Гастроезофагеалната рефлуксна болест е едно от най-честите заболявания в съвременното общество, казва д-р Александър Маринов – лекар-специализант в клиника по Гастроентерология – Аджибадем Сити Клиник – Онкологичен център.

Д-р Александър Маринов

Какво представлява Гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е хронично заболяване, което протича с връщане на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода (регургитация). За да говорим за рефлукс, симптомите трябва да са поне два пъти седмично в продължение на поне три месеца. Рефлуксът при пациенти под 20-годишна възраст се установява в около 12% от населението, а при пациенти над 40 годишна възраст -при 20% до 40%. От тях 2-7% развиват ГЕРБ.

Кои са рисковите фактори за това заболяване?

За основна причина се счита нарушената функция на долния езофагеален сфинктер. Това е мускулната структура в долната част на хранопровода, отговорна за непозволяването на връщане на стомашен сок в обратна посока. Неефективните перисталтични вълни на хранопровода и нарушеното изпразване на стомаха заемат важна роля за възникване на заболяването. Съществуват много предразполагащи фактори за възникване на рефлукс. Водеща роля имат злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Наднорменото тегло, употребата на пикантни и мазни храни, шоколад, мента, кафе, цитрусови сокове и подправки са причина за по-чести епизоди на киселини. Някои лекарства, които пациентите приемат за други заболявания, биха могли да бъдат също самостоятелен предразполагащ фактор.

А каква е причината да се наблюдава често при бременни?

Да, заболяването е често срещано при бременност. Предизвиква се от повишеното налягане в коремната кухина както и на увеличените нива на естрогени и прогестерон по време на бременност. Около 50%-70% от бременните имат рефлукс в третото тримесечие на бременността. Препоръчвам на всички жени с изявени симптоми да посетят лекар, защото част от лекарствата за лечение на това заболяване не са подходящи по време на бременност.

Кои са основните симптоми на заболяването?

Най-общо, пациентите имат усещане за парене зад гръдната кост, киселини, тежест в горната част на корема, горчив/кисел вкус в устата. Заболяването може да се прояви и единствено с болка зад гръдната кост. При тези състояние пациентите трябва да потърсят лекарска помощ за изключване на подлежащо заболяване на сърцето. Наблюдават се симптоми, които са нехарактерни – дрезгав глас, сухота в устата, лош дъх, чести зъбни инфекции. Нощната кашлица и честите инфекции на дихателните пътища биха могли да се дължат както на заболяване на дихателната система, така и на ГЕРБ.

Как се диагностицира?

Заболяването се диагностицира, когато пациентите изпълняват критериите за честота и продължителност на симптомите. Пациенти, които попадат в рискова група са на възраст над 45 години, с фамилна обремененост за онкологични заболявания на горния гастроинтестинален тракт, както и пациенти без ефект от оптимално лечение, подлежат на провеждане на гастроскопия. Гастроскопията е инвазивен метод за диагностика, при който с апарат(гастроскоп) с оптика и светлинен източник се оглежда горния стомашно чревен тракт. В нашия център се извършват над 2000 подобни процедури годишно с последно поколение апаратура от утвърдени лекари, като изследването се извършва с упойка. Взима се биопсия от участъците с променена характеристика, извършва се насочено търсене на бактерия Helicobater pylori. При пациенти с дълга експозиция на гастро-езофагеален рефлукс биха могли да се получат възпалителни промени в долната част на хранопровда, които да доведат до така наречения „Хранопровод на Барет“ който е преканцероза (предраково състояние).

Какво представлява инфекцията с Хеликобактер пилори?

Бактерията е открита през 1983 г. от Маршал и Уорън и за първи път е описана връзката му с гастрита. По-късно е доказана връзката между Хеликобактер пилори и язвената болест. За откритието си двамата учени получавт Нобелова награда за медицина през 2006г. В Европа 50% от населението над 60 годишна възраст е носител на Хеликобактер пилори. Заразата се предава по фекално-орален механизъм. Бактерия се счита за основен причинител на язвената болест на дванадесетопръстника и стомаха, както и за MALT-лимфома на стомаха. Има различни методи за диагностика. Хистологията, която се взима по време на гастроскопията е с над 90% чувствителност. Други възможни методи за изследване са кръвен тест, фекален тест, уреен диахателен тест, бърз уреазен тест.

Какво е лечението на гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Пациентът трябва да бъде запознат с основни правила за предотваряване на епизодите на рефлукс. Намаляването на теглото, ограничаването на тютюнопушенето и приема на алкохол са от съществено значение. Диетичният режим с избягване на пикантни и мазни храни както и кафе, шоколад и някои медикаменти, не бива да бъде подценяван. Към момента вече са широко разпространени доста медикаменти за лечение на заболяването. През последните години основно място заемат инхибиторите на протонната помпа (ИПП). Медикаментите трябва да бъдат използвани разумно и след назначение от лекар. H2-блокерите, прокинетиците и алгинатите са други медикаменти подходящи като основна или допълнителна терапия.

Препоръчваме на пациентите над 45 години, при оплаквания и алармиращи симптоми като болки, намаляване на тегло, фамилна обремененост, повръщане или кървене, незабавно да потърсят преглед от гастроентеролог.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара