Одри Мотупи е изключителна дама с успешен бизнес – главен изпълнителен директор на SystemicLogic Group – глобална консултантска компания, технологичен и финансов иноватор, лидер в стратегическото изследване на потребителите и новите бизнесмодели.

Като успешен предприемач, тя симпатизира на темата „жените в бизнеса“ и е партньор на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“, инициатива на Първа инвестиционна банка. Тази година, към приза за женско предприемачество „Най-успешна българка в бизнеса“, имаше и допълнителна награда – едноседмично делово пътуване до ЮАР с цел обмяна на опит и срещи с успели жени. Наградата е осигурено именно от

влиятелната бизнес дама,

която лично поздрави носителката на приза – Татяна Бояджиева, управител на Гардения 2006 ООД, по време на церемонията в галерия Оборище 5 .

В своята работа Одри Мотупи се фокусира върху цифровите технологии и финансовите услуги, базирани на FinTech достъпа. Преди да поеме управлението на SystemicLogic Group, тя е ръководител на направлението Inclusive Banking – Personal and Business Banking в най-голямата банка на ЮАР Standard Bank Group. През 2013г. нейното подразделение е отличено с награда BAI-Finacle Global Banking за иновации в общността.

По време на мандата й като изпълнителен директор на стратегическата служба в Liberty Life South Africa, две години поред организацията е класирана като номер едно в годишната награда за работодатели Annual Corporate Research Foundation (CRF) Best Employer awards.

Нейният професионален опит обхваща различни бизнес области: развиване на таланти, маркетинг и комуникационни стратегии, управление на корпоративните отношения.

Одри Мотупи е член на мениджмънта и попечителството на различни организации: участва в Съвета на директорите на Life Healthcare, независим директор е в борда на Pick ‘n Pay – една от най-добрите вериги супермаркети в Южна Африка, попечител е на Liberty Education Foundation – независим тръст, фокусиран върху подобряването на образователната система. Южноафриканката е председател на Orange Babies of South Africa – организация, ангажирана с превенцията на предаването на ХИВ/СПИН от майка на дете и грижата за уязвимите деца. Тя е сътрудник на Африканската инициатива за лидерство, която е част от по-широката общност на успешни предприемачи Aspen Leadership Network.

Гост-лектор е на глобални форуми и автор на публикации.

В основата на разностранната дейност на тази забележителна бизнесдама са множество квалификации: следдипломна степен бакалавър по изкуства от университета в Трент, Канада, курсове за личностно развитие в корпоративните финанси, анализ на потребителите, икономика на предприемачеството, организационно развитие и други.

Тя е определена за една от 1000-те най-влиятелни жени в Южна Африка в класацията African Woman #PAW10:10.

Как разбрахте за конкурса „Най-добра българска фирма” на Fibank и защо решихте да го подкрепите?

Разбрах от самата банка и реших, че това е отлична иновация. Банките са част от общността и в случая конкурсът е принос за тази общност с това, че утвърждава добрия бизнес, насърчава компаниите да се развиват, да мислят как да се справят по-добре, дава им възможност да се сравнят с конкуренцията.

Връчихте наградата в категория „Най-успешна българка в бизнеса“, какво ще посъветвате жените, които сега започват своя бизнес?

Нищо не е твърде голямо, твърде малко или невъзможно. Бъдете смели! Трябва правилно да поставите основите, като например да проучите вашата бизнесидея, да разберете какво мислят и какво искат клиентите и след това ще получите резултатите! Печелившата идея не е единственото нещо, от което се нуждаете, трябва да разберете как ще печелите пари.

Бъдете уверени в идеята си, способностите и бизнеса си.

И поемете няколко риска – опитайте нови неща, направете малки промени, за да видите дали работят, изпробвайте нови идеи. Предприемачът не седи и не чака – той прави нещата! И, разбира се, намерете добри партньори, банковите партньори също са от решаващо значение за вашето начинание. Използвайте най-подходящите технологии – това ще ви помогне да управлявате по-добре бизнеса и да удовлетворите клиентите.

Защо технологичните иновации са толкова важни за банковия сектор? Кой технологичен тренд ще промени банкирането в следващите години?

Технологиите са ключови за всички области на обществото. Fintech секторът в България вдъхновява. Видях как Първа инвестиционна банка използва технологиите, за да улесни клиентите си. Ето защо технологичните иновации са толкова важни в банковия сектор – те правят банкирането това, което трябва да бъде –

лесно, бързо и ефективно.

Значимите разработки в технологиите са свързани с обединяването на възможностите на хората и машините. Ставаме по-добри и в интегрирането на системи, така че клиентите да правят всичко еднократно – без прехвърляне от отдел в отдел. Иновациите ще бъдат различни в бъдеще – клиентите и общността ще бъдат част от тях с така наречения crowdsourcing („отворена ангажираност”, колективно постигане на резултати по определени задачи и проекти онлайн).

Как се промени подходът на банките към клиентите в последните години? Каква е следващата стъпка?

Fibank улесни живота на клиентите. Те въведоха безконтактни програми за плащане, присъединиха се към Swift системата, установиха, че някои клиенти се нуждаят от различен вид подкрепа – тук ще дам за пример програмата Smart Lady за жени в бизнеса.

Подходът се е променил от: „това е, което имаме, това е, което можем да направим“, до: „можем да направим това, което ви е необходимо“.

Кои са най-прогресивните инструменти за спестявания днес?

Бих искала да видя инструменти, свързани с „поведенческите финанси”, които отчитат връзката между нашите решения и начина, по който живеем.

Сега съществуват прогнозни инструменти – те могат да помогнат на клиентите да планират и да направят бюджет, който гарантира изпълнение на тяхното желание за спестявания.

Кое е най-важното в управлението на личните финанси?

Да имаш цели и контрол! Бих добавила и доза реалистичност – винаги трябва да знаеш състоянието на личните си финанси и как можеш да промениш това, което правиш. В днешната цифрова епоха със сигурност има качествен софтуер за менажиране на лични финанси. Сигурна съм, че Първа инвестиционна банка също има такъв, защо да не разберете и да започнете да планирате личните си финанси по прост, бърз и ефективен начин.

Трудно ли е да си жена предприемач в ЮАР? Съществува ли мрежа за подкрепа на жените предприемачи? Как институциите стимулират развитието на бизнес дамите?

В моята страна се полагат усилия да се осигури подкрепа за създаване на по-устойчиви предприятия – правителството лансира политики и регулаторни изисквания, за да даде възможност за растеж, като същевременно призовава частния сектор да играе своята роля. Банките се насърчават да въвеждат програми за финансиране, които дават възможност за развитие на предприемачеството. От значение са и различните структури за поддръжка – моят банков партньор, например, при неотложни нужди ми гарантира

незабавен достъп до услуги

и ми осигурява специализиран екип, който помага за разрастването на бизнеса ми. Като предприемачи трябва да сте смели и при необходимост да помолите за помощ и да намерите подходящите партньори. Така че – вдигнете телефона, обадете се на банката си и разберете как могат да ви помогнат да развиете бизнеса си.

Имате много академични квалификации и курсове, коя част от образованието ви помогна най-много в кариерата?

При мен не става въпрос за квалификациите, а за непрекъснатата необходимост от научаване на нови неща. Образованието е може би най-добрият подарък, който може да получите и да дадете. Квалификациите, които събирате, ви дават възможност да си осигурите достъп до нови области, но по-важното е да покажете на другите своята устойчивост и упоритост. Искам да продължа да уча. Всяка квалификация ме научи на различни неща и как да се развивам като личност и бизнесдама.

Използвам всичко, което съм научила, през цялото време.

Дори много специфичните умения ни показват метод, който можем да използваме за подход към даден проблем. Наскоро завърших курс по машинно учене и изкуствен интелект, който ме накара да мисля по различен начин във всички области. Това, което най-много ме впечатли, беше осъзнаването колко е важно да бъдем приобщаващи и разнообразни, дори когато изграждаме нова технология, да разбираме решения, които влияят на живота ни. Осъзнах колко е важна етиката около процеса на разработка – изграждането на робот може би е забавна идея, но дали са взети предвид етичните съображения как трябва да действа този робот? Технологията за разпознаване на лица може да е чудесна идея, но какво се случва, когато човек е идентифициран погрешно за престъпление чрез тази технология? Накратко: никога не спирайте да се учите.

Как успявате да бъдете постоянно в крак с технологичните новости при толкова голяма заетост?

Аз съм любопитна по природа и затова отделям време да чета и да бъда в течение със случващото се в моята област. Имам страхотен екип, който ме предизвиква често, и дъщерите ми също ме държат в крак с тенденциите. Прекарвам средно по 2 часа на ден в четене – това е първото нещо сутрин и последно нещо вечер преди лягане, което правя, търсейки нови идеи.

Какво означава успех за вас и откъде минава пътят към него?

Успехът означава постоянно навлизане в нови сфери, с които можеш да си в услуга на другите. Да правиш това, което обичаш. Да се възползваш от добрите и лошите времена, успехите и неуспехите и да научаваш всеки ден нещо ново. И след това да приложиш наученото, за да можеш да се променяш като личност, но по-важното е да правиш промяна в живота на други хора. Това означава също да се асоциираш с успешни хора и институции – Fibank е такава и се гордея, че съм свързана с подобна иновативна и успешна организация.

Какво ви мотивира и вдъхновява да бъдете толкова динамична?

Имах много възможности в живота. Като младо момиче напуснах дома си на 17 и заминах да уча в Канада. Беше плашещо, но също така и възможността на живота ми и аз я използвах добре за себе си, семейството си, колегите и бизнеса. Не обичам да губя шансове – има толкова много неща за вършене. Това ме вдъхновява. Дълбоко благодарна съм за всичко, което имам. Като остарявам, преследвам невъзможното. В това предизвикателство съм принудена да търся нововъведения и да се самопредизвиквам.

Как използвате технологиите във вашия личен живот?

Спокойно мога да кажа, че технологията е във всичко, което правя. В крайна сметка сме в Четвъртата индустриална революция и всичко се задвижва от технологии. Приемете свързаността, бързината, простотата и възможностите за промяна на живота, които технологиите носят във всички аспекти на обществото.

С какво обичате да се занимавате извън работата?

Прекарвам време с двете си дъщери, чета, ходя на туризъм, готвя… Обичам да пътувам, да срещам нови хора и да изживявам нови неща. Мечтая един ден да създам отворена кухня и всеки да може да се включи, за да се наслаждаваме заедно на ежедневни творения. С всички приложения за рецепти ще се изумите колко лесно е да изпробвате кулинарни предложения от цял свят – това е силата на технологиите днес. Между другото, обичам българската кухня – любима ми е вашата „Шопска” салата.

Кой е най-важният съвет, който ще дадете на дъщерите си?

Никога не се отказвайте. Нищо не е достойно да компрометира ценностите ви. И накрая – вие сте красиви, обичани и можете да промените света – колкото и незначителни да мислите, че са вашите действия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара