Някои хора неслучайно наричат хранителната анемия „тиха епидемия“. Това е състояние, което засяга милиони хора по цял свят, но в същото време много от тях дори не подозират защо са постоянно отпаднали, задъхани, сънливи и бледи.

Това изтощително състояние възниква тогава, когато тялото, по една или друга причина, не разполага с достатъчно хемоглобин или червени кръвни телца, за да транспортира достатъчно кислород до различните органи.

Именно този недостиг на кислород в организма води до всички описани по-горе симптоми на анемия.

Добрата новина е, че с подходящи познания и няколко лесни корекции в обичайния си хранителен режим, можеш лесно да разпознаеш признаците на този вид анемия и да предприемеш нужните стъпки за борба с нея, за да си осигуриш по-жизнен и здравословен живот.

Как да разпознаеш анемията?

Анемията не винаги се появява в живота ни с гръм и трясък. Симптомите й често идват бавно и постепенно и лесно могат да се объркат с обичайното изтощение от ежедневния ни живот. И все пак, за да избегнеш здравословните последствия от нея, трябва да разпознаваш и следиш за най-честите симптоми на появата й. Ето кои са те:

  • Умора:

Постоянната и необяснима умора е един от най-често срещаните симптоми на анемия. Анемията намалява капацитета на кръвта да пренася кислород, което може да ни накара да се чувстваме изтощени и мудни.

  • Бледа кожа:

Лошото кръвообращение, до което води анемията, може да причини и забележима бледност на кожата, особено по лицето, лигавиците (като вътрешността на устата) и дланите на ръцете.

  • Недостиг на въздух:

Анемията води до намалено снабдяване с кислород към тъканите на тялото, което може да доведе до задух, особено по време на физическа активност или дори в покой, при по напредналите й стадии.

  • Замаяност или световъртеж:

Които се дължат на спада в кръвното налягане, до което може да доведе недостига на хранителни вещества.

  • Бърз или неравномерен сърдечен ритъм:

Сърцето ти може да започне да бие по-бързо или неравномерно, докато се опитва да компенсира намаления капацитет на кръвта за пренос на кислород.

  • Студени ръце и крака:

отново в резултат на лошото кръвообращение.

  • Главоболие:

Някои хора с анемия изпитват често и понякога силно, граничещо с мигрена главоболие.

  • Когнитивно увреждане:

Анемията може да повлияе на концентрацията, паметта и цялостната ни когнитивна функция. Мозъкът ни е един от най-енергийно разточителните органи в човешкото тяло и недостигът на различни хранителни вещества бързо може да влоши ефективността и функциите му.

  • Чупливи нокти и коса:

Промените в текстурата и здравината на твоите нокти и коса също могат да бъдат свързани с анемия от недостиг на определени хранителни вещества.

Кой е най-често срещаният вид хранителна анемия?

Най-често срещаната в света е желязодефицитната анемия. Тя възниква когато тялото не разполага с достатъчен запас от желязо, за да произвежда достатъчно количество хемоглобин – протеинът в червените кръвни клетки, отговорен за пренасянето на кислорода в тялото.

Това състояние е широко-разпространено в различни възрастови и демографски групи.

Най-честите причини за желязодефицитна анемия включват:

Диетична недостатъчност:

т.е. диета, в която липсват храни, богати на желязо. Като червеното и домашното птиче месо, рибата, бобът, лещата и обогатените зърнени храни. Всички те са добри хранителни източници на желязо.

Кръвозагуба:

Хроничната загуба на кръв, независимо дали от обилен менструален цикъл, стомашно-чревно кървене (поради състояния като язви или полипи на дебелото черво) или често кръводаряване, също може да изчерпи запасите от желязо и налага завишен прием на храни или добавки, които го съдържат.

Бременност:

Бременните жени са изложени на по-висок риск от желязодефицитна анемия поради повишените нужди на тялото от желязо – за поддържане на растежа на плода.

Неефективен железен обмен (усвояване):

Някои медицински състояния, като цьолиакия или IBS, могат да възпрепятстват пълноценното усвояване на желязо от храната и също да предизвикват дефицит, дори и при пълноценно хранене.

Бърз растеж и развитие:

Бебета, малки деца и юноши могат да получат желязодефицитна анемия по време на периоди на бърз растеж, когато нуждите им от желязо нарастват рязко за кратък период от време.

За щастие, желязодефицитната анемия често е лесно лечима и предотвратима с адекватни диетични промени, прием на добавки с желязо или с лечение на основната причина за появата й.

И все пак – ако подозираш, че имате симптоми на тази, както и на каквато и да е друга анемия, е важно да потърсиш медицински съвет за правилна диагноза и лечение, вместо да действаш изцяло на своя глава!

Други често-срещани видове анемия

Макар и най-често срещаната, желязодефицитната съвсем не е единственият вид анемия, позната на човечеството. Има и много други, някои от които дори генетични, с които немалко хора се борят всеки ден. Ето някои от тях:

Витаминодефицитни анемии

(недостиг на определени витамини) – борбата с тях също включва адекватна консумация на богата на витамини и минерали храна. Най-често срещаните от този тип са дефицити на B12 и фолат.

Хемолитични анемии – 

при тях червените кръвни телца биват разрушавани по-бързо отколкото организмът може да ги произвежда. Някои от тези анемии са наследствени, докато други могат да възникнат в резултат на определени лекарства или автоимунни заболявания. Затова и превенцията, и лечението им са строго индивидуални и могат да включват както прием на лекарства, така и приливане на кръв, дори оперативна намеса…

Анемия при хронично заболяване –

Анемията при хронично заболяване е мултифакторна анемия. Диагнозата обикновено изисква наличието на хронично възпалително състояние, като инфекция, автоимунно заболяване, бъбречно заболяване или други подобни… Тази анемия е различна от другите, защото може да направи червените кръвни клетки по-малки на размер, както и да попречи на тялото да произвежда достатъчно млади червени кръвни клетки, наречени ретикулоцити, които да изместят изхабените стари.

С по-прости думи това означава, че ако имаш хронично заболяване, кръвта ти може да стане по-слаба и неефективна в преноса на кислорода в тялото.

Апластична анемия 

въпреки името си, този вид анемия не е просто анемия, а и доста сериозно заболяване на кръвта, което възниква, когато костният мозък не може да произвежда достатъчно нови кръвни клетки, за да може тялото да работи нормално. Може да се предизвика от излагане на различни токсини, радиация или лекарства.

Сърповидноклетъчна анемия –

Сърповидно-клетъчната анемия, при която червените кръвни телца са с нарушена форма, затрудняваща придвижването им в организма, е генетично заболяване, така че не може да бъде избегната. Въпреки това, последствията от нея могат да бъдат управлявани чрез подходящи медицински грижи, хидратация и избягване на тригъри като силен студ и дехидратация.

Има и редица други видове анемия, много от които тежки и невъзможни за превенция само с леки корекции в храната и навиците ни… Но ще оставя съветите, свързани с тях, на медицинските специалисти. Споменавам ги тук просто за обща култура.

Обратно към темата на статията обаче – най-често срещаните видове анемия, свързани с хранителни дефицити, все пак можем да борим успешно с промени в начина си на хранене. Ето как:

Как да избегнеш хранителна анемия с пълноценно хранене?

Тайната на успешната борба с този вид анемия почти винаги се крие в начина ни на хранене. Включването на правилните хранителни вещества в менюто ни може да има решаващо значение! Витамин С, например, играе ключова роля в усвояването на желязото в организма ни. Съчетаването на богати на желязо храни с богати на витамин С опции като портокали, ягоди или камби, може в пъти да повиши способността на тялото ни да абсорбира ефективно желязото.

Друг основен хранителен компонент в предотвратяването на анемия са Омега-3 мастните киселини. Тези здравословни мазнини, в храни като мазната риба, лененото семе и орехите, помагат за подобряване на кръвообращението и могат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения, свързани с анемия.

Можем смело да кажем, че колкото повече богати и разнообразни на различни хранителни макро- и микроелементи храни съдържа ежедневното ни меню, толкова по-малък е рискът от развитие на хранителна анемия в иначе здравия ни организъм.

В заключение…

Анемията, с нейните често незабележими, но изтощителни симптоми, е състояние, което никой не трябва да приема с лека ръка!

Въпреки това, с правилните познания и диетични избори, можеш ефективно да разпознаеш признаците на анемия в тялото си и да предприемеш подходящи проактивни стъпки, за да я предотвратиш напълно или поне да я управляваш и потиснеш, до колкото е възможно.

Едно е сигурно – не се оставяй на течението и не позволявай на анемията да ти пречи и да утежнява живота ти в дългосрочен план – защото без значение дали причината е хранителен дефицит или  „лоша ръка карти“ в генетичен план – има как да се бориш с нея успешно!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара