Първото чувство, което изпитвам, докато Вики Сантикос, собственичка на Skiathos Princess Hotel, ми разказва за хотелите, които семейството й притежава, е завист. Чиста, неподправена завист.

Да имаш за гости и да се радваш на няколкоседмичната компания на Мерил Стрийп, Том Ханкс, Колин Фърт и Пиърс Броснан накуп е безценен дар на съдбата. Тъкмо това се случило с Вики и съпруга й, когато през 2008 г. в хотела им отседнал целият звезден екип на холивудския кинохит по мюзикъла с песни на ABBA „Mamma mia!”.

Продуцентите (сред които и големият Том Ханкс) избрали малкия остров Скиатос за база по време на снимките за продукцията. Снимали някои от сцените на старото му пристанище, други – на диви плажове в северната част на острова, на близкия Алонисос и край от- срещния град Волос. Нищо неподозиращите туристи на хотелския плаж почти припаднали, когато установили, че в съседство се припичат филмови икони от ранга на Мерил Стрийп, а децата направо плакали от щастие, след като взели лично автографи от идола си Джеймс Бонд…

Още с пристигането ни в петзвездния Skiathos Princess Hotel (част от селекцията на Small Luxury Hotels) чувам българска реч и виждам коли с български номера на паркинга – явно нашенците вече са открили това райско място. Но основните чужди “абонати” на този хотел, а и на острова като цяло са англичани – неслучайно има толкова много директни полети от Обединеното кралство дотук всяка седмица.

Скиатос е любимо място за почивка и на самите гърци – то е като ония кръчми, пълни главно с местни хора, които всеки уважаващ себе си гурман никога не пропуска и заради които е готов да пропътува километри. Атмосферата на острова е автентична, ексклузивна, едновременно традиционна и супермодерна. Нощем купонът е в разгара си, но я няма онази фасадна помпозност, напънатата пъстрота и гмеж на Миконос – всичко тук е по-обрано, по-специално и с далеч по-голяма класа. Истинско. Хората не идват тук да се покажат и не се правят на каквито не са – те са си. Бохеми, хора на живота, на споделеното удоволствие. И това се усеща във всеки детайл.

Вики Сантикос е един от най-страхотните домакини, които някога съм срещала – тя е ходещо “изкуство на гостоприемството”, живото въплъщение на мотото на Skiathos Princess Hotel: открита, топла, стопроцентово отдадена на желанието да ощастливи своите гости, прецизна до най-малката подробност Хотелите, които тя управлява заедно със съпруга си и сина си, са огледало на нейната личност – същото внимание, лично отношение, лукс и спокойствие стопля всеки гост, отседнал в тях.

Земята, на която е вдигнат от фамилията Сантикос изисканият петзвезден Sciathos Princess, е принадлежала преди на легендарния Аристотелес Онасис. Но след като гръцкият корабен магнат си купил остров – Скорпио, продал имота на Вики и Никос Сантикос.

Sciathos Princess Hotel се шири на 25 000 кв.м, с няколко корпуса до 3 етажа, с общо 131 стаи и апартаменти, 4 от които със собствени басейни и закътани дворчета. Терасите гледат към

морето и басейна – край тях са два от общо петте хотелски ресторанта, които предлагат разнообразна и вкусна кухня, гарнирана вечер с жива музика.

Ако обаче искате да се усамотите далеч от всякаква глъчка, можете да отседнете в другия имот на семейство Сантикос на острова – Aegean Suites Hotel. Това е бутиков хотел, състоящ се само от дизайнерски обзаведени апартаменти с разкошна гледка към Средиземно море и с гурме ресторант.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара