През последните две години животът на всички ни се преобърна. Съвсем неочаквано се наложи да променим навиците си, приоритетите, работните процеси, начина на общуване, бизнес, директния контакт, търговия и пътуване. Всяка една сфера претърпя своя катарзис – добър или лош. През 2020 година се случи нещо, което промени не само физическите ни навици, но промени и нашето съзнание, внимание към близките и към нашето здраве.

Във времена на световна пандемия международната организация “Изкуството да живееш” реши да застане плътно до лекарите и всички медицински служители в борбата срещу Covid19. Неправителствената хуманитарна организация, чиято идеология е създаване на общество без стрес и насилие, проведе безплатни курсове, включващи древната дихателна техника “Сударшан крия” и лесни йога упражнения. Курсовете бяха насочени към всички медици в цялата ни страна. Такива курсове се проведоха през последната година и половина в САЩ, Канада, Европа и Индия.

Константин Драгов, който е координатор на организацията за нашата страна и първият български инструктор по “Сударшан крия” споделя, че целта на тези курсове е била именно да подобрят физическото, но най-вече психическото и емоционално здраве на всички онези, които се борят на първа линия срещу болестта.

“Лекарите винаги са били под напрежение, но в момента натискът е наистина огромен. Условията, в които работят, дългите смени, множеството болни, постоянният стрес и непредвидимост, са само малка част от причините да проведем безплатни курсове, с които искаме да бъдем съпричастни и да помогнем.

“Сударшан крия” е набор от дихателни ритмични упражнения, които помагат за концентрация, самоконтрол, спокойствие, положителна енергия, увереност, емоционална стабилност, дори “преобръщат” погледа на човек към живота. Всички тези черти са жизненоважни за медицинските работници, за да работят ефективно и да се чувстват добре, както на работното си място, така и в дома си, сред своите близки. “Положителното на “Сударшан крия” и лесните йога упражнения, които подготвихме, е именно фактът, че могат да се практикуват, както в дома, така и в кабинета – отнемат 20 минути. Разбира се за да имат своя положителен и дълготраен ефект, е необходимо да се изпълняват всеки ден.”, споделя Константин Драгов.

Курсовете за усвояване на дихателната техника и упражнения се проведоха в две онлайн обучения на 17-19 септември и 18-20 октомври. Всяко от тях се състоя от три занятия по 90 минути. След преминаването на курса, всеки може да практикува, както йога упражненията, така и “Сударшан крия.”

Курсовете бяха в онлайн формат, което даде възможност на медици от цялата страна да се включат. Над 70 медицински служителя уастваха. Предстои ново обучение, отново съвсем безплатно, ще се проведе на 13-15 ноември. За повече информация и записване, можете откриете на този линк: https://mailchi.mp/artofliving.bg/frontliners.

Има направени над 70 независими проучвания, които сочат какви са ползите от дихателната техника: значително намаляване на тревожността 73 % успеваемост, значително облекчаване на депресията, демонстрирайки 67 – 73% успеваемост, независимо от тежестта.

Повишени нива на оптимизъм, благополучие и качество на живот; повишено ниво на енергия; подобрено качество на съня (три пъти повече време, прекарано в дълбок спокоен стадий на сън).

Това са само малка част от положителните ефекти след усвояване на “Сударшан крия”.

Мнения на лекари, преминали през курса:

“Работата ми изисква комуникация със стотици пациенти , адекватно взети решения и буквално спасяването на човешки животи – меко казано стресът е огромен! Още на първото занятие усетих облекчение, сякаш някой свали товар от плещите ми. На следващия ден на смяна, бях много по-ефективен, много по-внимателен и забелязвах много повече детайли в симптомите на моите пациенти. Тези три дни ми върнаха ентусиазма да бъда най-добрата версия на себе си – добър лекар, добър баща, добър човек.” д-р Й. Ф

“Заради много смени и дълги нощи, изтощението, до което бях стигнала, ме беше довело до хронична умора и трудни взаимоотношения с близките ми. След трите дни на курса почувствах толкова много енергия, сякаш съм спала с дни и се освободих от това тягостно напрежение, което беше надвиснало над мен като мрачен облак. Чувствам се презаредена, щастлива и имаща какво да дам на близките си и своите пациенти”, споделя д-р М.Т

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара