Българският православен хор Берлин и групата за фолклорно пеене Bulgarian Voices Berlin e.V. празнуват юбилеи с голям концерт „Българска рапсодия“ на 25 май в германската столица.

Българският православен хор Берлин навършва 15 години, а Bulgarian Voices Berlin e.V. – 10. С концерта двете музикални формации почитат и Деня на славянската писменост и българската култура – 24-ти май.

Гости на събитието ще бъдат хоровият проект BulCanto, детският хор „Шарена гайда“ Берлин и много бивши хористи и творци, които са сътрудничили с двете музикални формации през годините – Аня Киров-Фоглер-солистка в Комичната опера – Берлин, Пламен Димов-солист в Софийската опера и балет, Д`Аккорд-акордеонният ансамбъл към музикалното училище Йозеф Шмид – Берлин под ръководството на Гергана Влачков и др.

Детският хор „Шарена гайда“

Български православен хор Берлин

През лятото на 2004 г. Боряна Величкова и шепа студенти се обединяват като Камерен хор на Българската православна църква в Берлин. Днес хорът включва хора от всички възрасти и е събрал певци от различни националности. Страстта към православната музика, интересът към разширяване на музикалните хоризонти живеят в духа на хоровата общност и свързват членовете му.

Боряна Величкова

Хорът споделя този ентусиазъм с публиката си и се опитва да достигне с песента до сърцата на всички любители на музиката. С разнообразна и взискателна програма Българският православен хор Берлин участва в международни фестивали и конкурси и е награждаван няколкократно. Хорът е канен в Унгария, Финландия и България и др.. През 2009 г. той печели първа награда в категорията църковни хорове в Международния конкурс на източноцърковната хорова музика в Бялисток/Хайновка (Полша).

За повечето членове на хора музиката е само хоби, но всички работят върху музикалното си усъвършенстване – организират се репетиционни уикенди, обмяна на опит с други хорове, а хоровият репертоар постоянно се разширява.

От 2012 г. Българският православен хор Берлин ежегодно организира концерти в най-големите концертни зали в Берлин като Берлинската филхармония, Университета на изкуствата, както и в множество църкви на различните християнски вероизповедания. Съвременни известни композитори на православната музика като Стоян Бабеков, Николай Пеев, Марио Милушев пишат творби специално за Българския православен хор Берлин. В последните години са издадени два компактдиска, в които магията на православната музика е записана на живо.

През лятото на 2016 г. излиза първият студиен албум на Българския православен хор Берлин, озаглавен Trisagion (от гръцки: „три пъти свят“).

Bulgarian Voices Berlin e.V.

Bulgarian Voices Berlin e.V. е интернационален женски ансамбъл за традиционно българско фолклорно пеене, чийто репертоар са автентични и съвременни аранжименти и интерпретации.

Хорът е основан през 2009 г. под ръководството на Боряна Величкова с певици на Българския православен хор Берлин и се превръща в дом не само за български певици, но и за жени с различен произход. Всяка една от тях е намерила пътя към автентичната българска народна песен по много личен начин, но обща е любовта им към фолклорната българска музика и дълбокото желание да я споделят.

Българската народна песен оставя незабравимо впечатление със своите завладяващи мелодии и ритми. Музиката изпълва душите и притежава сила и богатство, което пълни както сърцето, така и концертните зали. За хора се ангажират известни музиканти като Нели Андреева, Николай Пеев, Георги Андреев, които пишат творби и аранжименти специално за Bulgarian Voices Berlin e.V..

На Международния хоров фестивал 2018 в Превеза, Гърция, хорът е носител на златен медал и достига второ място в генералното класиране при участието на повече от 40 хора от цял свят.

След специална покана, хорът не само има изключително успешно участие на хоровия фестивал в Джеджу, Южна Корея през февруари 2019 г., но и турне в различни южнокорейски градове.

Bulgarian Voices Berlin e.V. е записал част от репертоара си в три компактдиска – студийните записи за последния албум „Огряло слънце“ са през пролетта на 2018 година.

Събитието във Фейсбук

Facebook Twitter Google+

0 Коментара