Рони, Деси и Вера – вероятно по този начин имената им не ви говорят много, но в последните месеци, ако следите внимателно нещата в града, не може да не сте чули за Sentimental Swingers.

Първият им голям концерт в Sofia Live Club на 19 февруари взриви нощна София, а хората на следващия ден с изумление си споделяха, че пред клуба е имало опашка от 200 чакащи. И всичко това за група, която все още няма собствен албум и достатъчно авторски песни за такъв.

Още от първото им участие в малък суинг клуб в центъра на София, напълно неизвестното трио Sentimental Swingers накара всички хора в клуба да танцуват през цялото време. Присъствах случайно на този впечатляващ дебют и въпреки че не съм танцувала от 10 години,

подскачах до сутринта с всички останали

След тази вечер останах с усещането за пълнота – всичко си беше на мястото – музиката в перфектното си живо изпълнение, сценичните костюми, различни и изненадващи с всяко тяхно ново появяване на сцената, репертоарът от съвършено интерпретирани класически суинг парчета и най-вече абсолютната власт, с която трите момичета се разпореждаха с настроението на публиката си.

Като човек, който е организирал много събития през живота си, знам, че живият концерт е сложно и опасно нещо, което се крепи на невидима магия, свързана със сложни взаимовръзки и съчетание на алкохол, хора и механизми за поддържане на техния интерес. Рони, Деси и Вера от Sentimental Swingers имат абсолютното предимство

да владеят публиката си и знаят как да градират настроен ието й.

Може би затова все още нямат албум, не само защото е рано, но и защото се чувстват силни и успешни именно на сцената.

Преди да започнат проекта си Sentimental Swingers, трите момичета извървяват много дълъг път, от който и до момента не са се отклонили. И трите умеят да съчетават много и различни проекти заедно и дори това ги зарежда с повече енергия, кара ги да се чувстват свободни и постоянно развиващи се.

Рони е по-позната като вокал на групата “Насекомикс”, с която продължава да работи и да записва нови песни, а Деси неизменно вече дълги години продължава да бъде Деси от Phuture Shock. Дори в момента работи върху нови парчета на тази група. Заедно двете момичета имат и съвместен проект – Lava Lava.

Вера е нова в занаята, макар че както сама казва за себе си: “имам сценичен и вокален опит от детската група “Сребърни звънчета” в Кюстендил”. Причината да се срещнат с Верчето, която дълги години безкомпромисно управлява финансите на международни филмови продукции, е това, че тя започва да ходи на уроци по пеене при Рони заради една-единствена песен, която трябва да изпълни във филмова продукция. И както става именно във филмите, за които Верчето работи преди това,

музиката и радостта от пеенето я правят щастлива

и безразсъдно смела и тя решава да продължи само в тази посока. Корпоративната й работа на финансист е замразена за неопределено време, след като на записа на тази единствена песен Мишо Йосифов възкликва: “Ето я третата!”.

Така се ражда новата, невероятна суинг формация Sentimental Swingers от три дами – кестенява, руса и черна, в добрата ретро стилистика на техния жанр. Като заговорихме за стилистика, може би това е основното, което “завършва картината” при триото. Още на първия си концерт трите момичета сменят няколко впечатляващи костюма, прецизно съчетани от главата до петите. Отдавна на българска сцена не се е разхождала толкова добре премерана и адекватна на музиката визия. И е трудно да се каже дали визията вдъхновява изключителното сценично поведение на трите суингърки или обратното, но крайният ефект е забележителен. Нов стил във всяко едно отношение, който момичетата смятат още за дълго време да демонстрират предимно на жива сцена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара