Известен заради връзката си с влашкия владетел Влад Цепеш, който живял през XV-и век и набивал на кол своите врагове, свързван с легенди и митове за граф Дракула, днес замъкът Бран в Румъния е посещаван от над 700 000 туристи годишно и е сред най-предпочитаните дестинации за Хелоуин, пише БТА.

Мнозина хвърлят монета в кладенеца в двора на средновековната крепост, за да се върнат отново. Мястото, описвано от много международни медии и туристически агенции като най-страшното в света, привлича като магнит, но само смелите.

“В нощта на Вси Светии, когато се смята, че мъртъвците излизат над земята, замъкът ще предложи пир на свещи и смразяващи кръвта разкази. А за да е пълен ужасът, не е позволено да се носят чесън, сребърни бижута или свещени символи”, разказва за БТА един от официалните гидове на замъка Кристина Русулец.

На Хелоуин гостите на замъка Бран ще могат да изследват тайнствения лабиринт от 57 помещения, но и да минат през някогашния таен проход с най-специалния асансьор в света, който отвежда нагоре в историята и надолу в бъдещето.

“За този своеобразен тунел на времето бяха ангажирани 100 архитекти и строителни инженери, които работиха за изпълнението му над 30 000 часа. 12 миньори изместиха скала под земята, за да укрепят съоръжението. Бяха използвани 20 км кабел, 150 сензора, 60 сървъра и системи за управление, 5 независими аудио системи с 80 звукови канала, 120 програми и софтуерни приложения, за да бъде създадено уникално аудио-визуално изживяване за туристите”, обяснява Кристина Русулец.

Замъкът Бран и героят на Брам Стокър

Повечето туристи свързват замъка с легендата за граф Дракула – измисленият герой вампир, роден от въображението на Брам Стокър. Истината обаче е съвсем различна. Ирландският писател никога не е посещавал средновековната крепост, нито е идвал в земите, които са на територията на днешна Румъния.

”Има подозрения, че за да опише крепостта, Стокър е използвал илюстрацията на замъка Бран от работата на английския пътеписец Чарлз Бонер „Трансилвания: нейният продукт и нейните хора”, пише на официалния сайт на замъка Бран.

И Дракула, както го възприемат днес, е измислен герой. Името му произлиза от така наречения Орден на Дракона, с който бил свързан влашкият владетел Влад Цепеш. Той управлявал между 1456-1462 г. и през 1467 г., а историците от онова време го описват като безмилостен и кръвожаден деспот, който набивал жертвите си на кол.

Историята на замъка Бран

Въпреки че е известен с Цепеш, замъкът Бран е много по-стар. За първи път се споменава в румънската история в документи от 1377 г. Тогава саксонците от Кронщат (днес град Брашов- бел.ред.) го построяват и превръщат във военна крепост. Такава е неговата основна функция чак до 1836 г.

През 1920 г. замъкът Бран става кралска резиденция. Използвайки артистичните си умения, кралица Мария трансформира замъка Бран с помощта на чешки архитект в лятна резиденция, подобно на тази в Балчик. По време на Втората световна война замъкът е използван като болница от принцеса Иляна, дъщерята на кралица Мария, но през 1948 г. минава под контрола на комунистическия режим.

През 2005 г. румънското правителство приема специален закон, който позволява искове за реституция на имоти, незаконно конфискувани от режима на Чаушеску. Година по-късно замъкът е предоставен на кралското семейство, по-точно на сина на принцеса Иляна – Доминик фон Хабсбург. През 2009 г. е прехвърлен на неговите сестри. През юни 2009 г. обновеният замък е открит заедно с местната власт в Бран, за да се запази и насърчи румънският туризъм и да се подобри икономическото състояние на региона. Днес той  е частен музей, който показва изкуство и мебели, събрани от кралица Мария.

Любопитни факти

През 2007 г. „Форбс“ определя замъка Бран като втория най-скъп имот в света. Тогава стойността му се оценява на 66 милиона долара. През 2019 г. замъкът е домакин на международния музикален лагер – Dracula’s Bran Castle Songwriting Camp. Автори и артисти от три континента се събират, за да композират музика в петте звукозаписни студиа, разположени в замъка Бран. Сред тях са Кайли Миноуг и Ариана Гранде.

На Хелоуин през 2022 г. в замъка Бран се проведе звездно парти с Холивудски актьори и с някои от най-богатите хора в света, сред които основателят на PayPal, милиардерът Питър Тийл и неговият партньор Мат Данцайзен. Не липсваха коментари, че в Румъния за Вси Светии е бил и Илон Мъск, чието богатството е почти равно на целия БВП на Румъния. Тогава нито една официална институция не потвърди информацията, но никой не изключи възможността Мъск да е бил скрит зад някоя от маските. В духа на празника.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара