„Няма нелечими болести, има нелечими хора – тези, които нямат ум да разберат природните закони, нямат сила на волята да се дисциплинират“, каза австралийският лекар Кенет Джефри.

Същото може да се каже за профилактиката на заболяванията. В днешно време са известни огромен брой методи за профилактика на много инфекциозни заболявания, успешно се извършва профилактика на наследствени заболявания. С правилния подход можете да намерите ефективни методи за предотвратяване дори на хронични заболявания.

Учените са открили, че само част от състоянията на организма са генетично предопределени. До 75% могат да бъдат регулирани от начина на живот (диета, околна среда и, разбира се, профилактика на заболяванията и здравословен начин на живот).

Физически упражнения

Физическите упражнения са безценни за профилактика на различни заболявания и подобряване състоянието на организма. Доказано е, че физическите упражнения (йога,  ходене, гимнастика, колоездене, плуване, всякакви други динамични практики) насърчават отделянето на ендогенни опиати – вътрешни наркотични вещества. Те са известни със силния си противовъзпалителен ефект, успокояващи и хармонизиращи ефекти и обща регулираща функция.

Упражненията спомагат за понижаване на кръвното налягане, нормализират сърдечната дейност, развиват гъвкавост, произвеждат хормони, които спомагат за укрепването на мускулите и костите, а също така активират производството на инсулин, който предотвратява развитието на диабет и намалява количеството на хормона на стреса кортизол.

Физическата активност и динамичните практики също са много полезни за предотвратяване на стомашни и чревни заболявания. Те имат укрепващ и регулиращ ефект върху нервната система и функциите на храносмилателната система, като засягат коремната преса и вътрешните  органи: стомах, черва, черен дроб, далак, бъбреци.

Правилно дишане

Дишането е една от основните функции на човешкото тяло. Дихателните упражнения за профилактика на заболявания на дихателната система, както и за поддържане на баланса на всички вътрешни органи и жизненост като цяло, трудно могат да бъдат надценени. Благотворните им ефекти се наблюдават от традиционната медицина от няколко хиляди години. Има няколко уелнес системи, които са изградени около дихателните упражнения, например китайските дихателни упражнения, от които впоследствие се е развило цяло бойно изкуство. Но с цялото разнообразие от упражнения, същността на „вътрешната алхимия“, както се нарича дълбокото дишане в даоистките трактати, остава непроменена.

При нормално – „плитко“ – дишане, до 2/3 от обема на белия дроб е изпълнен с лош кислород – въздух, който не е изваден при предишно издишване. За да може въздухът да се обнови напълно, е необходимо да се разширят не гърдите, а мускулите на диафрагмата и коремните мускули по време на дишането (така дишат професионалните певци). В този случай кислородът прониква по-дълбоко в белите дробове и след това в кръвта, дейността на коремните органи се нормализира.

Правилното дишане и специалните комплекси дихателни упражнения осигуряват дълбоко насищане на кръвта с кислород и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и хипертония, насърчават саморегулацията на организма, нормализират метаболизма, които индиректно допринасят за загуба на тегло, стимулират умствената и висшата нервна дейност (включително сън). Дихателните практики са насочени към освобождаване на енергийниje блокажи.

Храна

Правилното хранене е друг от най-важните методи за лечение и профилактика на почти всички заболявания. Нещо повече, храненето е почти единственият контролиран процес, инструмент, с който всеки човек може да повлияе на здравето си и най-вече на състоянието на стомашно-чревния тракт. Превенцията на стомашно-чревни заболявания е пряко свързана с храненето. Установяването на здравословна диета и проследяването на теглото ви не е толкова трудно. Избягвайте пържените храни. Например в процеса на пържене на месо при високи температури се отделят вредни вещества, които увеличават риска от развитие на рак (стомах, черва, панкреас и гърди).

Въведете храни в ежедневната си диета, които помагат за предотвратяване на различни заболявания и подобряват цялостното здраве.

Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват от сърдечни заболявания и някои видове рак, удължава живота.

Ядките от всички видове са здравословни. В проучване на над 83 000 жени на възраст над 14 години учени от Харвард стигат до извода, че 30 грама ядки на седмица намаляват  риска от развитие на диабет тип 2 с 20% в сравнение с  жените, които рядко ядат ядки.

Соята понижава кръвното налягане, нивата на холестерола в кръвта и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Тя също така предпазва костите и помага в борбата с рака на яйчниците, простатата и гърдата и облекчава горещите вълни по време на менопаузата.

Пълнозърнести храни. Яденето на пълнозърнести продукти веднъж дневно гарантира намаляване на риска от развитие не само на инфаркт, но и на много „свързани с възрастта“ заболявания.

Мазни риби – профилактика на артрит, диабет и деменция. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат да поддържате сърцето и артериите си здрави.

Здравословни подправки

Чесън. Полезен антибактериален продукт, който също предотвратява сърдечносъдови заболявания и рак.
Джинджифил. Антидот за стомашно-чревни проблеми и мощно противовъзпалително средство, което може да помогне за облекчаване на болката при артрит.
Кимион. Той насърчава храносмилането и се използва и като профилактика срещу рак.
Чили. Съдържа капсаицин, който помага при артритни болки и може да понижи липидите в кръвта и да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.
Канела. Помага за разреждане на кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Американски проучвания показват, че ако консумирате половин чаена лъжичка канела дневно, тогава при диабетици тип 2 нивата на кръвната захар и лошия холестерол се понижават.
Куркума. Отдавна се използва в китайската и индийската медицина като противовъзпалително средство за ревматоиден артрит и е доказано, че намалява риска от някои видове рак.
Кориандър. Изследователите предполагат, че това може да понижи нивата на холестерола и кръвната захар. Кориандърът може да има противовъзпалителни свойства.
Бъдете внимателни: прекомерната консумация на много, дори тези, признати за полезни, продукти може да са нежелани за стомашно-чревния тракт, да провокират възпаление, гастрит. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.

Последните изследвания показват, че много от храносмилателните проблеми, които водят до преждевременно стареене на имунната система, са причинени от стрес. Малко стрес няма да навреди на никого, но ако се превърне в дългосрочно изтощително състояние, това е вредно не само за психиката, но и за тялото като цяло.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара