За втори път в България се организира единственият по рода си спектакъл „СЕМА“, пресъздаващ мистичната церемония на дервишите. Представлението ще се състои на 23 ноември от 18:00 ч. в Зала 3 на НДК, а негов организатор е Turkish Airlines в партньорство с Viyatravel, Acibadem City Clinic и KOTON LTD.

Ритуалът „Сема“ е символ на древни традиции, история, религия и култура. Той представлява автентична и завладяваща комбинация от танцова и театрална постановка, която представя и своеобразното издигане на човека, неговия духовен път. Характерно за ритуала е въртенето на танцьорите дервиши, при което ръцете им са широко разтворени – дясната ръка е издигната към небето, а лявата е насочена към земята. Друга особеност на тази вековна традиция е обединяването в едно на трите основни начала при сътворяването на човека: ум, любов и душа.

Дервишите са наричани още „въртящи мъдреци“ именно заради характерния танц, който изпълняват. Като последователи на суфизма, те се славят със своята мъдрост, просветление, остроумие и устрем към съвършенство, духовно преобразяване и себепознание. Те водят аскетичен и изключително беден начин на живот. Историята на танцуващите дервиши води началото си от ордена Мевлеви, основан през XIII век от сина и последователите на суфисткия теолог Руми, който е вярвал горещо, че музикатa, поезиятa и танцитe могат духовно да извисят човек. Орденът на танцуващите дервиши е създаден в Коня (в днешна Турция), където Руми е прекарал по-голямата част от живота си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара