Действията на хората по отношение на климата допринасят за нарастващ брой бедствия по света, предупреди ООН, призовавайки за спиране на тази „спирала на самоунищожение“, пред която е изправено човечеството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В нов доклад Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия се посочва, че катастрофалните събития се увеличават бързо по света поради предизвиканите от човека климатични промени и неадекватното управление на рисковете.

Докладът сочи, че през последните две десетилетия всяка година са се случвали между 350 и 500 бедствия от среден и голям мащаб. През последното десетилетие разходите за тези бедствия възлизат средно на около 170 милиарда долара годишно.

Епизоди на суша, екстремни температури, наводнения… очаква се до 2030 г. броят на бедствията да нарасне до 560 годишно – или 1,5 на ден (в сравнение с 400 през 2015 г.), излагайки на риск живота на милиони.

„Светът трябва да направи повече, за да интегрира риска от бедствия в начина, по който живеем, градим и инвестираме“, заяви заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед при представянето на доклада.

Тя призова международната общност да изведе човечеството от тази „спирала на самоунищожение“.

„Трябва да превърнем нашето колективно самодоволство в действие. Заедно можем да забавим темпото на бедствия, които могат да бъдат избегнати“, добави Мохамед.

В доклада се изразява съжаление, че светът има погрешна представа за рисковете, свързани с природните бедствия, което се дължи на „подценяването“ им и на чувството за „оптимизъм“ и „непобедимост“.

Докладът посочва още, че мащабът и интензивността на бедствията се увеличават, като през последните пет години броят на загиналите или засегнатите от тях е нараснал в сравнение с предходните пет.

„Бедствията могат да бъдат избегнати, но само ако страните инвестират необходимото време и ресурси, за да разберат и намалят рисковете“, отбелязва Мами Мицутори, специален представител на генералния секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия.

„Като умишлено пренебрегва рисковете и не ги включва в процеса на вземане на решения, светът финансира собственото си унищожение“, допълва тя.

„Не всеки ураган или земетресение трябва да се превърне в бедствие“, отбелязва Мицутори. „Много щети могат да бъдат избегнати с планиране и превенция“, допълва тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара