“Ембриони” е документална пиеса, написана е по идея на режисьора и драматург Йордан Славейков. Основната тема са абортите, вече текат репетиции по превръщането на пиесата в спектакъл. Историите на десет български жени ще пресъздаде на сцена актрисата от Младежкия театър Августина-Калина Петкова. Йордан Славейков, освен автор и режисьор, ще дебютира и като актьор. Проектът е подкрепен от Национален фонд “Култура”, а скоро ще стане ясно и на коя сцена ще бъде показан.

Текстът на пиесата „Ембриони“ е съставен от десет документални истории на български жени, които са направили аборт. Жени от от различни поколения, с различно образование, с различна етническа и религиозна принадлежност, различен социален статус. Някои от абортите са по желание, други по нежелание, а трети по медицински причини.

В “Ембриони” присъстват две лични истории на мъже и няколко гледни мъжки точки. Мъжете не искат и отказват да говорят по темата за абортите, които правят техните майки, сестри, съпруги, колежки, любовници.

Десетте истории в пиесата са разположени в  техния социален, икономически, културен и политически контекст. По този начин освен личните истории на жените „Ембриони“ прави опит за моментна снимка на България по времето, в което се е случвала всяка една от историите.

Идеята за написването възниква след като авторът  за поредна година попада на медийно заглавие “България за пореден път е страната с най- много аборти на глава от населението в целия ЕС”.

Хронологично това се случва в края на 2020 г. През 2021 г. Йордан Славейков споделя със свои познати жени, че има намерение да напише документален текст за театър в търсене на отговор на въпроса защо България е на чело на тази негативна класация. И неочаквано и за него самия получава обобщен отговор:

“Никой никога сериозно не ме е питал без да ме съди. Помня всичко до най-малката подробност. Нямам сили да разказвам публично. Но искам моята история да стигне до  повече хора. Искам да се освободя от случилото се, от чувството си за вина.”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара