С наближаването на коледните празници въпросът на кого какво да подарим става все по-актуален. Както за всеки друг аспект от живота и по отношение на подаръците етикетът е пълен с правила и насоки, но в днешната ера на свръхконсумация и пренасищане имаме нужда от сериозна ревизия на класическото правило „трябва да има подарък за всеки член на семейството“, например.

Имам късмета семейството и приятелите ми да са практични хора и последните години прилагаме комбинация от класическите златни правила + модерен и рационален подход по отношение на коледните подаръци. Ето няколко насоки:

Разделяме подаръците на няколко вида:

  • нещо, от което има нужда
  • нещо желано
  • нещо за споделяне
  • нещо за изживяване и научаване

Първите две може да са по-големи и мащабни неща, за които да се наложи повече хора да обединят усилия и да съберат средства, за да закупят подаръка. Това, от една страна улеснява цялото семейство или цялата компания, от друга прави подаръка по-голям, по-важен и вероятно по-хубав. За да дам конкретен пример, веднъж купихме и подарихме кресло за четене, което щеше да бъде непосилно за един човек, но когато се събрахме група – избрахме превъзходно такова, което и до ден днешен радва собственичката си.

В нещо за споделяне може да влизат редица неща –

като споделена почивка, пътуване или дори вечеря. Може да бъде колективно пътуване до мечтана дестинация, може да бъде уикенд в планината, а може да бъде и гурме вечеря, за която всеки допринася с определен брой ястия и напитки. Няма нищо по-хубаво и приятно от създаването на съвместни спомени с близките и обичаните хора!

В последната графа може да бъде всичко, което е свързано с научаване на нещо ново, придобиване на нови знания и умения или предоставяне на възможност за ново изживяване – от курс по рисуване до скок с бънджи, тук единственото условие е, да допада на получателя. Направете си труда да проучите кой какво харесва, като задавате насочващи въпроси в течение на известно време и ще имате широк набор от възможности, между които да изберете как да зарадвате близките си.

За по-широкия кръг от приятелите ми залагам на златното правило, че подаръците не бива да са нито прекалено лични – например парфюм, нито прекалено далечни от получателя – например на любителя на кротки занимания да се подари споменатия по-горе скок с бънджи. Избягвам и готовите подаръчни кутии с лични принадлежности, станали така популярни  и леснодостъпни във всички магазини, като например комплекти козметика или парфюм и лосион за тяло. Подобен подаръчни комплекти може да се подаряват само на много близък човек, за когото сме сигурни какво точно харесва. Има, разбира се, и чудесни окомплектовани кутии, които включват аромати за дома и свещи, които, въпреки че са по-приемливи, трябва да се внимава с избора и личните предпочитания към аромати на получателите.

По отношение на по-широкия ми приятелски кръг обикновено залагам на следните възможности за подаръци:

  • нещо за четене или слушане
  • нещо за ядене или пиене

Да се подари красив албум с фотографии, сборник с творби на даден художник или със специфичен архитектурен стил на хора, които знаем, че харесват подобно съдържание е чудесен и относително безопасен избор за подарък. Същото важи и за музиката – от грамофонни плочи до колекционерски дискове, стига да имаме достатъчно добра информация за музикалните предпочитания на получателите.

Коледните и новогодишните празници винаги са свързани с прекарване на повече време около масите и трапезите, а храни и напитки са и сред традиционните подаръци във всяка култура в този период от годината. Домашен сладкиш, домашно сладко или любима напитка – най-често хубаво червено вино, винаги се приемат добре.

Между все валидните правила и личните предпочитания е много лесно всеки да си изгради свои собствени правила за подаряване, като се води най-вече от здравия разум по отношение на това, което е подходящо и респективно неподходящо. Не забравяйте и, че всяка ситуация е различна, така че бутилка вино може да бъде подходящ подарък за приятелка тази година, но не и догодина, когато същата е бременна, например.

Освен физическите подаръци или ваучери за конкретно преживяване, има и още един вид подаръци, които наричам шеговито

„мрежа за безопасност“ – подаръчните ваучери и карти.

Ето няколко примера: имам приятел, който обожава зимните спортове, които пък аз ненавиждам, но знам, че ваучер от магазин за екипировка за същите ще го зарадва, повече, отколкото, ако аз се пробвам да купя нещо конкретно от там и сгреша. Хубавото е, че днес подобни ваучери се продават навсякъде – в книжарници, в магазини за козметика, дори някои ресторанти продават такива, така че можете да подарите на семейна приятелска двойка вечеря за двама за място, което знаете, че ще се зарадват да посетят.

И ако подаръците за семейството и приятелския кръг са относително лесни, то този за колегите и шефовете често се превръщат в минирана територия. Какво е добре и прието да се подарява, на кого е добре да се правят подаръци и най-вече – на каква стойност? Всяка година по това време започвам да получавам лавина от подобни въпроси. Тук правилата могат да се сведат до следните есенциални насоки:

Уместност трябва да е водещият фактор

– има неща, които е ОК да се подаряват на приятели, но не и на колеги. Цената и вида на подаръка трябва да се взема под внимание, като има компании, които дори имат вътрешна политика до каква стойност трябва да бъдат подаръците, в случай, че служителите решат да си разменят такива. Когато говорим за цена на подаръка, най-често хората се притесняват какво ще подарят на шефа си, дали ще е достатъчно хубав подарък и дали ще се хареса. Тук най-доброто решение е екипът да събере определена сума пари и да купи подарък за своя шеф, като е добре подаръкът да бъде по-скоро символичен жест, а не голям разход и нещо скъпо или луксозно.

Както в случая със семейството и приятелите, така и в офиса е добре да имаме представа за предпочитанията на хората, за техните интереси и вкусове – така хем ще можем да подарим нещо, на което ще се зарадват истински, хем ще покажем и личното си отношение – че наистина ни е грижа за тях и сме си направили труда да слушаме, когато са ни споделили какво харесват.

Във всеки случай, независимо на кого и какво подаряваме, е добре да включим картичка с лично послание. Това е жест, който едновременно подчертава личното отношение и в случаите на по-големи събирания и натрупване на подаръци, получателите ще знаят какво и от кого са получили.

В случаите, в които се налага да изпращате корпоративни подаръци на колеги от други офиси, на клиенти и партньори, е важно да се обърне специално внимание на следните няколко фактора: цена, лога и уместност. Подаръците не бива да са нито прекалено евтини, нито прекалено скъпи – едните показват липса на уважение, другите могат да поставят човека в неудобно положение. Забравете за големите, ярки и гръмки лога на брандираните корпоративни подаръци, заложете на малки и елегантни лога, които показват от кого е подаръка, без да превръщат предметите в рекламни табели.

Това, което избираме да подаряваме, начина по който правим подаръците, дори опаковките им, говори много за нас като личности и показва най-вече отношението ни към околните, за това винаги е по-добре да следва максимата „малко, но от сърце“, отколкото правенето на ярки, гръмки и необмислени подаръци или такива за отбиване на номера.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара