В събота, броени дни преди началото на Великденските пости, Карнавалът нахлу в Прага, завладя Стария град и го превърна във феерия от цветове и маски. Представител на Пражкото кметство смирено предаде ключовете на града на Краля на карнавала, който обеща да му ги върне след 12 дни.

Вярвам ще се съгласите с мен, че магията на карнавалите е вечна. И как не, след като предлагат игра на тайни, приключения, мистерия, флирт и забавления – това е тяхната запазена марка, съпътстваща ги още от средновековието.

Карнавалите предхождат Великденските пости. Една от теориите за възникването им е свързана с етимологията на думата: „carnes levare“, което в превод от латински означава „премахване на месото”.

10

Произходът им обаче е по-древен от християнството. Още в езически времена хората организират ритуали за „прогонване” на зимата и възхвала на пролетта. Към тях спадат нашите кукерски празници, дионисиевите тържества в Древна Гърция и сатурналиите в Рим. С идването си, християнството ги вгражда в своята религиозна система и внася понятието „карнавал”.

Всички знаем коя е „подправката”, създаваща духа на карнавалите – маските! Маската запазва анонимността, създава тайната и интригата. През средновековието, маската премахва границите между бедни и богати. Настава време за лудост, за риск, за игра! А последствията? – ще ги мислим после!

Това „после” идва с края на карнавала, който съвпада с началото на строгите Великденски пости. Пепеляшка сваля вълшебните пантофки и грабва метлата. Какви пантофки?

05

Съвременният Пражки карнавал е още в пеленки – тази година става едва на 10 – но черпи от традиция, която е на повече от 750 години. В продължение на 12 дни в чешката столица ще има дефилета, дегустации, концерти и празненства. Няма да липсва и бал с маски в поразителния бароков Клам-Галасув дворец.

Януари и февруари насищат гледката зад прозорците ни със сивота. Ако искате да избягате от нея – потопете се във вихъра на карнавалите – защото това е тяхното време.

И не забравяйте: зад маската е разрешено всичко!

Още интересни разкази и снимки от Прага можете да научите от страницата на екскурзовода Ели Мандажиева. 

0 Коментара