Паразитът (от гръцки: parassitos – „някой, който се храни от чужда трапеза“) е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си. За разлика от хищниците паразитите не убиват или не убиват веднага организмите, които използват за храна.

Цитат от Уикипедия

… Тя е млада, красива, атрактивна, секси до полуда… Той печели много пари…

Той може да ги печели поради различни причини: примерно е високоплатен програмист или е собственик на успешен бизнес, или е добър футболист, или е уникален автомонтьор, или пък е фабрикант, или е нещо друго – но прави много пари.

Тя не работи нищо. Няма собствени източници на доходи. Той й дава парите за нейните нужди.

Изглежда като мечта, нали? Но ако сте близки с Нея, ще чувате редовно как тя се оплаква от Него. Как той е стиснат или пък ако не е –  е нервен. Той е такъв и онакъв и накрая оставате с впечатлението, че

той е насилникът, а тя – жертвата.

Ще чуете вероятно, че тя има много бизнес планове или желания да работи, но той й пречи да ги осъществи. Затова тя търпи и мълчи, чака своя звезден миг да изгрее… И междувременно, врътка разни безпарични любовници…

Вариант две: Тя е успешна жена. Работи и си изкарва парите сама. Той пък е по-млад или пък е красив, или е секси, или е във „временно неблагополучие” и няма работа… Той получава от нея всяка сутрин 100 кинта за джобни или пък тя му е дала работа, или му я е осигурила, но навред той тръби, че тя има страшно много недостатъци, които той благородно търпи…

Има една категория хора – мъже и жени, които не могат да функционират самостоятелно. Не могат да работят, понеже или им липсват умения, или способност за вписване в средата. Не стават нито за подчинени, нито за ръководители. Не стават за нищо, което би им осигурило доходи. Тези хора, за да съществуват, трябва да се закачат за гостоприемник и

да паразитират върху него.

В природата паразитът се закачва за гостоприемник обикновено през слабо място – рана или ниска имунна защита. Паразитът не се закачва за слаби същества, а само за силни и временно уязвими…

… За мен се закачи такъв паразит, когато бях само на 19 години. Имах рана от скорошно изоставяне. Паразитът паразитира върху мен 28 години до момента, в който събрах сили да го ампутирам от живота си. Беше се враснал и беше вече жива част от мен. Ампутирането  беше болезнено, минах през двегодишен период на зарастване на раната от ампутацията. Но повечето хора не могат да минат през това. Този паразитизъм води до смърт – или на връзката, или на гостоприемника.

Защо?

Паразитът – мъж или жена – прави така, че разрушава самата личност на своя гостоприемник. Руши неговия морал, себестойност, личност, социални комуникации. Всичко това той прави, за

да не се чувства паразит, а Личност.

Понеже паразитът все пак несъзнателно знае, че не е Личност и никога няма да бъде.

Най-популярният вариант е жена–паразит. Но ви уверявам, че поради непопулярност на тезата, не се знае колко мъже паразитират върху жени. Според мен съотношението по полове е равно, ако не е и даже по-голямо при мъжете паразити.

Виждала съм в кабинета си и в лични контакти толкова много паразити, че няма как да ви ги опиша сега един по един. Общото при всички тях е, че много силно се оплакват от гостоприемника си, който им осигурява статут, благоденствие, благополучие и просперитет за децата им. Другото общо е, че паразитите до един са абсолютно несамостоятелни същества и не биха преживели и седмица без гостоприемника си. Трето общо е, че ласкаят своя гостоприемник денонощно, манипулират го и го побъркват така, че никой да не може да го търпи освен тях. Докато накрая, разболелият се гостоприемник не стане едно разядено същество – без морал, без принципи, без приятели, без никой близък, освен паразита си! Което е крайната цел на паразита.

Как се разпознава паразит?

Не работи. Ако работи, то е за минимална заплата или за съвсем нищожни доходи. Обикновено не може да работи в стандартна йерархична среда.

Често сменя работата си. На шест месеца. Не гради последователно кариера. Обяснението винаги е, че хората там са кофти.

Учи. Записва курс след курс. Но така и не прилага наученото за печелене на пари.

Изглежда по-секси от останалите хора на своята възраст и в своя пол. Инвестира прекомерно във външността си.

Няма близки приятели. Само платени.

Флиртува безогледно с противоположния пол.

Настройва децата си срещу гостоприемника.

Настройва гостоприемника си срещу роднините му и прави така, че да се скъса връзката с тях.

Сдобива се с много и сериозни болести, без да са доказани напълно.

Манипулира и съблазнява приятелите на гостоприемника.

Не се кара с гостоприемника си. При сериозни разправии избира да мълчи. Да се обижда и да чака извинение.

Какво се случва с гостоприемника?

Първо развива свръхсебеоценка. Започва да се мисли за Голямата работа и става надменен.

Второ, развива гигантско чувство за самотност.

Трето, чувства се объркан изцяло: има ли приятели, няма ли; децата обичат ли го, роднините му какви хора са.

Четвърто: става високо тревожен, понеже издръжката на семейството е изцяло негова/нейна грижа. Стига до паническо разстройство.

Пето: скъсва връзките със семейството, от което произхожда.

Шесто: започва да пие или да употребява други упойващи вещества.

Седмо: намира си любовник/любовница, въпреки че това е против морала му/й .

Осмо: Цялостно влошаване на качеството на здраве и живот. Може дори да се появят мисли за самоубийство.

Връзката „Паразит – Гостоприемник” може да се наблюдава навсякъде около нас. Всеки е виждал по няколко такива, дори и вкъщи – при родителите си. Но за това не се говори и не се знае нищо.

А е смъртоносно – както за връзката, така и за самите живи хора. Един Господ знае колко жертви има между гостоприемниците, а и между паразитите, понеже те също не могат да оживеят, ако гостоприемникът умре.

Лекарството:

Първо, трябва да се разпознае симптоматиката. Основен симптом е единият да работи и да печели пари, а другият – не. Ако това продължава с години, примерно над 10, значи имаме вече паразит. Това е човекът, който е увреден психически и не може да работи в социална среда. Този човек, вместо да започне да паразитира и да разболява семейството, трябва да потърси помощ и да се лекува до онзи момент, в който ще е в състояние да поеме отговорност за живота си. Ще отнеме две–три години психотерапия, но ще спаси всички околни, както и самия човек.

Не е полезно за обществото да се рекламират модели, при които момичета търсят съпруг, който да ги издържа. Не е полезно за обществото да се рекламират „леки жени” на издръжка. Не е полезно за никого да се рекламира паразитизмът.

Паразитизмът е смъртоносна болест за семейството, и в крайна сметка, води само и единствено до летален изход.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара