Историята на графиня Елизабет Батори, смятана за масовата убийца с най-много жертви, излиза за първи път на български език с нов прочит и нови въпроси. От днес „Кървава кралица“ от Анна Леа е достъпна за публиката у нас в аудиоверсия в платформата на Storytel с гласа на актрисата Койна Русева.

Графиня Батори (1560–1614) е богата, интелигентна, властна и влиятелна дама. Когато съпругът й е убит изненадващо, тя е поставена в ситуация да защитава собствеността и близките си от набезите на врагове. Основава клиника, в която се грижи за болни и нуждаещи се. Но с разпространението на смъртоносни болести броят на починалите, особено на млади жени там, започва да расте главоломно. Така се появяват слухове, че именно тя е отговорна за смъртта на над 600 девойки. За наказание е затворена доживот в спалня в собственото си имение,

където умира 4 години по-късно.

„Кървава кралица“ е художествено произведение, базирано на реални събития. Авторът Анна Леа има опит в създаването филми, телевизионни и аудио сериали, като е работила и за продукции на BBC. По историята за графиня Батори тя работи заедно с писателя и сценарист Матю Хол, който е носител и на наградата BAFTA.

Двамата заедно търсят нови гледни точки и факти в опит да намерят разделителната линия между истината и легендата в тази мрачна история. Така „Кървава кралица“ поставя редица въпроси – каква е причината за смъртта на толкова много девойки в замъка, практикувала ли е графинята черна магия, има ли тегнещо над нея проклятие, до каква степен е доказано, че тя е извършила всички тези убийства, имало ли е злонамерени слухове, които са целели да разклатят позициите на една властна жена.

„Историята се развива във времена на брутален патриархат и показва опита на силните жени да вземат в ръце собствената си съдба. Това е готически трилър с висока динамика на събитията, но също така има емоционална дълбочина. В началото на книгата ние имаме твърдото усещане за правилно и грешно, но докато слушаме, преценката ни е поставена на постоянна проверка. Нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед и според мен точно това е най-вълнуващото в тази история“, споделя авторката Анна Леа. „Елизабет до ден днешен носи

клеймото на най-мащабната масова убийца.

Но това е базирано на фалшив процес без неоспорими доказателства. Затова вярвам, че дори днес има много релевантни теми, които можем да извлечем, защото все още жените биват осъждани и наказвани заради стремежа им към независимост и желанието да въздигнат глас в собствена защита“, допълва тя.

„Кървава кралица“ е продуцирана от Storytel на глобално ниво и се издава на осем езика, включително български.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара