„Сега сме в момент на местно разпространение на инфекция, но продължава епидемията да ни управлява, а трябва ние да се научим да я управляваме. Това ще се случи като знаем кои са заразените“. Това заяви пред bTV проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на новосформирания експертен медицински съвет.

„Трябва напълно да ликвидираме епидемичната верига, защото ако остане „недоубит“ вирус, това може да доведе до втори пик или втора епидемия“, подчерта тя.

Вирусологът обясни защо е важно да се прилагат и двата вида тестове – т.нар. бърз, който е по-евтин, и бавния молекулярен тест. „Цял живот работя с диагностиката и много обичам бавния – молекулярно-биологичния тест. Той е за вече изолираните болни, а за другите, които разпространяват вируса без да знаят – за тях ни трябват бързите тестове“, каза проф. Аргирова.

„Тестуването с молекулярно-биологичния тест е за хората, които имат симптоми и оплаквания. Тестуването с бързите тестове е за здравните работници и за хората, контактували с хора, за които в последствие е станало ясно, че са заразени с вируса. Ако няма симптоми – на седмия или на осмия ден пускаме бързия тест, ако имаме симптоми – пускаме молекулярно-биологичния тест. Ако бързият тест е положителен, пак пускаме молекулярно-биологичния тест“, уточни тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара