Когато става въпрос за отслабване, експертите са единодушни, че ключът към успеха е бавният и стабилен темп. Най-добре е да сваляте по един или два килограма на седмица. А ето и диетите, които ще ви помогнат в това.

Диета WeightWatchers , или т.нар. точкова диета.

Тази диета се основава на точкова система, която отчита съдържанието на фибри, протеини, добавена захар и наситени мазнини в храните в сравнение със съдържанието на ненаситени мазнини в храните. Трябва да се придържате към определен брой точки всеки ден и всяка седмица.

Средиземноморската диета

Тя няма ясни правила и е по-скоро начин на живот, отколкото диета. Купувайте цели храни с минимална обработка: пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, храни със здравословни мазнини, птици, риба, ядки, зехтин, някои млечни продукти. Можете да се наслаждавате и на вино в умерени количества.

Всички горепосочени храни трябва да са в основата на всяко хранене. Поне два пъти седмично яжте морски дарове.

Обемна диета

Този хранителен режим е свързан с нискокалорични храни: зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни. Тези храни обикновено съдържат повече вода, което спомага за по-доброто засищане. Важно е също така да се намали консумацията на храни с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини.

Обемната диета, позната още като диета волуметрикс, е разработена от американската диетоложка д-р Барбара Ролс, като целта й не е да намалите обема храна, а да замените някои групи храни с друг вид, като количеството на храната, която приемате, не се намалява, а само калорийната й стойност.

Диета на клиниката Майо

Целта на тази 12-седмична програма за хранене е да се изградят устойчиви здравословни навици. Не е необходимо да следите приема на калории – от вас зависи да се научите как да се храните правилно. Освен това тази диета включва хранителна пирамида, която дава приоритет на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти.

Диетата DASH

Тя включва консумиране на много зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни продукти и постни протеини,  риба, ядки, боб. Диетата предвижда намаляване на консумацията на храни, съдържащи добавена захар и много наситени мазнини, както и приема на червено месо, захар и сол. Това диетя, разработен за предотвратяване или управление на високо кръвно налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на нивата на LDL холестерол.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара