Около 95% от българите с остеопороза не се лекуват. В същото време страната ни е единствената в Европейския съюз, в която реимбурсирането на медикаментите за лечение на остеопороза е 25%. В останалите държави-членки обществените фондове поемат минимум 50% от необходимите средства.

Това обяви в Международния ден на остеопорозата ендокринологът доц. д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“. Според него, именно ниското ниво на реимбурсация на лечението на заболяването е причина за малкия брой лекуващи се в България.

Рискът за настъпване на смърт до две години след настъпването на остеопорозна фрактура при възрастните хора се увеличава до около 7 пъти. Ендокринологът отбеляза, че с лечението на остеопорозата се намалява честотата на фрактурите с около 60%.

Лекарите често не правят връзка между фрактурите и остеопорозата, а тези пациенти трябва да бъдат изследвани, проследявани и лекувани. Първо, трябва да се преодолее дефицита на витамин Д и калций, да се поддържа мускулната маса като се води активен начин на живот и едва след това идва приложението на лекарствата.

За превенцията на остеопорозата е необходимо дневно човек да консумира по 1000 милиграма калций, от 800 до 1000 единици витамин Д и белтъчини. Калцият и белтъчините могат да бъдат набавени от млечните продукти и сусама. Освен това в борбата с остеопорозата помагат и 150 минути седмично аеробна активност за по-младите хора, а за възрастните хора – бързо ходене.

70% от населението на България е със сериозен дефицит на витамин Д през есенно-зимния сезон. Основният източник на витамин Д за организма е слънцето, а той е изключително важен в превенцията на заболяването, тъй като позволява правилното усвояване на калций. При липса на витамин Д започва намаляване на плътността на костите и се стига до фрактури, а това ускорява настъпването на остеопорозата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара