Лайката е едно от най-популярните у нас лечебни растения. Действа успокоително, дезинфекционно, избелващо и стимулира кръвоснабдяването на кожата. Билката помага при възпаления на лигавицата и дихателните пътища – гаргара със запарка от нея лекува ангини и зачервено гърло. Препоръчват я още за промивки и кожни възпаления.

laika-3

Лайката намира голямо приложение и в козметиката. Много от козметичните препарати, които се продават по магазините, съдържат екстракти от билката. Ценните й свойства са познати дори на холивудската звезда Джейн Фонда.

Ето нейната рецепта при уморени очи:

Jane_FondaУмората на очите и торбичките под тях са проблем за много жени, които държат на външния си вид. Но не и за Джейн Фонда. Звездата открай време прилага една рецепта, много ефикасна и лесно изпълнима. Вечер, преди лягане, Джейн Фонда накисва 2 пакетчета чай от лайка във вода, след което ги оставя цяла нощ в хладилника. На сутринта тя поставя охладените пакетчета върху очите за около 5-10 минути. Това й осигурява свеж поглед през целия ден. Процедурата е особено полезна за онези, които работят с компютър или четат дълго време.

Парна баня

Това е важна козметична процедура, чрез която се отстраняват мъртвите клетки и мазнините по кожата. Парната баня предхожда процедурите по подхранване на кожата (маските). Прави се веднъж на 2 седмици, обикновено по 15-20 минути.

В основата на парната баня са отварите от билки – лайка, липа, лавандула, роза, бял равнец, розмарин, мащерка и др. Може и само с лайка, както най-често се практикува.

2 супени лъжици изсушен цвят се сипват в половин литър вряща вода. След като отварата се свали от огъня, главата се навежда над парата и се покрива с хавлиена кърпа.

Лицето предварително може да се натрие с парче твърд парафин за по-лесно отпушване на порите.

laika-2

Лосион за суха кожа

2 супени лъжици изсушен цвят от лайка се варят 10 минути в 1 чаена чаша вода. Отварата се охлажда и прецежда, след което се нанася върху лицето с памучен тампон. Процедурата се прави сутрин и вечер преди нанасяне на крема за лице.

При мазна коса

Лайката е изпитано средство срещу мазна коса. Със запарка от билката (2 супени лъжици 6 половин литър вода) 2 пъти седмично се изплаква главата след миене на косата.

Трябва да се има предвид обаче, чс лайката изсветлява косата.

При кървене на венци

Прави се запарка от лайка по описания вече начин, след което към нея се прибавят щипка сол и нишадър. С охладената и прецедена течност се жабурите няколко пъти дневно. Процедурата има успокоителен и донякъде лечебен ефект.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара