Личните лекари настояват увеличение на потребителската такса, стана ясно от изказване на д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз пред Нова телевизия.

Снимка: БЛС

„Ще настояваме за промяна на таксата за посещение при личен лекар. В момента се обсъжда тя да е между 5 и 8 лв. или да се върне първоначалният вариант да е 1% от минималната работна заплата“, каза д-р Николова.

Тя уточни, че децата дo 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК са освободени от такса. „А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, каза доктор Николова. И допълни:

„Потребителската така е 2,90 лв. от 2012 г.

Кажете ми една цена, която от толкова време да стои на същата стойност. Много ни се събра, защото трудът ни е тежък, отговорен, смешно заплатен, но гарниран агресия, за която никой не търси сметка“.

Тя посочи, че първоначално общопрактикуващите лекари у нас са били 5000, а сега са под 4000. Същевременно извършените от тях прегледи за година са 30 милиона. Според статистиката 95-96% от пациентите с COVID-19 са се лекували при общопрактикуващия си лекар, каза още лекарката.

Според нея е възмутително как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени. „В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни,  и има голяма ефективност”, казя тя. Според нея програмата за противогрипна профилактика трябва да се разшири и в нея да бъдат включени и децата, а не само възрастните над 65 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара