Сборникът с разкази „Белият цвят на тревата“ от Албена Фурнаджиева излезе с  логото на издателство „Захарий Стоянов“.

Какво отброява обърнатият пясъчен часовник? Останалото време или оставащото ни лично време? Сипят се неотменно трохите на пясъчните секунди под очарования ни поглед и – атом по атом, клетка по клетка ни отвеждат в безкрайността на всемирното единство. Но времето няма вина за нашата земна ефимерност – то не е нищо повече от смисъла, който влагаме в него.

Смисълът, който е вложила Албена Фурнаджиева в своите истории, е обагрен с носталгичния цвят на едно особено време – времето на успокоените страсти. Всичко в тези разкази е истинско – без търговски трикове, протяжни диалози и моден епатажен натурализъм. Това са майсторски поднесени откровения за разминаването, за несбъдването, за не-взаимността – сложна територия, която търсачите на лесен успех старателно избягват – тя не носи пазарни лихвоточки, с които да се кичат из социалните мрежи.  Прочитът им оставя в съзнанието тръпчивия вкус на пропуснатото, меката тъга по вече невъзможното. Но тази  тъга не поражда песимизъм, тя е реактив на душевния опит, гнездо на новия порив. Чиста, импресивна, внимателно ориентирана към деликатните отсенки и ракурси на чувствата, тази впечатляваща проза е в талвега на нашата най-плодотворна повествователна традиция. Нейният адресат е надеждата – този оазис на възраждащия се сред пясъците на надвисналата вечност живот. А тя е достатъчно основание за всяко посвещение в нейно име.

Албена Фурнаджиева е поет, белетрист, филолог и юрист. Родена е в Пловдив, където  получава средното си образование. Завършва филология и право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Първите си публикации прави в периодичния печат още като дете. Дебютира с поетичната книга „Пясъчни рози” през 1996 г. Издала е сборниците с поезия „Немирници” (2010), „Рисувам обич” (2015), „Мечтатели” (2020). През 2023 г. се очаква и нов сборник „Белият цвят на тревата” с разкази и импресии. Нейни творби са превеждани на чужди езици, а  книгите й със стихове радват отскоро и читателите на аудио и електронни книги в платформата „Сторител”. Член е на Съюза на българските писатели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара