Тази година една от най-престижните женски организации –  Международен женски клуб (IWC – International Women’s Club) София –  празнува 30-годишния си юбилей. За да го отбележат, в България ще пристигнат дами от цял свят, бивши предизентки на клуба. Днес тази роля изпълнява една невероятна млада жена, съчетаваща в себе си хладния ум на бизнеса от лондонското сити, горещото сърце на Африка и силата на българските корени.

Албена Джоунс е родена в София. Майка й е българка, по образование машинен инженер. Преквалифицира се като медицинска сестра, за да асистира на своя съпруг – гинеколог от Южен Судан, отдал живота си на „Лекари без граници“ и на мисията си да помага на хората. Семейството пътува и живее в много страни по света. Албена завършва университета „Гринуич“ в Лондон и в продължение на повече от двадесет години работи за престижни британски организации. Преди девет години, вече омъжена и майка на две деца, се завръща в България. Използва своя опит като финансов анализатор в „Блумбърг“ и става бизнес коуч, коуч по етикет и преподавател по бизнес английски. През 2014 г. попада на IWC, впечатлява се от тяхната мисия, става член и помощник-координатор на прочутия благотворителен базар на клуба, а през 2017 г. е избрана за негов президент.

Най-голямото събитие на Международния женски клуб е Коледният благотворителен базар. Тази година той ще се проведе официално за 25-ата година. Наистина ли това е най-голямото благотворително събитие на Балканите?

Да, наистина. Започнал с две-три маси с национални сувенири в преддверието на сегашния хотел Интерконтинентал, днес Koледният благотворителен базар на IWC в България набира най-много средства от всички клубове по света. Тези средства отиват за добри проекти на български неправителствени организации.

Основната цел тази година е да разраснем благотворителния базар, да го направим в три зали вместо в две, както беше досега. Третата зала ще е залата за забавления, в нея ще се преместят сцената, хранителните щандове, кътовете за почивка, детският кът. В другите зали ще бъдат щандовете на различните държави.

Какви проекти подкрепихте тази година?

Над 70 проекта кандидатстваха за финансиране тази година, ставаме по-популярни и мащабни. Одобрени бяха 30 проекта, най-големият брой досега. Има важни каузи, които подкрепяме почти всяка година. Такива са лагерите за онкоболни деца и деца със синдром на Даун, в които се включват над 150 деца. Подпомагаме проекти за родители от ромски произход чрез образование, проекти за активен живот на хора с физически увреждания чрез култура и спорт. От миналата година подкрепяме 5kmrun, главно в частта за бяганията на незрящи хора, онкоболни, индалиди. От миналата година започнахме да подкрепяме каузи за подкрепа на жени, жертви на домашно насилие. Подкрепяме и нови интересни каузи, като например арттерапия за деца с увреждания.      

Как ще отпразнувате 30-годишнината на IWC София?

С грандиозен бал през септември! Акцентът няма да е само върху посолствата и чуждите мисии, нашите членове и техните съпрузи, но и върху българския бизнес. Ще поканим и нашите спонсори, които подпомагат  каузата ни по време на базара. Името на Международен женски клуб все по-често се среща в българските медии, привлекли сме вниманието на много хора и ще се радваме те да се присъединят към нашето тържество.

Каква е историята на клуба?

Международен женски клуб – София, е основан от няколко дипломатически съпруги, които преди 30 години са се обединили и са решили, че имат нужда да правят добро и да си помагат една на друга. Така се е поставило началото на клуба.

Жени от какви националности членуват понастоящем в него?

Националностите са може би над 20, главно имаме дами от европейските страни със съпрузи дипломати, чуждестранни бизнес дами, български бизнес дами, но имаме и от далечните краища на света – от Доминиканската република, от Мексико, от Венецуела, от САЩ. Всичките 24 жени, които са посланици в България, са почетни членове на клуба.

Какво ценно намират в организацията?

Наскоро разговарях с дама от Австрия. Нейният съруг е новоназначен в австрийското посолство и тя ми каза: Разбрах за вашата организация и първото нещо, което направих в България, първото ми излизане в София, беше от посолството до Международния женски клуб, до вашия офис в ЦУМ. Защото ми казаха, че ако стана член на клуба, всичко, което ми е необходимо да знам, ще го разбера от вас. Предоставяме подкрепа на новодошлите чужденки, те изведнъж се сдобиват със 100 нови приятелки от различни националности. Могат да разберат от нас кои са най-добрите детски градини, училища, къде да пазаруват, кой мобилен оператор да си изберат, въобще всичко, което може да интересува една жена, или една домакиня, или една майка – тази информация веднага можем да им я предоставим, и то придобита от опит. Освен това при нас е весело и забавно по женски.

Кой може да се кандидатира за членство в клуба?

За членство в клуба могат да кандидатстват всички дами с чужди паспорти, това е основният критерий. Но имаме и българки, членове на клуба. Те или са членове отдавна, имали са дипломатически връзки и са работили в чужбина, или пък са български бизнес дами, които допринасят със своята доброволна дейност за развитието на клуба и по този начин си извоюват мястото. В момента имаме и листа на чакащите за членство в клуба български дами.  

Защо реши да се върнеш в България?

По бизнес причини – за да основа собствен бизнес тук. Но за съжаление нещата не потръгнаха както беше планирано, затова трябваше да се пренасоча към дейността, която извършвам в момента – бизнес коуч и преподавател по бизнес английски. Това е икономическата причина, но има и емоционална. След почти двадесет години в Лондон реших, че е време да направя промяна в живота си. Исках нещо по-спокойно, а каква по-добра и позната среда от мястото, в което съм родена и израснала? Върнах се, за да създам нещо свое тук, като използвам наученото и опита ми от Лондон. Защото човек се зарежда най-добре в родината си. Допирът до всичко мило и свое, до това, с което си израснал в детството, е безценен. Ценностната ни система, нашият бит и общество са коренно различни от тези на английското общество.

Какво е мнението ти като бизнес коуч за бизнеса в България?

България е прекрасна страна за всякакъв бизнес. Това го виждаме от разрастването на международния бизнес през последните години. България стана една от главните аутсорсинг дестинации, много чужди фирми идват тук и откриват офиси. Естествено, отново поради икономически причини, защото в България имаме много добре образовани млади хора и по-евтина работна ръка. Но това, от една страна, е добре за младежта в България, защото ако бизнесът в страната се развива, ако международните компании, заради които биха напуснали страната, за да работят за тях, са тук, младите хора ще остават в България. Но манталитетът трябва да се промени и бизнес нагласата да стане по-европейска. Ние малко побългаряваме всичко, включително и бизнеса…

Има ли жената днес наистина равни права и възможности в бизнеса?

Бих казала и да, и не. Според мен си зависи от самата жена. Бизнесът е един мъжки свят, винаги е бил, от древни времена. В първобитното общество мъжете са излизали навън да ловуват, жените са оставали вкъщи. Това естествено е еволюирало през годините и много от нас сега са бизнес дами. За да стигнеш до това ниво, е нужно да минеш една школа, да я наречем, където си подложена на доста изпитания, понякога на унижения, на всякакви негативни бизнес тестове от своите колеги мъже. И за да може една жена да се издигне наистина, зависи от самата жена. Трябва да си със силен характер и да вярваш в себе си, защото някои жени при срещата с тази стена веднага се отказват и казват: това не е за мен, не ми е било писано да съм бизнес дама, или да съм шеф, или да ръководя. Затова трябва да вярваме в себе си и в своите умения. 

Разкажи ни за твоята фондация „Жените на Южен Судан”.

Тя е насочена не само към жените на Южен Судан, а към жените на Африка и изцяло към африканския континент. Вече съм основала и фирмата, наречена „Албена Интърнешънъл“, логото й е Африка като зеления континент. В България Африка няма голяма популярност, моята цел е да насоча вниманието на бизнеса към нея, защото Африка е континентът на бъдещето, който един ден ще изхранва света. В процеса на работа като бизнес хкоуч откривам, че много хора имат интерес към Африка, но нямат познанието и контактите и оттам идват многото страхове и притеснения. Затова първата цел на „Албена Интърнешънъл“ е да създам българо-африканско търговско дружество и първо да се даде достъп до информация за бизнеса в Африка. Да се възродят отново тези отношения, които България навремето имаше с много африкански страни, където хиляди българи са работили – Либия, Мароко, Судан. И те знаят, че африканските хора са много трудолюбиви, а с развитието на индустриите, на технологиите и африканският континет се е развил и има какво да предложи.

Жените на Южен Судан са част от това, но те са една част от суданското население, която е много онеправдана, повечето от тях не са образовани. Има много млади прогресивни момичета, които получават образованието си навън, но за съжаление, когато се върнат в Африка и се омъжат, техният съпруг не им позволява да практикуват това, което са научили. Целта на „Жените на Южен Судан“ е да се даде шанс на тези образовани млади жени, а на тези, които не са – да се даде образование или някакъв занаят, който да захванат, да развият и предадат на децата си.

Включваш ли децата си в твоя активен социален живот?

Да, още от малки. Те са свикнали да са с мен, когато имам публични изяви, да са до мен на сцената. Дъщеря ми е лекоатлетка, синът ми е баскетболист. Искам да имат собствени изяви. Нали всички ние се стремим децата ни да бъдат по-добри от нас в един по-добър и по-гостоприемен свят!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара