„Изгубеният рай“ наричат често времето, в което ще ни пренесат талантливите български музиканти Стоимен Пеев, Теодора Атанасова и Венета Нейнска на 9 март 2020 г. от 19:30 ч. в OBORISHTE 5.

La Belle Époque или „Красивата епоха“ е периодът от края на XIX в. и началото на ХХ в., който носи духа на позитивизма, безгрижието и красотата. Фините нюанси и чувствено безвремие са характерни за най-прочутите френски композитори от епохата, която остава в историята с неподправения си романтизъм и стремеж към наслада. „Лунна светлина“ от Клод Дебюси, „Лебедът“ из „Карнавал на животните“ от Камий Сен-Санс, „Циганката“ от Морис Равел и още много бисери из творчеството на Жул Масне, Ерик Сати, Цезар Франк и Габриел Форе ще ни потопят в това безвъзвратно изгубено време.

Артистите

Именитият български цигулар Стоимен Пеев е отличен с редица награди от национални и международни конкурси, между които „Недялка Симеонова“ – Хасково, „Добри Христов“ – Варна, „Светослав Обретенов“ – Провадия, „Емил Камиларов“ – София и „Панчо Владигеров“ – Шумен. Стоимен свири като солист в редица български оркестри и концертира в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия и Австрия, където се изявява в престижната Wiener Konzerthaus. Младият цигулар участва в международните музикални академии ISA Sommer Academie – Семеринг, Holland Music Sessions – Берген, Варненско лято. Майсторски класове на Йозеф Рисин, Кшищов Веркшин, Ян Талих, Естер Хафнер и Минчо Минчев обогатяват неговия музикален речник и професионални умения. От 2011 г. Стоимен Пеев е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

През годините си на обучение обаятелната виолончелистка Теодора Aтанасова печели множество награди от национални и международни конкурси и е отличена с грамоти от Министерството на културата за високи творчески постижения в две поредни години – през 2011 г. и през 2012 г. Младата виолончелистка е участвала в майсторските класове на редица световно признати майстори на виолончелото, както и в множество международни фестивали, сред които Софийски музикални седмици, Варненско лято, Европейски музикален фестивал, Дни на музиката в Балабановата къща, Международен фестивал на камерната музика – гр. Пловдив, Мартенски музикални дни, Фестивал „Изкуството на Барока“, Arbanassi Summer Music, ISA – International Summer Academy в Aвстрия, Summa cum laude – Виена, Young Euro Classic – Берлин и много други. В ролята си на солист, камерен изпълнител и оркестрант Теодора е изнасяла концерти в България, Италия, Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Полша, Словения, Словакия, Турция, Сърбия, Русия и Китай. От септември 2017 г. Теодора е преподавател по виолончело в НМУ „Любомир Пипков“, а от 2019 г. е част от квартет „Фрош“.

Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстoрството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалавърска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол”, където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.

Програмата

Клод Дебюси (1862 – 1918)

„Лунна светлина“, L. 75

Жул Масне (1842 – 1912)
„Медитация“ из операта „Таис“

Ерик Сати (1866 – 1925)
„Три Гимнопедии“

Морис Равел (1875 – 1937)
„Циганка“
„Валсът“

Сезар Франк (1822 – 1890)
Прелюд, Фуга и Вариация, oп. 18

Камий Сен-Санс (1835 – 1921)
„Лебедът“ из „Карнавалът на животните“
Въведение и Рондо Капричиозо

Габриел Форе (1845 – 1924)
„След един сън“, oп. 7, № 1
Павана, oп. 50

Билети

Facebook Twitter Google+

0 Коментара