Вирусът зика е глобална опасност, обяви Световната здравна организация, цитирана от международните агенции. Зика се пренася чрез ухапвания от комари и според лекарите е свързан с появата на микроцефалия при новородени бебета в Бразилия. Става дума за около 4000 бебета, увредени още в утробата – те имат дефекти в развитието на черепните кости в областта на слепоочието.

Microcephaly-comparison-500px

Зика вече се е разпространил в 24 страни в Америка. Засега не е стигнал до Европа, но причината е, че през зимата на стария континент комарите не се размножават.

Вирусът е опасен, защото около 80% от заразените хора не развиват симптоми. Така комарите могат необезпокоявано да продължат да го разнасят. Другият сериозен проблем е, че в момента медицината не разполага с никакви лекарства срещу вируса. Терапията се ограничава до третиране на симптомите. Работи се върху създаването на ваксина, но препаратът още не е одобрен за употреба.

insects-820484_960_720

Симптомите се появяват при един от 5 души. Обичайно са: висока температура, обрив, болки в ставите, или конюнктивит (зачервяване на очите), мускулни болки и главоболие. Инкубационният период не е ясен напълно, вероятно е 3-4 дни или седмица. Още толкова време продължават симптомите. Смъртните случаи са много редки. Симптомите на зика приличат на тези на треската денга или чикунгуня – болести, пренасяни от същите комари Aedes, които разнасят и зика.

В миналото също е имало епидемични взривове на зика в Африка и Азия, но сегашната ситуация буди повече тревога. Никой в Америка няма имунитет, освен това хората там пътуват много. Самият комар, който пренася заразата, изминава през живота си едва няколко стотин метра. Заразените хора обаче пътуват стотици, хиляди километри и комарите, които ги хапят, предават инфекцията нататък.

Има сведения, че вирусът зика може да се предава и по полов път. Учен от САЩ, който се заразил през 2008 г. в Африка, го е предал на жена си. Вторият известен случай е от Френска Полинезия. Експертите обаче не могат да кажат, какъв точно е рискът при сексуален контакт и колко време трябва да се изчака, ако се знае, че единият партньор е заразен.

Източник: Credoweb

Facebook Twitter Google+

0 Коментара