„Момиче А“ е разтърсващият дебютен роман на Абигейл Дийн, който е публикуван в над 30 държави и се превърна в световен бестселър.

Романът впечатлява със своята психологическа проницателност и ни среща с травмите от детството и неизбежното приемане на миналото.

В началото на романа са минали много години от тези травматични събития, но не е случайно, че героинята се идентифицира първо като „момиче А“, а след това с истинското си име. „Момиче А“ – така петнайсетгодишната Александра (Лекс) е отбелязана в полицейските досиета, медицинските картони и вестникарските статии, за да бъде опазена самоличността й. Но да останеш анонимен в свят с интернет, е невъзможно.

Млада, интелигентна, образована, Лекс вече е преуспяващ адвокат в голяма компания в Ню Йорк. Тя се опитва да забрави миналото си, но едно събитие – смъртта на майка й в затвора, ще я накара да се върне отново към него. Тя ще се срещне с братята и сестрите си и ще открие, че травмите от детството остават завинаги, а прошката е почти невъзможна. Преживяното в Къщата на ужасите с родители, чиято параноя е минала всякакви граници, се е отразило на всички.

Това, което започва като задвижваща приказка за бягство и оцеляване, се превръща в завладяваща психологическа семейна история за променящите се съюзи и предателства на братя и сестри. Читателите ще се потопят в поглъщащ психологически роман за младо момиче, което избягва от плен, но не и от тайните, които засенчват останалата част от живота й.

Авторът на романа Абигейл Дийн е родена в Манчестър. Завършва „Оксфорд“ и работи като адвокат. През лятото на 2018 година, малко преди да навърши 30, тя си взема творчески отпуск и написва романа „Момиче А“, който с появата си през януари 2021 г. се превръща в световен бестселър, публикуван в над 30 държави, а правата за екранизация са откупени от „Сони“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара