Много от нас приемат вече, че е нормално дистресът да бъде неизменна част от живота ни. Главоболие, напрежение, нервност, чувство, че не се справяме, депресия, паника, болести – всичко това е следствие от стрес. Но фразата, която вече чуваме често: “Това е на стресова основа”, не бива да звучи като свършен факт, с който нищо повече не може да бъде направено.

Разбира се, медицината може да предложи медикаментозно въздействие за успокояване на симптомите, но хората, които се борят с тези състояния, знаят колко незадоволителен е резултатът.

И е много важно да знаят, че за всичко това има и друго решение! И то е толкова лесно достъпно, бързо действащо и с дълготраен ефект,

че граничи с чудо.

Чудото обаче има строго научна основа, доказана и практична, прилагана навсякъде по света. Нарича се енергийна психология. Към това научно подразделение спадат няколко методики, като най-популярните и ефективните са Техниките за емоционална свобода – ТЕС, и „Пренареждане на матрицата“. Най-отличаващото се в двете е, че комбинират най-добрите психотерапевтични подходи от западния свят със знанието за жизнената енергия в тялото, познато от източната медицина.

Така, в терапевтична практика, се оказва едновременно въздействие върху тялото, емоциите, мислите и онова фино ниво, което наричаме душа. Това комплексно въздействие позволява да постигнем

изумително бързо освобождаване и от най-тягостните проблеми.

Изучавани, практикувани, усъвършенствани и опростявани за лесно и интуитивно приложение през годините, тези техники се превръщат в любим подход както на специалистите, така и на ентусиасти, търсещи работещи методи за самопомощ.

Приложението на техниките включва потупване с пръсти върху избрани акупунктурни точки на тялото, докато преживяваме, мислим и чувстваме някакво негативно усещане. Това може да бъде страх, гняв, раздразнение, мъка и тъга –

целият спектър негативни емоции.

Може да бъде неприятно чувство в тялото. Всички сме усещали някога топка в гърлото, стягане в корема и вулкан от напрежение в главата. Може да бъде дори физическа болка. Удивителното при ТЕС е, че носи облекчение и освобождава множество различни неприятни състояния, като прилагаме една и съща техника.

Гари Крейг, инженер от Станфорд, е първият, който съвместно с психотерапевта Роджър Калахан открива и

полага основите на тази изумителна терапевтична методика

преди повече от 40 години. Започват да прилагат успешно ТЕС за физически симптоми, негативни емоции, тягостни спомени, фобии и страхове. Постепенно с развиване на изследователската дейност, откритията стигат още по-далече – в дълбоките несъзнавани вярвания, в терапевтиране на травми, датиращи още от пренаталния период на развитие на човек, които, без да си даваме сметка, влияят върху живота ни.

Последните изследвания на невронауките доказват, че

ТЕС може буквално да пренастрои мозъка

и да измести нашите несъзнателни негативни убеждения и емоции в процеса на работа. По този начин ние сме в състояние да рестартираме нервната си система и неосъзнатите реакции, които контролират нашите действия.

Проучване след проучване показват, че когато се справим с основните емоционални проблеми, тялото се връща в баланс, което води до емоционално благополучие, повишени нива на щастие, загуба на тегло, повишен фокус и продуктивност, подобрена функция на имунната система и още много ползи. Едно от най-изумителните доказателства колко добре работи ТЕС е при хората с посттравматично стресово разстройство, които се считат за невъзможни за изцеление. Доказано, тези хора, преживели най-тежки травми, ветерани от войни, жертви на жестокост и продължително насилие, показват до 95% подобрение в критичните показатели при прилагане на ТЕС, след 6 сесии.

Какво е „Пренареждане на матрицата“?

Това е усъвършенствана модалност на ТЕС, създадена от ТЕС-майстора Карл Доусън. При нея се постигат още по-големи дълбочини и ефективност на терапевтичния процес. Представлява форма на водена от терапевта медитация с ТЕС, при която сегашното „Аз“ се връща в миналото, за да помогне на минало „Аз“, което е преживяло стресиращо събитие. Чрез прилагането на ТЕС се освобождава емоционалният товар, което води до трансформация и дълбоки прозрения у самия човек и във взаимодействието му със заобикалящия свят.

Пренареждане на матрицата се прилага за същите психоемоционални (панически, посттравматични и депресивни разстройства, фобии), психо-соматични (високо кръвно, свръхтегло, хранителни разстройства и т.н.) или физически проблеми (като спомагателна терапия при алергии, фибромиалгия, физическа болка и т.н.), както и ТЕС, но заради медитативната компонента стига с лекота до по-дълбоки пластове на ума.

В моята терапевтична практика „Пренареждане на матрицата“ с ТЕС зае едно от върховите места по ефективност, лекота и бързина на изцелението. Негативни модели, с които клиентът се бори от години, с всевъзможни терапии се изчистват и качеството на живот видимо и бързо се променя и подобрява! Водещите невроучени казват, че техниките на енергийната психология са тези, които с най-голяма лекота, бързина и ефективност препрограмират и подменят негативните модели в подсъзнанието.

Направените изследвания с енцефалограф по време на сесия на „Пренареждане на матрицата“ показват, че мозъчните вълни спадат до тета и дори делта (като при дълбок сън). Ето защо чрез прилагането й се откриват несъзнавани спомени и мисловни модели, скрити в подсъзнанието, достига се дори до преживявания от най-ранна детска възраст и дори минали прераждания.

Интуитивна техника, „Пренареждане на матрицата“ лесно стига до корена на проблема. Изключително ефективна е за целенасочено осъзнаване и премахване на ограничаващи схващания. Най-отличаващото я качество от останалите техники, базирани на ТЕС, е, че прилагащият я замества старите саморазрушаващи възприятия за себе си и света с нови. Това драматично подобрява емоционалното и физическото здраве, възвръща душевния баланс и повишава качеството на живота.

С ТЕС и „Пренареждане на матрицата“ тежки депресивни състояния, панически атаки, тревожност се повлияват ефективно и бързо, в отделни случаи дори за часове. Разбира се, сериозните състояния изискват сериозна и задълбочена работа. И пак – тотална промяна за една година терапия при клиент с тежка депресия е несравнима в сравнение с дълги години психоанализа без осезаем резултат.

Като терапевт вече съм свикнала да виждам изумителни промени в хората за кратко време. И въпреки това не спирам да се изненадвам как дългогодишни алергии изчезват за няколко часа работа, дългогодишни хронични физически болки изчезват за часове или дни. Тягостни и мъчителни спомени, включително от тежки травми, освобождават човека завинаги. Вдъхновяващо е да виждаш как мисленето, светоусещането, поведението и

целият живот на човек се променя.

Обикновено започваме от симптомите – човек идва с главоболие, с хронична болка, с ирационален страх, усещане за блокаж и липса на щастие. Но когато дойде с този симптом, аз не питам – защо те боли. А питам “Какво си преживял?”. Защото тялото, поведението, светоусещането ни, е само реакция и адаптация към това, което сме преживели. И когато знаеш къде да търсиш причините за проблемите, и знаеш как да ги решиш – няма ли да си вдъхновен да споделиш това знание с целия свят?

Точно затова преподавам тези терапевтични методи с голямо вдъхновение и страст. На първо време хората трябва да знаят, че има начин. Британската академия по ТЕС и „Пренареждане на матрицата“ и Българската асоциация за развитие на енергийната психология са част от световния научен фундамент зад мен. А пред мен е голямата любов и грижа за хората. Има надежда, има начин, има решение!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара