Венета Матева е астролог, чиито прогнози познавате добре, ако четете сайта на „Жената днес“  Можете да я откриете и в нейния собствен сайт www.jupiter-astrology.com и страницата й ЮПИТЕР във Фейсбук.

Венета е магистър по финансов мениджмънт и 18 години работи в корпоративния свят. В търсене на лично щастие и удовлетворение от живота, през 2015 започва да изучава астрология, с усещането и вярата, че никога не е късно да последваш мечтите си. Завършва обучение в школата към Съюза на астролозите и постепенно се разделя с досегашната си работа. Паралелно завършва обучение за медиатор към „Професионалната асоциация на медиаторите в България“, обучение по Нумерология, обучение по Таро, обучение по традиционната система „Рейки“ на д-р Микао Усуи и базово ниво „СинергоЕтика“ с присвоена степен „Синергет“ при гранд Мастер учител Ирина Чанкова.

От 2017 г. работи като астолог, като в работата си използва всички практики на модерната западна астрология, които умело съчетава с нумерология и таро. От началото на 2019 г. провежда курсове по астрология – за начинаещи и напреднали. Провежда и различни семинари. През 2019 издава първата си книга „Сигурна промяна 2020“. Сега ви предлагаме нейната прогноза за 2023 г.

В началото на 2023 г. сме. Според Нумерологията годината е под вибрацията на цифрата 7. Какво най-общо ни очаква и според движението на планетите, и според номер 7?

Астрологията и Нумерологията са взаимно свързани. Всяка цифра отговаря на вибрацията на определена планета. Седмицата е под влиянието на планетата Нептун. Седем са дните на седмицата, чудесата на света, смъртните грехове, кармата от предходни прераждания на душата, ангелите, демоните, добродетелите, континентите, основните цветове на дъгата, нотите в музиката, вратите на рая, стъпалата на ада, пророците и физическите ни тела. Смята се за божествено, мистично и духовно число. По същия начин планетата Нептун е свързана с необятното, нематериалното, интуицията, душата, чувствата, духовната осъзнатост и безусловната любов. Пространство без време, обич без очакване, прошка без обида. Планетата управлява знак Риби, който е последен в астрологичното колело, събрал в себе си цялата мъдрост и слабост на зодиака. Новата 2023 г. е ключова за този пъстър, многолик и дълбок воден знак, защото за първи път от 27 години насам, планетата учител Сатурн на 7-и март, започва своето гостуване в знак Риби. Стига до седмия градус на знака и ретрограден се връща до първия, но не излиза от него. Забележете колко седмици има във всяка информация, свързана с новата година, която също е под номер 7.

Планетите определят цикли на живот и цялата тази символика издига в приоритет мистерията на планетата Нептун и нейния другар в нумерологията – 7. Предстои ни важна и отговорна за личното ни израстване година. Сатурн ще се погрижи за развитието на алтернативната медицина, овладяването на вирусите, разгръщане на талантите, успешна регресивна терапия и връщане на умения от предходни животи. Ще има ревизия на закони и процедури, свързани с опазване на природата и животните. През следващите 2 години и половина ще бъдат развити възобновяемите природни източници в полза на човечеството. Ще бъде сложен край на неправомерни окултни структури, лъжовни гурута и неясни по своята цел и смисъл духовни движения.

В негативен план можем да очакваме природни бедствия, които ще наложат ново отношение към природата.

В духовен план ни предстои отговорна година, която ще изисква да бъдем честни, отговорни, добронамерени, прощаващи и обичащи. Бъдете открити, споделяйте и бъдете честни към себе си и околните. Лъжата е избор на слабите. Отнасяйте се отговорно към поетите ангажименти и бъдете открити, ако нещо ви тежи. Бъдете добри и желайте щастие. Благодарете на сутринта, че ви кани в живота си и изживявайте всеки нов ден с приемане на всичко, което се случва. Прощавайте и разбирайте. Опитайте се да не осъждате и приемайте чуждите слабости като част от едно човешко пътуване. Давайте и подавайте ръка без да очаквате и търсите сметка. Бъдете топло рамо, подадена ръка, усмивка, разбиращ поглед и искрена прегръдка за себе си и другите.

2023 година ще ни призове да бъдем по-смирени, разбиращи, приемащи, обичащи, вярващи и добри. Време е да обърнем нова страница в приоритетите на живота си и да оставим материалния свят на заден план. Дошъл е моментът да осъзнаем, че парите идват лесно, когато правим нещо с любов и се отнасяме с внимание и обич към ближния. Трудът и отношенията ни ще търсят смисъл и вече нищо няма да може да съществува без нашето чувство, емоция и обич.

Според движението на небесните тела, можем ли да направим паралел за 2023 г. с друг период или година от миналото?

Разбира се! Всяка планета има скорост на движение и в различен интервал от време всяко небесно тяло повтаря своето движение в определен знак. Плутон, например, за първи път от 245 години ще надникне в знак Водолей за около 3 месеца и после ретрограден ще се върне в Козирог. Сатурн е бил в знак Риби преди 27 години. Юпитер е бил преди 12 години в знак Овен.

На предходното пътуване на Сатурн в знак Риби, между 21-ви май 1993 г. и 6-и април 1996 г., е създаден Европейския съюз, подписано е Кремълското споразумение между Борис Елцин и президента на САЩ Бил Клинтън, отнасящо се за употребата на ядрено оръжие от двете страни. Тогава Нелсън Мандела е провъзгласен като първия чернокож президент на Южна Африка.

Плутон е пътувал във Водолей между 2-ри декември 1778 г. и 10-и април 1797 г. Планетата управлява знак Скорпион и се свързва с трансформацията, прераждането, смъртта и живота. Промените, които създава са бавни, но неизбежни. През предходното му пътуване в знака се е случила Великата френска революция с лозунга „Единство, братство и равенство“. Създадена е Конституцията на САЩ и Закона за правата. Смятам, че тези промени вече се усещат с протестите на жените в Иран, против дискриминацията и подчинението, на което са подложени от години. Плутон във Водолей има за цел да сложи край на ограниченията, дискриминацията, неправдата и монархията. Страните, които се управляват от еднолична власт ще трябва да променят структурата си. Всеки самозабравил се лидер си отива. Противоположният знак на Водолей е Лъв. Лъвът е знак, свързан с короната, егото, самодоволството и едноличната власт. Плутон е преминавал през него между август 1938 г. до юни 1958 г. В идващите 20 години, всичко създадено в този период ще рухне и на негово място ще се създаде нов световен ред.

Ретроградното движение на планетите, особено Ретроградният Меркурий, често се споменават като потенциални неблагоприятни периоди. Трябва ли да се страхуваме толкова от ретроградните планети и през кои периоди през 2023 г. да внимаваме най-много?

Не бива да се страхуваме от ретроградните периоди на планетите. В тях трябва да сме подготвени за объркване на плановете и обрати в начинанията, но в действителност това са периоди, които пренареждат кошницата ни с желания, отношения, цели и намерения. Това време е подходящо да забавим ход, да извадим на повърхността и поставим пред себе си всичко, което правим и към което се стремим. Всеки глагол с приставка „ре“ е инструмент в този период за бъдещ успех. Ревизия, реконструкция, ремисия, реставрация, редакция. Стават грешки, когато избираме да стартираме бизнес на ретроградна Венера или да встъпим във важна нова среща на ретрограден Меркурий. Всичко което се започва в периоди на ретрограден Меркурий, Венера и Марс ще се развива бавно и е много вероятно да приключи с фалит. Съобразявайки се с изискванията на обратното движение на личните планети, бихме се радвали на спокоен и осъзнат период.

През 2023 г., имаме четири периода на ретрограден Меркурий и един на ретроградна Венера.

Ето периодите по знаци и градуси на Меркурий:

29.12.2022 г. – 18.01.2023 г., Козирог 24 – 8 градуса;

21.04.2023 г. – 14.05.2023 г., Телец 15 – 5 градуса;

24.08.2023 г. – 15.09.2023 г., Дева 21 – 8 градуса;

13.12.2023 г. – 01.01.2024 г., Козирог 8 – 22 градуса Стрелец.

Венера ще бъде ретроградна между 22-ри юли и 4-и септември. В този период трябва да избягваме сключване на брак, подписване на нови договори, влизане в бизнес партньорство, основаване на фирма, скъпи покупки, пластични операции, естетични процедури и промени на визията. Очаквайте завръщане на стари отношения от миналото и нов любовен интерес. Не разчитайте на сериозни отношения, стартирали на ретроградна Венера. За летни авантюри периодът е прекрасен.

За кои зодиакални знаци 2023 ще е най-хубава и кои трябва да полагат повече усилия? 

Когато говорим за късмет, красота, успех и хармония съм склонна да търся вниманието на разкошния Юпитер, който бързо и с ентусиазъм ще премине през два знака тази година.

До 17-и май, ще препуска в знак Овен и ще носи късмет и напредък на всички Овни, Близнаци, Лъвове, Стрелци и Водолеи. До тогава повече усилия за успеха си трябва да полагат всички Раци, Везни и Козирози.

След 17-и май Юпитер с радост ще започне скъпо пътуване в знак Телец. Това ще радва и прави щастливи родените в първа и втора декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби. След тази дата по-упорити в делата си трябва да бъдат родените в първа и втора декада Лъвове, Скорпиони и Водолеи.

Хората, по-специално жените, масово четат дневните, месечни или годишни хороскопи за своята зодия. Ясно е, че няма как на всички хора от зодия Близнаци например да им се случва едно и също в даден период. Доколко има смисъл да се вярва на подобни хороскопи?

Прогнозите се правят на база Слънцето (зодията) или асцендента. Тези, които са съобразени с асцендента са по-точни, защото имат предвид домовото разположение в хороскопа и могат да дадат по-голяма точност в прогнозирането. Масово обаче например седмичните прогнози се пишат в съответствие движение на планетите на небето, спрямо зодиакален знак. Тези тълкувания не могат да бъдат истинни и правилни за повече от 10% процента от населението от една зодия. Всеки личен хороскоп има освен Слънце, още поне 9 небесни тела,  домове, управители на домове и аспекти между планетите. Няма как един общ хороскоп да ви даде персонална и точна информация. Той единствено може да даде информация към вашето Слънце, но нищо повече.

Твърди се, че астрологията е път за себепознание, разбиране и духовно израстване. В каква степен записаното в астрологичната карта предопределя живота ни? Каква е ролята на свободната воля?

Благодаря за този въпрос, защото често хората приемат хороскопа или която и да е друга екзотерична информация като панацея и нещо неизбежно. Астрологията е един информационен канал, който ни дава съответните знания за лек или труден период в живота ни. Звездите могат да ни предупредят за добри възможности или предизвикателства, с които трябва да се справим. От тук нататък всичко е в наши ръце. Като човешки същества имаме воля, решения и избор, които никой не може да ни промени или вземе. Ако знаем, че ни предстои разболяване, се пазим от настинки, засилваме имунната си система и сме подготвени да забавим работното си темпо. Ако сме се погрижили добре, може болестта да ни подмине, но дори и да се разболеем, знаем кога можем да разчитаме на оздравяване. Ако планетите ни дават шанс за кариерно повишение и израстване е хубаво да имаме тази информация и да я реализираме. Започваме да търсим нова работа, проверяваме за нови позиции на настоящата ни работа и сме отворени към нови запознанства и предложения. Ако не желаем професионална промяна, не търсим информация и отказваме нови предложения, никоя планета няма да ни се обиди за това. Ако не знаем, че има  позиция за нас, която чака нашето внимание и действия, можем да изпуснем момента да се възползваме от нещо хубаво за нашия професионален път.

Така небесните тела с грижа ни казват кога и какво да очакваме, но ние взимаме своите решения да бъдем в хармония и разбирателство с тях.

Чувала съм, че в Индия правят партньорски хороскоп на бъдещите младоженци. Не съм чувала да е популярно в България. Може ли т.нар. синастрия да ни спести много неудачи в бъдещата връзка или семейство?

Тук също са популярни и търсени партньорските хороскопи. Те дават информация за силните и слабите страни на връзката между двама души. Освен синастрията има още един метод, който аз уважавам, защото той разкрива динамиката на отношенията между партньорите в двойката. Това е Композитната карта, която представлява натална карта на съюза. В нея се виждат характеристиките на хората и тяхната устойчивост заедно. Върху тази карта могат да се правят прогнози, които да дават информация за събитията във времето.

Въпреки способите на астрологията да бъде в помощ, за тези хороскопи съм на мнение, че трябва да се работят много деликатно и индивидуално. Едно е когато правиш партньорски хороскоп на млада двойка със скорошно начало на връзката и е друго, ако работиш с дългогодишен брак и деца.

Тази консултация трябва да се извършва в присъствието на двамата партньори, които са готови да чуят своите слаби страни във връзката и заедно да извървят пътя към любовта и създаването на устойчиво семейство. Да се запознаят с потенциала на съюза си и да имат предвид недостатъците си. Така е градивно и полезно за всички.

А обикновено идва един от партньорите и търси решение на проблеми, които никой освен те заедно не може да реши. Смятам, че е правилно, ако хората имат чувства и привличане помежду си да изживеят връзката си спрямо характера, ситуациите и фактите и тогава да решат дали да продължат заедно. Астрологът няма право да дава крайни оценки, а клиентът да очаква решение от външен човек. Звездите могат да дадат съвети и насоки за визията на отношенията, но решенията за бъдещето трябва да ги взимат хората самостоятелно и осъзнато.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара