. Освен да изпълни техническата част, не му се налага да й дава никакви указания.

Мерилин знае какво иска и как да го постигне.

int-4

Затова след толкова години той не престава да казва „тя създаде снимките“.  А нестихващият оттогава интерес към случилото се зад камерата Дъглас Къркланд задоволява частично с полупоетична, полуфизическа сцена: „Бях на един дъх разстояние от богинята“.

int-2

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара