Много двойки възприемат насериозно филмите, в които главната героиня забременява още от първия път. Такива жени има, но са доста по-малко на брой. Повечето представителки на нежния пол минават през доста стрес, здравни проблеми и терзания, преди опитите им да се увенчаят с успех.

Има доста причини, които могат да попречат тестът за бременност да покаже две чертички и това да остане още дълго време мираж.

Едни от най-честите причини за неуспехите за забременяване при жената са болести или запушване на маточните тръби, ендометриоза, проблеми с овулацията, поликистозни яйчници, ранна менопауза, доброкачествени тумори на матката или сраствания в таза.

В тази статия ще разгледаме по-обширно проблема със запушените маточни тръби, които са отговорни за безплодието при повече от 30% жени с нарушено репродуктивно здраве.

Маточните тръби са от ключово значение за успешното забременяване. В случай, че поради една или друга причина възникне проблем и се стигне до състоянието запушени маточни тръби , е важно да се предприеме необходимата мярка за справяне с проблема.

Те са едни от вътрешните полови органи в женската полова система. Познати още като Фалопиеви тръби. Те са наистина тънки и с издължена форма, подобна на тръба. Дължината им би могла да варира при всяка жена най-често между 4 и 20 см. Средната стойност приета за дължината на маточните тръби е 10-12 см.

Маточните тръби са разположени от двете страни на матката, като я свързват с двата яйчника. Фактически те се явяват връзката между матката и яйчниците.

Основната роля на маточните тръби е, когато по време на овулация в един от двата яйчника узрее яйцеклетка и се отдели, те да я съпроводят по пътя й до матката. Самото оплождане се случва тъкмо в маточните тръби. Едва след това, оплодената яйцеклетка достига до матката и се имплантира успешно към вътрешната ѝ повърхност. Ако обаче са налице запушени маточни тръби, те биха могли да възпрепятстват целия процес на оплождане.

Стената на маточните тръби е изключително еластична. Тази разтегливост е много важна при някои заболявания и при извънматочна бременност. Тя ги предпазва от евентуално разкъсване.

Запушени маточни тръби

Запушването може да бъде частично или пълно. В първия случай, е налице известна проходимост на тръбите, а във втория – няма такава.

Има две възможности за запушване на маточните тръби:

  • Запушени маточни тръби във вътрешността – дори и яйцеклетката да успее да влезе в тръбата, тя няма да успее да се придвижи до матката или сперматозоидите няма да успеят да я достигнат. Ако евентуално се стигне до оплождане, ембрионът няма да достигне до матката и ще възникне извънматочна бременност.
  • Запушени маточни тръби от външната страна – това се случва, когато са налице сраствания с други органи.

Извънматочната бременност е една от най-честите последици, в резултат от нарушена проходимост на маточните тръби. Тя възниква в една от двете тръби, при срещата между зрялата яйцеклетка и един от мъжките сперматозоиди. В резултат на това се образува ембрион, който не може да се придвижи до матката, поради запушването. Той обаче продължава да се развива, подобно на процеса при нормална бременност. За да е сигурно, че плодния сак е позициониран на правилното място, е нужно да се направи вагинална ехография.

Запушените маточни тръби биха могли да задържат извънматочната бременност за период до не два месеца. В противен случай, настъпва разкъсване на стената, което би могло да бъде опасно за здравето на жената.

Хидросалпингсът е по-специфично състояние, което се характеризира с възпалителен процес в едната или и в двете маточни тръби. В резултат от възпалението, в тръбата започва да се произвежда и събира водниста течност, която е невъзможно да се резорбира. Поради тази причина, се насъбира и по този начин нарушава проходимостта на тръбата. Ако то не бъде забелязано на време, води до изпълването й с течност и подуването й. Ако се достигне до такова състояние, е необходимо запушените маточни тръби – една или две, да бъдат отстранени. Ако се премахнат и двете тръби, възможностите за забременяване са ограничени и единствения начин е методите за асистирана репродукция.

Причини

Причините са многобройни. Най-често се оказва, че до тях води някакво възпаление, прекарано заболяване на самите тръби и яйчници. Друг причинител е състоянието Ендометриоза.

Накратко – състоянията, довели до запушване на маточните тръби са:

  • Преходни излекувани или недоизлекувани възпаления
  • Предходна извънматочна бременност
  • Предходни хирургични операции
  • Ендометриоза

Лечението на запушени маточни тръби е напълно възможно, но това доколко успешно ще бъде и какъв ще е използвания метод, е строго индивидуално и зависи изцяло от степента на запушване, на една или две, както и от възрастта на жената.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара