Испанският тенисист Рафаел Надал е единственият носител на 22 титли в сингъл турнирите от Големия шлем (следван от Федерер с 20 и Джокович с 21). Нестандартният му стил на игра, хъс за победи и неподправените емоции на корта го превръщат в един от любимите спортисти на всички времена. Известен е и със силната си привързаност към родния си остров Майорка и към семейството и роднините си. Макар да преживява редица трудни моменти през 2020 и 2021 г. поради контузии и боледуване, настоящата година се оказва една от най-щастливите в живота му: заради победата си на “Australia Open”, 14-ата си титла от „Ролан Гарос“ във Франция и раждането на първото му дете – малкия Рафаел преди броени дни.

С последната новина на книжния пазар се появи и луксозната биографична книга „Рафа Надал. Кралят на корта“ с автор Доминик Блис, която е част от международна копродукция на Quarto Publishing. Изданието на български език излиза с логото на Книгомания – с твърди корици, в обем 240 страници, и вече може да бъде намерено в книжарниците. Ако сте сериозен фен на тениса, тази книга ще допълни колекцията ви и познанията ви за спорта.

Тя ще ви потопи не просто в биографични факти за семейството и приятелския кръг, животът със съпругата му Мери, тренировките с чичо Тони и Карлос Моя, стила на игра, бизнес интересите и

благотворителната дейност на Рафа Надал,

а и в море от прекрасни детайлни снимки, както и графики и диаграми със статистики за съпоставка на тази тенис легенда спрямо неговите съперници.

Наричан господарят на клея заради своите 81 последователни победи на тази настилка (прецедент в историята на тениса), в тази биография Доминик Блис ни разкрива не само спортиста Рафа, а и неговия пълен образ и в ролята му на син, съпруг, приятел, модел, предприемач, благодетел. Авторът не спестява да разкаже за фобиите и странните му ритуали преди и по време на турнирите, с което Рафа става

още по-симпатичен на читателя.

Доминик Блис е спортен журналист с повече от 25-годишна кариера. Бил е редактор на сп. „Ейс Тенис“ и кореспондент на „Файненшъл Таймс“. През годините успява да вземе няколко интервюта от испанския тенисист и да изследва завидно количество материали за него.

Биографичният разказ Блис преплита с детайлни анализи и коментари на 10 ключови мача за кариерата на „испанският бик“, като проследява превръщането му от срамежливо момче в агресивен и силен играч с ненаситен апетит за победи, който често размахва юмрук на корта с призива „Вамос“ (Давай!).

„От всички водещи играчи, които в момента упражняват уменията си в турнирите на АТР, именно Рафа има един от най-отличителните агресивни и физически

плашещи стилове на игра“,

пише Д. Блис в книгата „Кралят на корта“, след което последователно разглежда и неговия форхенд, бекхенд, сервис, физическа и психическа игра. Тенисистът Анди Мъри допълва: „Има най-тежкия удар в тениса. Топката отскача под труден ъгъл. Форхендът му е просто абсурден“.

Няма съмнение обаче, че Рафаел Надал е най-известният испански спортист на всички времена. В епохата на откритите първенства (периода от 1968 г., когато тенисът става професионален спорт, до наши дни) има само петима играчи на сингъл, достигнали първото място в световната ранглиста – Рафа, Карлос Моя, Хуан Карлос Фереро, Аранча Санчес-Викарио и Гарбине Мугуруса. Обаче Рафа Надал прекарва 209 седмици на върха – никой друг испанец не е дори доближавал този резултат. Освен 22 титли от Големия шлем притежава още 70 от АТР, 2 олимпийски златни медала (на сингъл и на двойки), 5 триумфа за купа „Дейвис“.

През 2020 г. водещият испански спортен вестник „Марка“ предлага на читателите си да гласуват за най-великия спортист на Испания за всички времена. Испанската битка за величието“ е заглавието, под което представят гласуването за 16 легендарни спортисти. Победител с огромна преднина е Рафа.

По този повод испанският тенисист Алекс Коретя лаконично обобщава успеха на колегата си: „За мен е най-добрият испански спортист на всички времена, при абсолютното ми уважение към всички останали. Иска ми се да не забравям, че е човек дори когато действа като машина; че е чувствителен, въпреки че изглежда железен; че играта му е всепоглъщаща като вулканична лава“.

Откъс

Наричат го „разярения бик“. Когато гледате Рафа как се хвърля и поти на корта, смазвайки противниците си със съчетание от сила, скорост и здрави мускули, разбирате защо. От прякора му води началото си личното му лого, което виждате на екипа му и продуктите – симетрични рога на бик и светкавици.

Нека обаче това животинско мъжкарство не ви заблуждава. В мускулестия супергерой, когото виждате на корта, се крие човешко същество, също толкова уязвимо като нас. Тази уязвимост от време на време се проявява в странните тикове и ритуали на Рафа.

Ето защо този човек е толкова интригуващ – съчетание от простосмъртен и Херкулесов полубог или Кларк Кент и Супермен, както веднъж го обясни самият той. Понякога човек има впечатлението, че зад външната обвивка на супергерой наднича уплашено малко момче. Все пак, както ще разберете от следващите страници, това е голям човек, който още спи на запалена лампа и се

притеснява от гръмотевици.

Книгата разглежда подробно тези две страни на личността на Рафа – супермена и малкото момче. Поставя го здраво стъпил на родния му остров Майорка. Спира се на другите характеристики, които го определят – играта с лявата ръка, агресивния му стил, бизнес интересите му, испанския му характер, чичо му Тони, семейството и приятелите, съпругата му Мери и ненаситния му апетит за все повече титли от Големия шлем.

Изследванията на личността на Рафа се редуват с десет от най-важните му мачове досега – не всичките успешни. Започваме с първата голяма победа в сериите АТР още през 2003 г. и проследяваме върховете в кариерата му, развила го до непобедимата световна сила, която познаваме и обичаме днес. Включени са основните му мачове за Големия шлем, дебютният финал за купа „Дейвис“ и мачът за

олимпийския златен медал.

Междувременно книгата е изпъстрена с поредица статистически инфографики, предоставящи ценни сведения за кариерата му на корта. Спортът, особено тенисът, винаги е съчетание от човешки характер и математическа статистика. За да разберем истински тенисиста Рафа, трябва да разгледаме и двете страни.

Доминик Блис

Facebook Twitter Google+

0 Коментара