Аюрведа на санскрит означава “Знание за живота”. Това е древна холистична система от Индия и първата наука за човешкото здраве. За разлика от съвременната медицина, Аюрведа диагностицира предпоставките за даден болестотворен процес, съсредоточава се върху корена на проблема и съответно дава правилните съвети и насоки за прекъсване на процеса. След диагностиката, проблемите се решават чрез хранителен режим, билки, правилни навици на живот. Като подходът на превенция и лечение към всеки човек е строго индивидуален.

Авишек Мишра е аюрведичен специалист от Индия, който в момента живее и работи в България и практикува като част от екипа на българското представителство на международната хуманитарна организация “Изкуството да живееш”. Тя има за цел да подобри качеството на живот на хората чрез полезни практики, като Аюрведа, йога, медтитация и дихателни упражнения, обучителни лагери за деца и други. Авишек Мишра има над 12-годишен опит в древните индийски лечителски практики. Завършва Университет по здравни науки „Раджив Ганди“ в Бангалор, Индия, като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г. Въпреки че практиката му в момента е главно в България, той постоянно пътува до други държави, като Сърбия, Македония и Румъния, за да помага на хората да градят полезни навици за здраве. През последните 5 години Авишек Мишра е помогнал на над 10 000 души в България да живеят по-пълноценен и здравословен живот, а на много от тях е решил проблеми, с които са се борили години наред, търсейки напразно решение, като например мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, гинекологични заболявания и други.

Всеки ден специалистът дава 20-минутни консултации на десетки хора, за да им препоръча персонална програма за полезни навици на живот и хранителни препоръки, според уникалните нужди на всеки ум и тяло.

Той е специалист по основния инструмент за диагностициране в Аюрведа – пулсова диагностика – Нади Парикша. Чрез изследване на пулса, Авишек Мишра усеща моментното състояние на трите така наречени доши – това са енергиите, които изграждат всеки индивид. Или – вата, пита и кафа. Така специалистът може да разбере дали е започнал или предстои даден болестотворен процес.

Специално за “Жената днес” Аюрведа специалистът дава своите съвети как да бъдем по-здрави през пролетта.

Изконната връзка на Аюрведа с природата и сезоните

Аюрведа е наука, която е неразривно свързана с природата. Всичко, което се случва около нас, влияе върху здравословното ни състояние и кондиция, казва Авишек Мишра.

“Всяка промяна, която се случва по време на даден сезон с времето, температурите, растителността, съответно храната, слънцето, има директно влияние върху нас. В Индия това се случва на всеки два месеца, защото имаме 6 сезона.”

Промени навиците си през пролетта!

Сега идва пролетта. И точно в този период е изключително важно да си изградим начин на живот и хранене, с които да се предпазим от промените, които ни влияят при прехода между сезоните.

По време на зимата, когато е студено и слънцето не е толкова активно, Кафа доша (която е свързана с елементите земя и вода), се акумулира в нашето тяло. С други думи – тази енергия се натрупва. А когато настъпи пролетта, Кафа доша, която се е увеличавала през зимата, трябва да спре да нараства през пролетта. В противен случай това ще доведе до влошаване на здравето ни и до болести.

“Можем да сравним Кафа доша с масло. По време на зимата то се оформя, но когато настъпи по-топлото време, маслото започва да се топи. Кафа доша започва да се изразява в секрети. Именно затова на прехода зима – пролет хората имат много респираторни проблеми, пролетни алергии, проблеми с очите. Тъй като Кафа доша започва да се усилва през по-топлото време, всичко ни тежи, включително и ментално. Това е причината в началото на пролетта да се чувстваме летаргично, да ни мързи повече. През зимата ние ядем много мазни храни и задържаме в тялото си килограми и холестерол”.

Пролетта идва, за да ни избави от летаргията на натрупаната Кафа доша

Неслучайно природата е измислила сезоните и това те да са толкова различни. За да се балансират и да помагат на тялото и ума ни да излизат от едно състояние, влизайки в друго, по-полезно. По същия начин пролетта идва, за да детоксикира натрупаната през зимата Кафа. Защото в противен случай могат да се появяват сериозни проблеми.

“Всеки сезон идва, за да е сигурен, че дошата няма да се влоши и за да настъпи смяна, промяна, която да се отрази добре на здравето ни”.

Когато идва пролетта, най-важното е да не позволяваме кафата, която се е натрупала през зимата, да агресира.

Практични аюрведа съвети за пролетен детокс

 • Първото нещо, което трябва да направим, е да отстраним мазните храни през пролетта, за да не позволим на Кафа доша да агресира.
 • Второто нещо, което е задължително при тази природна промяна, е да се опитаме да гладуваме. Например в рамките на 16 часа. Ако не сме гладни сутрин, по-добре е да не ядем. Добра лека закуска са сезонните плодове.
 • Хубаво е да хапваме сурови зеленчуци. Те са особено полезен акцент през пролетта, за да блокираме болести, които могат да се развият от Кафа доша (причинени от висок холестерол и мазни храни през зимата). В менюто ни е хубаво да присъстват салатите и свежи храни, както и такава, богата на фибри.
 • Авишек Мишра съветва сутрин да пием топла вода с мед и джинджифил или с мед и куркума. Така чувстваме, че ни е леко, а тежестта, която усещаме от преяждане или вредни натрупани вещества в тялото, намалява.
 • Движение, движение и само движение. Сутринта трябва да я посветим на поне няколко упражнения вкъщи, ако нямаме време да посетим фитнес залата. Авишек Мишра съветва да започваме деня с йога упражнения или например дихателни техники Сударшан крия.
 • Има много билки и подправки, подходящи за пролетта. Например куркумата, която можем да приемаме с топла вода или като добавка към храната ни.
 • Други подходящи подправки са канела и джинджифил. Те намаляват секретите, които са проблем с идването на пролетта.
 • Медът също е много добро лекарство за натрупалата се Кафа.
 • Сусамово масло помага да се намалят всякакви започнали или възможни възпаления, включително и чрез масаж.
 • Сутринта е най-важният фактор в ежедневието ни. Освен физическите, през пролетта (и въобще при смяната на сезоните) се случват и ментални промени. С идването на топлото време изпадаме в ментална летаргия. Ето защо е много важно как започваме деня. От сутринта трябва да направим нещо, което ни кара да се чувстваме добре – разходка, упражнения, медитация.
 • Задължително трябва да избягваме безсънието.

Природата е измислила всичко. Останалото е в нашите ръце.

Ако желаете да се срещнете с Авишек Мишра и да си направите аюрведична консултация с пуслова диагностика, можете да си запазите час тук: https://doctor.ayurvedabio.com/ или на тел. 0893 357 534

Facebook Twitter Google+

0 Коментара