Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при майките си. Искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и за двете семейства. Повече от седмица текат проверки в болницата. Подал съм сигнал до полицията, текат проверки. Това заяви на брифинг директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев.

По-рано д-р Велев разказа, че пациентката, която се е усъмнила за размяната на децата, е родила в началото на септември. „Като основание за това е посочила, че като си е преглеждала документите в последните един-два дена, т.е. три месеца след раждането, обърнала внимание, че има разминаване на гривничките – номерата на гривничките“.

Направено е ДНК изследване, а неофициалните резултати показали, че в действителност има разминаване между майката и бебето.

Според директора на АГ болница „Шейново“ с проверките се цели да се установи фактически какво точно се е случило, както и да се проверят правилниците на болницата – дали създават възможност да се допусне някаква такава грешка, макар и неволна. Той добави още, че в хода на самото разследване ще стане ясно дали размяната е умишлена.

„Не мога да си представя, че такова нещо може да се случи умишлено, но, за съжаление, всичко е възможно“, каза още д-р Велев. Ако има някакви данни за умисъл, в крайна сметка този човек ще си понесе съответните отговорности, категоричен беше той. „Аз си нося моята отговорност, така че съм готов да отговарям на всякакви такива въпроси и на всякакви упреци, които съществуват“, заяви още д-р Велев.

Всички акушеро-гинекологични болници и родилни отделения ще бъдат проверени от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, потвърди и доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Агенцията ще провери дали в конкретното лечебно заведение е била организирана правилно административната и медицинската дейност. Регионалната здравна инспекция в София също трябва да провери организацията на лечебната дейност.

В отговор на въпрос дали има други такива случаи, доц. Мавров каза, че доколкото му е известно, няма, това било прецедент, който буди недоумение. По думите му резултатите от проверките ще покажат дали става въпрос за умишлено действие, за пропуск или грешка.

В официалното съобщение на Софийската районна прокуратура се посочва: „На 14. декември 2022 г. след доклад на случая от Главна дирекция „Национална полиция“ в Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 184, ал. 1 от Наказателния кодекс за това, че през месец септември в болница в гр. София умишлено са заменени малки деца“.

Досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Заместник-районният прокурор Иван Стефанов отбеляза, че по случая са разпитани около 30 души. По разследването вече са приобщени биологични материали от майките на двете деца, а ДНК експертиза е установила, че децата на двете майки са разменени при изписването им. И двете майки са се съгласили да дадат биологичен материал.

Прокуратурата разследва как и кога точно е станала размяната на бебетата. Децата в момента са при жените, с които са изписани като техни майки, посочи Стефанов. Няма данни някое от тях да е в опасност. Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на децата, са правилни. Различни гривни са предадени на майките, обясни Стефанов. Едната от майките запазила гривничките и след време установила, че има разминаване.

Според Иван Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца – умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменен от 1968 г.

Обществото очаква такава правна реформа, която да съответства на съвременния живот, коментира за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод случая. Да замениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежкото изпитание да търсят истината е като сюжет за филм, отбеляза Милева. Тя определи станалото като „шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло“.

Според Наказателния кодекс „който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого“, се наказва с лишаване от свобода до две години, припомни говорителят на главния прокурор. Тя допълни, че това е леко наказание за деяние с тежки травми за родителите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара