Чудно чудо за чудене – трябваше да минат няколко десетилетия, за да преоткрием отново вълнуващия свят на вълшебните приказки на талантливия български поет и драматург Маргарит Минков. Блестящото двутомно издание на изд. „Жанет 45” с атрактивните, жизнерадостни и артистични рисунки на художничката Люба Халева без съмнение е извор на вдъхновение, от което предстои да пият няколко щастливи генерации български деца, при това заедно с радостните им родители.

Жалко за поколенията, родени около милениума, които не успяха да имат своите паметни срещи с мъдрите и много забавни герои: котешката сянка Прескочиполянка, Мишката, на която й дошла една мишъл, Облачното човече, Случайният шаран, Лъжеиграчът, Кучето Което Свиреше На Акордеон, Невидимото човече, Такивамити Работи… и още много други видими и невидими, усмихнати и намръщени, любопитни и мълчаливи духове и същества, родени от перото на мъдрия добър вълшебник Маргарит Минков.

Огромна радост за всеки читател, независимо от възрастта му, са тези невероятни, фантастични и добродушни истории, движещи се на ръба на абсурда, пресъздаващи много оригинално и алегорично различни странности на човешката природа и взаимоотношения, вмъкващи с елегантен и ненатраплив финес етично послание. Защото са вълшебни истории с поука.

А най-голямата поука като че ли е, че днес, точно 20 години след като Маргарит Минков си отиде от нашия парадоксален и опърничав свят, магичните му истории са още по-живи и актуални. Нищо чудно, че в този аспект приказното творчество на носителя на Андерсенова награда, чиито приказки се разказваха и в телевизионния формат „Лека нощ, деца” по БНТ – с право се нарежда до приказките на майсторите Ръдиард Киплинг, Доналд Бисет и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара