„Стани Awakener” e името на конкурс за млади дизайнери, чиято цел е да популяризира принципа на повторна употреба на различни материали сред младите хора.

Конкурсът на Европейската комисия разчита да предизвика размисъл за ограничеността на ресурсите, стойността на отпадъците, както и силата на творческия подход за решаване на проблемите на околната среда. Той се провежда паралелно в България, Франция, Италия и Литва.

Кой може да участва?

В конкурса могат да участват дизайнери, хора на изкуството, студенти по изкуство и дизайн, както и всички творчески мислещи хора, които прегръщат идеята за повторна употреба, рециклиране и вторично използване (независимо дали са професионалисти или любители)

Какви продукти/проекти могат да участват?

Участниците ще имат свободата да разгърнат фантазията си, като представят продукти за интериорен дизайн (мебели за дома/градината, например осветителни тела, маси, столове), детски играчки, произведения на изкуството (малки статуи и инсталации, театрални костюми, сценографски решения); дрехи, обувки и бижута; продукти от областта на информационните технологии: аксесоари за смарт устройства като чанти за лаптопи, аксесоари за смарт телефони, подложки за мишки и др., музикални инструменти.

Всички представени продукти трябва да бъдат съобразени с принципа на вторичното използване (upcycling). Вторично използване (upcycling) е процес на превръщане на отпадъчни материали или безполезни продукти в нови материали и продукти с по-добро качество или по-висока стойност за околната среда. Ето защо използваните материали трябва да бъдат ясно посочени.

Как да участвате?

Всеки участник/група може да представи до три проекта. Участията трябва да бъдат подадени чрез онлайн формуляр на Googlehttp://goo.gl/32Nait,в който се описва участието. Могат да бъдат представени най-много пет снимки или видеоклип с продължителност до 2 минути.

Пълните условия на конкурса са публикувани тук:

http://www.generationawake.eu/c%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8-awakener/

Каква ще бъде наградата?

Във всяка държава ще бъде съставено жури (на по-късен етап ще бъде предоставена информация за членовете на журито във всяка държава). Проектите на 10-те финалисти ще бъдат показани на национална изложба. На 14 април ще бъдат излъчени и носителите на първа, втора и трета награда.

Трите най-добри проекта във всяка държава (класирани на първо, второ и трето място) ще бъдат изпратени в Брюксел, за да бъдат изложени по време на „Зелената седмица” (3–6 юни 2014 г.) Авторът на проекта, отличен с първа награда, ще бъде поканен да представи своя проект на „Зелената седмица” в Брюксел. За участниците във всяка държава ще бъдат предоставени допълнителни награди от бизнес партньори.

Кампанията

Международният старт на кампанията бе през 2011-та година, когато Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия даде старт на проекта „Generation Awake”, за да обърне внимание на всеки един от нас върху навиците му за консумация и последствията от това върху околната среда, изчерпването на природните ресурси, качеството на живот и здравето.

http://jenatadnes.com/bg/articles/1571-article.html

0 Коментара